Header afbeelding

Mevrouw van Eijk kreeg een nieuwe heup

“Als ik elke dag beweeg blijf ik soepel”

Monique van Eijk kreeg op haar 54ste een nieuwe heup. Een jaar later trok ze met haar dochter vijf dagen lang door de bergen in Nepal.

“In maart 2016 kwam ik voor het eerst bij orthopeed Peter Joosten. Ik had al een tijdje flink last van mijn rechterheup. Omdat ik pas 53 jaar oud was, wilde hij me liever niet opereren. Een eerste operatie verloopt meestal prima, maar een kunstheup gaat schijnbaar maar een jaar of vijftien mee. En bij een tweede operatie is het blijkbaar vaak een gok hoe je eruit komt. Daarom wilde de arts een operatie zo lang mogelijk uitstellen. Maar een jaar later ging het echt niet meer. Ik had dagen dat ik mank liep van de pijn. Ik ben een echt sportmens, maar hardlopen of tennissen lukte me niet meer. Het was enorm frustrerend dat ik niet meer kon doen wat ik wilde.  

Toen ik eindelijk onder het mes ging, vond ik dat spannend. Je weet nooit hoe je uit zo'n operatie komt. Sommige mensen houden ongemakken en de kans bestaat dat je lichaam de kunstheup afstoot. Het zou ook kunnen dat ik nog steeds mank zou lopen na de ingreep. Maar ik was ook erg blij: ik zou in ieder geval van de pijn af zijn. 

De operatie duurde anderhalf uur. Nog diezelfde avond liep ik al voorzichtig weer de eerste stappen. Toen ik de volgende dag met de fysiotherapeut had geoefend met traplopen mocht ik alweer naar huis. Ik was heel blij met het boekje van Amphia dat ik vooraf had gekregen over hoe ik me kon voorbereiden op mijn thuiskomst. Daardoor had ik alles op tijd kunnen regelen: een makkelijke stoel, een op hoogte verstelbaar bed in de woonkamer, een rollator en rolstoel, een afspraak bij de fysio, hulp van naasten. Het is zo fijn als je dat allemaal goed geregeld hebt! Ik wil iedereen dan ook echt aanraden om dat boekje goed door te lezen.
 
Inmiddels voel ik bijna niets meer van mijn nieuwe heup. Tennissen of hardlopen doe ik nog niet, maar ik sport wel in een warmtecabine en wandel zo'n 45 minuten op de loopband. Elke dag moet ik bewegen, dan blijf ik soepel. Al is het maar een uurtje wandelen. En precies een jaar na mijn operatie ben ik met mijn dochter naar Nepal geweest, waar we een prachtige trektocht hebben gelopen naar de Gosaikunda Lakes op 4700 meter hoogte. Vier tot vijf uur per dag en we sliepen op keiharde houten bedjes in trekhutten. Ik had van tevoren veel getraind, maar toch was het erg spannend hoe dat zou gaan. Maar het ging goed en het was zo mooi daar bovenin, dat ik zeker weet dat ik het nog een keer ga doen.”  
 

Heup behandelingen

Heeft u net als mevrouw van Eijck last van uw heup? Wij bieden verschillende behandelingen aan die u snel weer op de been helpen.

Afspraak maken

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of maak meteen een afspraak.