Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Nagel capillairoscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Nagel capillairoscopie

Een nagel-capillairoscopie is een onderzoek naar de kleine bloedvaten (capillairen) van de nagelriemen. Deze hebben normaal gesproken een regelmatig patroon. Bij bepaalde (beginnende reumatische) aandoeningen kunnen ze afwijkingen vertonen. Dit nagelriemonderzoek wordt uitgevoerd door de reumatoloog en vindt plaats op de polikliniek Reumatologie. 

Voorbereiding
Voordat u naar het ziekenhuis komt, kunt u het beste eventuele nagellak verwijderen. Kunstnagels kunt u laten zitten, al verstoren deze soms wel het beeld. Meld u ongeveer een kwartier vooraf op de polikliniek. U heeft voor het onderzoek warme handen nodig. We vragen u om kort voor het onderzoek niet te roken. Bij vragen kunt u bellen met de polikliniek: (076) 595 10 42.

Behandeling
U gaat zitten en legt uw handen plat op de onderzoekstafel. De arts brengt een druppel olie aan op uw nagel. Daarna zet hij de capillairoscoop, een kleine cilindervormige microscoop, op uw nagel. Hierdoor kunt u wat druk ervaren, maar het onderzoek is niet pijnlijk.   

De arts kan op het computerscherm de kleine bloedvaten beoordelen. Deze worden tot 200 keer vergroot. Hij kijkt naar het aantal capillairen en de vorm ervan. De arts bekijkt al uw vingers zo, behalve uw duimen. Als u wilt, kunt u met de arts meekijken op het computerscherm. 

Nazorg
Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

Meer lezen over reumatologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Reumatologie