Amphia voorloper op gebied van herniazorg

11 augustus 2011 -

Elk jaar krijgen ongeveer 75.000 mensen in Nederland een vorm van hernia. Bij driekwart van de gevallen verdwijnen de klachten met rust en/of fysiotherapie. Zo niet, dan is de patiënt op een ziekenhuis aangewezen. De voorkeur gaat dan uit naar een ziekenhuis dat voor herniabehandeling hoog staat aangeschreven. Korte wachttijden, intensieve samenwerking tussen behandelaars en de mogelijkheid tot een MRI-scan om

de diagnose te bepalen. Deze criteria zorgen ervoor dat het Amphia Ziekenhuis tot de voorlopers behoort op het gebied van herniazorg in ons land, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerde test van de Consumentenbond.

Het onderzoek van de Consumentenbond is gebaseerd op vier criteria, namelijk: de wachttijd tot een operatie, de mogelijkheid voor een MRI-scan voor de diagnose, de aanwezigheid van een physician assistent en een speciaal behandelteam. Het enige dat er bij het Amphia ontbreekt is een physician assistent. “In plaats daarvan hebben wij een verpleegkundig specialist voor herniapatiënten in ons team,” weerlegt Eric Hoebink, orthopedisch chirurg, dat gemis. Met Robert-Jan De Graaf, neuroloog en Elout Vos, directielid, heeft hij even tijd gevonden om de werkwijze van de herniakliniek uit de doeken te doen. Alle drie zijn best tevreden over de waardering die de Consumentenbond over Amphia’s herniakliniek’ uitspreekt. “We zitten niet stil en dan nog, het kan altijd beter,” laten ze relativerend weten.

Samenwerking

De Consumentenbond trekt met het onderzoek geen conclusies over de kwaliteit van de herniabehandelingen zelf, maar wil met de uitkomsten de mensen met herniaklachten op weg helpen bij het kiezen van een ziekenhuis. De Graaf die ruim 25 jaar als neuroloog werkzaam is ziet de kwalitatieve ontwikkeling van de herniakliniek met genoegen aan. “Onze kracht is de toegankelijke samenwerking die vast en zeker tot een goed behandelplan leidt. Dat begint al bij het maken van een afspraak. Binnen een week kan de patiënt bij ons terecht. In vrijwel alle gevallen vindt de intake plaats bij een neuroloog. Het eerste ziekenhuisbezoek waarin de medische selectie (triage) plaatsvindt hebben we zo georganiseerd, dat de patiënt alles in één ziekenhuisbezoek kan combineren.”

Opleidingsziekenhuis

“De MRI scan helpt ons bij het stellen van de diagnose. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke behandeling het beste is en bij wie de patiënt deze moet ondergaan,” legt hij in grote lijn de procedure uit. “In gevallen van twijfel wordt het ziektebeeld binnen het multidisciplinaire team besproken, waarbij ieders mening even zwaar telt,” valt Hoebink hem bij. “Samen kom je tot een conclusie en ga je over tot de behandeling. Dat kan variëren van een fysiotherapeutische behandeling, behandeling in een pijnkliniek of een operatie door de orthopeed of neurochirurg. Dat verschilt van persoon tot persoon. Elke patiënt krijgt een gericht advies,” zegt Hoebink. “Met deze methode hebben we de zorg rondom het ziektebeeld en de patiënt georganiseerd en niet zoals vroeger, rondom de dokter,” gaat Vos verder. “Het voordeel is, dat, wanneer blijkt dat er operatief moet worden ingegrepen, dit binnen 14 tot 25 dagen kan plaatsvinden.” “Naast de conventionele methode beheersen wij alle moderne operatietechnieken als de Micro Tubemethode en kijkoperatie (Micro-endoscopisch),” vertelt Hoebink. “Het Amphia is tevens opleidingsziekenhuis. Dat wil zeggen dat we medisch specialisten en diverse specialistische verpleegkundigen mogen opleiden,” vertelt Vos. “Ook verrichten we hier wetenschappelijk onderzoek. En dat maakt het werken hier extra aantrekkelijk,” valt Hoebink hem bij.


Bron: Bredase Bode 10 augustus 2011


terug naar nieuwsoverzicht