Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
MRI voorbereiding voor klinische patiënten
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

MRI voorbereiding voor klinische patiënten

U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in bepaalde weefsels aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit onder verantwoordelijkheid van een radioloog.

Wat is een MRI
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI maken we met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden van het te onderzoeken lichaamsdeel. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven. Een spoel/antenne vangt deze signalen op en zet dit om in beelden.

Het onderzoek
U ligt op een onderzoekstafel die vervolgens in een tunnel wordt geschoven. Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. U krijgt een koptelefoon op om het geluid te dempen. Bij sommige onderzoeken is het niet mogelijk een koptelefoon te dragen. In dat geval krijgt u oordopjes. Ter afleiding mag u in de meeste gevallen naar muziek luisteren. Tijdens het onderzoek heeft u een belletje om contact op te nemen met de radiodiagnostisch laborant. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen.

Soms krijgt u een contrastmiddel toegediend. Dit gebeurt via een injectie in de arm of via een infuus (als u dat al heeft). U merkt verder niets van dit middel. Het totale onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

Belangrijk

  • Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd.
  • Het magneetveld beschadigt of trekt bepaalde dingen aan. Laat daarom creditcards, bankpassen, horloges, piercings, haarspeldjes en sieraden op de afdeling achter.
  • Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft, zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
  • Het is belangrijk dat u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
  • Doe een gebitsprothese uit als u een onderzoek krijgt van uw hoofd, hals of nek. Een magnetisch klikgebit moet u ALTIJD verwijderen. Dit gebeurt op de MRI-kamer en niet al op de afdeling. Geen bezwaar: vullingen en/of kronen, NIET verwijderbare onderdelen van een beugel en ECHTE gouden (trouw) ringen die niet af kunnen.

Voorbereiding

  • De volgende medicijnen mogen op de dag vóór het onderzoek tot en met de dag ná het onderzoek NIET ingenomen worden: Persantin®, Asasantin® en Dipyridamol®
  • 24 uur vóór het onderzoek en ook op de onderzoeksdag zelf mag u géén koffie, thee, chocolade, cola, banaan of energiedranken gebruiken. Alle andere dranken zijn wel toegestaan.
  • Op de ochtend van het onderzoek mag u gewoon ontbijten. Als uw onderzoek ‘s middags is, mag u ook gewoon lunchen. Ook hierbij geldt: géén koffie, thee, chocolade, cola, banaan of energiedranken gebruiken.
  • Wilt u zo vriendelijk zijn de vragenlijst op de laatste pagina van deze folder goed door te lezen en in te vullen?
  • Vindt u het moeilijk om in een nauwe ruimte te liggen? Meld dit vooraf aan de laborant. Wij houden hier dan zo veel mogelijk rekening mee.

Voor dit onderzoek hoeft u verder niets voor te bereiden.

LET OP:
Patiënten die een MRI-onderzoek krijgen van hun galblaas en/of galwegen (MRCP) en MRI dunne darm, mogen vanaf vier uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken.

 

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Neem deze folder met ingevulde vragenlijst mee naar het MRI-onderzoek.

Beantwoordt u één van de vragen met 'ja', dan neemt de verpleegkundige contact op met de afdeling Radiologie. (MRI kamer. Deze afdeling bekijkt of uw onderzoek wel of niet kan worden uitgevoerd.

 Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek.

Deze krijgt u van ons of print u zelf uit. En neemt deze mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie