Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Borstverkleining  /- versteviging
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Borstverkleining /- versteviging

Inleiding
Deze folder geeft informatie over verschillende onderwerpen die bij een operatie ter verkleining of versteviging van de borsten voor u van belang kunnen zijn. Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het abnormale gewicht van de borsten kunnen rug-, schouderen/of nekklachten ontstaan. Ook wordt vaak het abnormale model van de borsten als afstotend of beschamend ervaren. Indien men voornamelijk last heeft van verslapte borsten zonder toeneming van het gewicht, zijn de problemen vaak puur psychisch.

Na de operatie zijn de borsten kleiner en steviger, maar er blijven altijd littekens zichtbaar. Het is niet altijd mogelijk om de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan u had verwacht. Het geven van borstvoeding is over het algemeen niet meer mogelijk.

De operatie
De operatie vindt plaats onder algehele verdoving. Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg een deel van het borstklierweefsel inclusief huid. Tevens wordt een nieuw kleiner model borst gevormd en zal de tepel worden verplaatst.

Rond de beide tepelhoven ontstaat een cirkelvormig litteken. Verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst.

De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal en tenzij een inwendige hechting wordt toegepast zal het hechtmateriaal tussen 1 à 2 weken worden verwijderd. Er kunnen drains worden ingebracht die bloed en vocht uit de wond afvoeren. In de meeste gevallen is het een opname van 1 tot 2 dagen.

Mogelijkheden en verwachtingen
De plastisch chirurg houdt zoveel mogelijk rekening met de wensen van de patiënt wat betreft de vorm, grootte en stevigheid. Het is echter niet altijd mogelijk deze wensen voor 100% te realiseren. U dient zich te realiseren dat door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model anders wordt dan vlak na de correctie.
Verder dient u zich te realiseren dat bij een borstverkleinende of verstevigende operatie géén correctie wordt verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug). Verslapping die eenmaal begonnen is zal ook na deze vormverbeterende operatie doorgaan en kan het aanvankelijke resultaat op den duur nadelig beïnvloeden.
Door algemeen 'aankomen' in gewicht, zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten ook weer zwaarder worden.

Resultaten
De plastisch chirurg kan u geen bepaalde cup-maat van de BH garanderen na de operatie. In de meeste gevallen zal de cupmaat enkele maten kleiner worden.

De nieuwe vorm van de borst wordt gemaakt door inwendige verplaatsing van vet en borstklierweefsel. In een enkel geval kunnen onderhuidse verdikkingen ontstaan die aanleiding geven tot pijnklachten en eventueel operatief verwijderd moeten worden.

Na de operatie kunnen de symmetrie en de vorm en de littekens van de borsten tegenvallen. Ook een gevoelsstoornis van de tepels kan storend zijn. Het uiteindelijke resultaat van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Vooral waar deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze vrij dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden neemt de gevoeligheid weer af, ze worden dunner en witter, maar kunnen ook breder worden. 
Tenslotte kunnen gestoorde wondgenezing en weefselversterf leiden tot minder goede resultaten. In een zeldzaam geval kan weefselversterf van de tepel optreden.

Risico's en complicaties
In het bovenstaande hebben wij geprobeerd u in te lichten over de operatie. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn en ook kunt u geen garantie uit bovenstaande ontlenen betreffende resultaten. Esthetische en plastische chirurgie is géén exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij u nimmer geven.

Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcose-problemen, trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die of door uw verzekering vergoed moeten worden of door u zelf.

Voorbereiding Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen. Trombose Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

Voorbereiding
Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

Vragen?
Uw plastisch chirurg behandelt u naar beste kunnen en mocht u nog vragen hebben: maakt u dan wederom een afspraak op de polikliniek plastische chirurgie. Uw plastisch chirurg is gaarne bereid om al uw vragen te beantwoorden.

Bereikbaarheid polikliniek plastische chirurgie
De plastische chirurgie van Amphia is geconcentreerd op de locatie Langendijk.

  • Polikliniek en afspraken T (076) 595 24 59 b.g.g. T (076) 595 10 43
  • Secreatariaat T (076) 595 10 43 b.g.g. T(076) 595 24 59

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie