
U bent verwezen naar de afdeling Pijngeneeskunde in verband met uw chronische pijnklachten. De pijnspecialist heeft met u gesproken over behandeling met een Qutenza huidpleister. Het doel van deze behandeling is op zijn minst om uw pijn te verminderen en daarmee uw functioneren te verbeteren. Uw pijn verdwijnt mogelijk niet totaal.
In deze folder leest u meer over de voorbereiding, uitvoering en de resultaten van een Qutenza behandeling.
Wat is een Qutenza huidpleister?
De Qutenza pleister bevat een hoge dosis capsaicine (8%). Capsaicine is een stofje dat in Spaanse peper zit (chilipeper). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft. De capsaicine in de pleister bindt zich aan de zenuwcellen waar de pleister geplakt wordt. De zenuwcellen worden daardoor overgestimuleerd en daardoor minder gevoelig. De hersenen ontvangen minder pijnprikkels en de pijn neemt af.
De behandeling zelf wordt door de meeste mensen als pijnlijk ervaren. Dit komt door de gewaarwording van warmte en een brandend gevoel door de capsaicine. De aangedane plaats wordt dan na de behandeling gekoeld.
De Qutenza huidpleister wordt gebruikt bij de behandeling van perifere zenuwpijn, ook wel neuropathische pijn genoemd. Deze pijn is vaak het gevolg van een beschadiging of een irritatie van de zenuwen. De pijn ontstaat en wordt in stand gehouden door het zenuwstelsel.
Bij zogenoemde perifere neuropathische pijn liggen zenuwen die de pijn veroorzaken buiten uw hersenen en ruggenmerg. Voorbeelden hiervan zijn: pijn in de elleboogzenuw door overbelasting of trauma, pijn na gordelroos, zenuwpijn na een amputatie, bij suikerziekte of door bijwerkingen van medicijnen zoals chemotherapie bij kanker.
Hoe lang de behandeling werkt, is bij iedereen verschillend. Dat is moeilijk te voorspellen.
De voorbereiding
Uw pijnspecialist beoordeelt of u in aanmerking komt voor een behandeling met een Qutenza huidpleister. Als u allebei achter de behandeling staat, wordt u aangemeld voor deze behandeling. Wij informeren u via e-mail of mijnAmphia over uw afspraak.
Belangrijk
- Neem zo gewenst een leesboek/tijdschrift en/of muziek mee ter afleiding tijdens de behandeling.
- Draag gemakkelijk zittende kleding of neem een ochtendjas mee (dit laatste alleen als het de plaats waar u behandeld wordt onder uw kleding zit). De behandeling duurt 2 tot 3 uur en vindt plaats in een behandelkamer van de afdeling Pijngeneeskunde.
- Uw medicijnen mag u blijven gebruiken zoals u gewend bent. Dit geldt ook voor uw pijnmedicijnen.
Tijdens de behandeling ligt of zit u in een houding die voor u prettig is. Een pijnverpleegkundige voert de behandeling bij u uit. De behandeling bestaat uit een aantal stappen:
- Allereerst tekent de pijnverpleegkundige het gebied af met een markeerstift. Eventuele haartjes in het behandelgebied worden weggeknipt.
- De pijnverpleegkundige plakt nu de Qutenza huidpleister op de huid. Zo nodig wordt deze goed vastgezet. Na een uur wordt de huidpleister verwijderd (bij zenuwpijn aan de voeten is dit na een half uur).
- Na het verwijderen van de huidpleister reinigt de pijnverpleegkundige de huid met een reinigingsgel. Na 1 minuut veegt hij/zij deze weer af om alle overtollige capsacine te verwijderen. Tot slot wordt de huid gekoeld met een natte koude doek.
Wat u verder nog moet weten:
- U kunt extra pijnstillende medicatie krijgen als dat nodig is. Dit hangt af van welke pijnmedicatie u al gebruikt.
- Tijdens de behandeling kan de huid branderig, pijnlijk of prikkend aanvoelen. Ook kan de huid rood kleuren. De huid kan aanvoelen zoals bij een (hevige) zonnebrand en/of een diep warm gevoel. Dit is tegen het eind van de behandeling en kort daarna het hevigst en neemt in de loop van een paar uur tot een paar dagen af.
Het kan overigens ook zijn dat er geen roodheid en/of branderigheid optreedt. Ook dan werkt de pleister goed. Bij sommige mensen is de behandeling ook pijnloos.
Als de huid goed gekoeld is, mag u naar huis.
- Leg een coldpack of vochtig washandje klaar in de koelkast thuis. Na de behandeling kunt u last houden van een pijnlijke huid die er rood en branderig uitziet. Koeling op deze plekken is een goede manier om de pijn en branderigheid te verminderen.
- Gebruik lauw water voor het baden/douchen als u merkt dat uw huid te gevoelig of branderig is.
- Raak het behandelgebied niet aan.
- Ga door gewoon door met uw huidige pijnmedicatie. Stop niet zonder overleg uw pijnspecialist. Na de behandeling krijgt u ook twee evaluatieformulieren mee. Hierop kunt u uw pijnscore invullen: na een dag en na zes weken.
- Voor de eerste drie dagen geldt: raakt u met uw handen het behandelde gebied aan, was dan nadien altijd goed uw handen. De eerste drie dagen worden zonnen en saunabezoek afgeraden.
Het resultaat
De pijnverlichting is merkbaar 1-3 weken nadat de pleister is verwijderd, na twaalf weken is het resultaat maximaal. Na ongeveer zes weken belt de pijnverpleegkundige u om te bespreken wat het effect van de behandeling is en of dit nog steeds aanhoudt. Zo nodig wordt er een afspraak voor u gemaakt bij de pijnspecialist. Ook kan het zijn dat u na de behandeling terugverwezen wordt naar uw oorspronkelijke behandelaar, zoals de neuroloog of orthopeed.
Leefregels
- U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.
- Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.
- Het is altijd goed om te stoppen met roken en te zorgen voor een lichaamsgewicht passend bij uw lengte, leeftijd en geslacht.
Vragen?
De afdeling Pijngeneeskunde is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. Vragen over uw pijnbehandeling kunt u stellen via het telefoonnummer [0162] 32 70 40.