• Home >
  • Over Amphia

Over Amphia


25 april 2015 -

De komende weken staan er diverse nationale feestdagen op het programma. Op deze dagen wordt een zondagsdienst gedraaid. Dit betekent dat onze poliklinieken, de poliklinische bloedafname en externe prikposten gesloten zijn.

lees verder

Vandaag houdt longarts prof. dr. J.G.J.V. (Joachim) Aerts zijn oratie als bijzonder hoogleraar Pulmonale Oncologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens zijn oratie deelt hij zijn visie op het vakgebied.

lees verder
23 april 2015 -

"Wees lief voor jezelf, wees lief voor je partner en durf over je ziekte te praten. Kom uit de kast!" Aldus Barrie Stevens tijdens de voorlichtingsavond van het Amphia Ziekenhuis over leven met prostaatkanker. Zo’n 350 geïnteresseerden waren dinsdagavond 21 april te gast in het Amrath Hotel Brabant in Breda.

lees verder

Ieder jaar krijgen ruim 100.000 patiënten in ons land te horen dat zij een vorm van kanker hebben. In de toekomst neemt dit aantal verder toe. Ziekenhuizen en radiotherapie-instellingen in Zuidwest-Nederland hebben de handen ineengeslagen om patiënten de beste zorg te kunnen leveren, nu en in de toekomst. De samenwerking komt tot uiting in oncologisch netwerk EMBRAZE. Het doel is om door samenwerking de kwaliteit van zorg te verbeteren en de kans op genezing verder te vergroten. Daarnaast wil het netwerk de toegankelijkheid van zorg in de regio garanderen.

lees verder

Op woensdag 22 april 2015 organiseert de maatschap Orthopedie een gezondheidslezing en informatiemarkt over lage rugklachten en de behandelingen daarvan. Geïnteresseerden zijn van harte welkom in het Kenniscentrum op locatie Molengracht. De avond start om 19.30 uur en wordt rond 21.45 uur afgesloten.

lees verder

Op 19 maart 2015 promoveerde Charlotte Krol, internist-endocrinoloog, aan de Universiteit van Leiden. Ze verdedigde daar haar proefschrift “pitfalls in the diagnosis and management of skeletal complications of liver transplantation”. Zij onderzocht skeletcomplicaties na levertransplantatie.

lees verder

Sinds kort zijn ook de specialisten van het Huid- en Lasercentrum actief op de locatie in Etten-Leur. Patiënten met acne of andere huidaandoeningen of patiënten die een intakegesprek voor het lasercentrum willen plannen kunnen hiervoor nu ook in Etten-Leur terecht.

lees verder

Dankzij een nauwe samenwerking tussen specialisten, verpleegkundige en fysiotherapeut én een intensieve begeleiding kunnen patiënten een nieuwe knieprothese in dagbehandeling krijgen. Met het aanbieden van deze nieuwe behandelmethode voorziet Amphia in een behoefte bij een groep patiënten. Patiënten die zo snel mogelijk terug naar de eigen vertrouwde omgeving willen om daar te herstellen. Amphia is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze operatie in dagbehandeling uitvoert.

lees verder

Voor bloedtransfusies bij ernstig zieke patiënten is vers bloed niet beter dan langer bewaard bloed. Dat is de conclusie van de grootste internationale, gerandomiseerde studie tot nu toe uitgevoerd, waarbij vanuit Nederland zeven ziekenhuizen en Sanquin Bloedvoorziening deelnamen. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Al jaren is er controverse over een mogelijk voordeel van vers bloed. Uit deze studie blijkt dat verse rode bloedcellen niet tot meer overleving leiden. Het twistpunt lijkt daarmee geslecht. De uitkomst betekent dat er voor behandelaren geen reden is om per se verse rode bloedcellen te bestellen, en voor de bloedbank geen noodzaak om de houdbaarheidstermijn van bloed te verkorten.

lees verder

Sinds een aantal maanden werkt het Amphia Ziekenhuis nauw samen met thuiszorgorganisatie Quality Zorg voor de behandeling van een open been. Dit is een beenwond die vaak ontstaat als langdurig sprake is van een verstoorde bloedsomloop. Genezing is, afhankelijk van de oorzaak, in veel gevallen mogelijk maar vraagt tijd en continue monitoring van de wond. Voordeel van de samenwerking is dat een patiënt een vast contactpersoon heeft vanuit Quality Zorg die bij een patiënt thuis de wond behandelt. Zij kan daarbij altijd terugvallen op de expertise van de verpleegkundig specialist Dermatologie in Amphia.

lees verder

Het Amphia ziekenhuis, Revant, medisch specialistisch revalidatiecentrum, en zorgorganisaties Avoord Zorg en Wonen, Elisabeth en Surplus hebben op 11 maart 2015 een intentieovereenkomst getekend. De vijf organisaties spreken hiermee af de zorg aan kwetsbare ouderen te verbeteren. De samenwerking is erop gericht om te voorkomen dat ouderen onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen. En mocht een ziekenhuisopname toch noodzakelijk zijn, is de samenwerking er vervolgens op gericht om ouderen zo snel mogelijk te laten doorstromen naar een voor hen geschikte plek.

lees verder

Een ziekenhuisopname kan een grote impact hebben op het leven van een patiënt. En dat geldt zeker voor oudere patiënten die een verhoogde kans hebben op complicaties zoals verwardheid of een infectie. Dat maakt een opname extra risicovol. Met als mogelijk nadelig gevolg versnelde achteruitgang en vermindering van zelfredzaamheid. Om ook na een verblijf in het ziekenhuis zo optimaal mogelijk te blijven functioneren, vindt het Amphia Ziekenhuis het belangrijk oudere patiënten tijdens de opname extra te ondersteunen. Speciaal getrainde vrijwilligers begeleiden, aanvullend op de medische behandeling, kwetsbare patiënten van zeventig jaar en ouder. Nét dat stapje extra dat herstel positief kan beïnvloeden.

lees verder

Volledig bestickerd in de kleuren van Amphia rijdt er sinds december 2014 een elektrisch pendelbusje op locatie Molengracht van het Amphia Ziekenhuis. Een nieuwe service voor patiënten en bezoekers. Zij kunnen op doordeweekse dagen gratis gebruik maken van de Amphia pendelbus om zich te laten vervoeren van het parkeerterrein naar de hoofdingang of vice versa. En hoewel het nu nog om een proef gaat, zijn de reacties overweldigend positief.

lees verder

Gebruikt u geneesmiddelen bij een oncologische behandeling? Dan kan deze informatie mogelijk belangrijk voor u zijn. De onderstaande geneesmiddelen worden vanaf 1 januari 2015 uitsluitend door zorgverzekeraars vergoed als ze worden verstrekt door het ziekenhuis waar u onder behandeling bent.

lees verder

Op maandag 22 september verdedigt interventie-cardioloog W.J.M. Dewilde zijn proefschrift: “Optimal antplatelet & anticoagulant therapy in patients with oral anticoagulation in coronary stenting”.

lees verder