Header afbeelding

Meneer Boomaars kan weer voetballen

Innovatieve Ligamys techniek herstelt gescheurde kruisband

“Ik heb weer vertrouwen in mijn knie” 

Als fanatiek amateurvoetballer had Rohald Boomaars altijd gemazzeld. “Ik kampte nooit met blessures, niet eens een verrekking”, blikt de 42-jarige sporter uit Bavel terug. Tot hij 4 mei 2015, tijdens de laatste voetbalwedstrijd van het jaar, een bal aanneemt en getackeld wordt. “Ik hoorde een krak en voelde gelijk dat het niet goed was. De pijn ebde na een tijdje weg, maar toen ik over een hekje stapte om een bal te pakken, ging het opnieuw mis. Ik zakte door mijn been, alsof mijn knie er niet was.” In Amphia werd de reden duidelijk: een gescheurde voorste kruisband.  

“Een blessure die wordt veroorzaakt bij draaibewegingen van de knie”, legt orthopedisch chirurg Peter Joosten uit. “We zien het vaak bij contactsporten als voetbal, hockey en handbal. Maar ook in de wintersportperiode zien we veel skiërs met kruisbandletsels.” Hij legde Rohald niet alleen de bekende twee opties (een nieuwe kruisband maken van hamstringpezen of níet behandelen) maar ook een dérde keuze voor: de Ligamys techniek. Een nieuwe techniek die Amphia als een van de eerste centra in Nederland uitvoert. De eigen kruisband wordt hierbij teruggehecht en kan dus worden behouden. In de eigen kruisband zitten zenuwvezels die helpen bij het beter functioneren van het kniegewricht. Het grote voordeel van de nieuwe behandeltechniek is dat het natuurlijke bewegingspatroon van het gewricht beter wordt hersteld. “Deze nieuwe optie vond ik het meest aantrekkelijk klinken”, vertelt Rohald. “Het feit dat je geen ‘vreemde pees’ gebruikt, maar je eigen kruisband kan behouden, sprak mij erg aan. Dat geeft op lange termijn toch het beste vooruitzicht”, licht Rohald toe. Het feit dat veel patiënten binnen zes maanden volledig gerevalideerd zijn, klonk hem eveneens aantrekkelijk in de oren.

Nieuwe techniek

De Ligamys techniek werd eerder getest in Duitsland en Zwitserland, waar mooie resultaten werden behaald. “De behandeling wordt momenteel in vier Nederlandse klinieken uitgevoerd. We doen dat in studieverband. Alle gegevens worden centraal verzameld en geanalyseerd. De resultaten worden goed bijgehouden om te kunnen beoordelen of de techniek ook doet wat er van verwacht wordt”, aldus de orthopedisch chirurg.  

Durven buigen

Rohald was de tweede patiënt bij wie dokter Joosten deze ingreep uitvoerde. “Ik kreeg een ruggenprik en kon de operatie via een beeldscherm volgen. Het was erg interessant en het fijne was dat ik gewoon vragen aan de chirurg kon stellen. Binnen een uur was mijn knie ingezwachteld en was het alweer achter de rug. Na een week op krukken kon ik aan mijn revalidatie beginnen.” Waar anderen volgens de gestelde termijn volledig herstellen, bleef de bewegingsvrijheid van Rohald – ondanks intensieve fysiotherapie – te beperkt. Hierop besloot de orthopedisch chirurg om Rohalds knie onder narcose te testen. Daarbij bleek de knie, onder meer vanwege verklevingen in het gewricht door littekenweefsel, dikker en stijver te blijven dan verwacht. Angst om het been weer goed te buigen, speelde bij Rohald onbewust ook een rol. “Ik hield de buiging mentaal tegen en moest door die angst heen.” Na de kijkoperatie werd zijn knie door de fysiotherapeut opnieuw gebogen en dat bleek de uitkomst. “Hij ging over die mentale grens heen. Dat was niet prettig, maar achteraf ben ik wél blij dat het gebeurd is. Daarna ging de revalidatie namelijk stukken sneller. Het waren telkens kleine succesjes, die mij keer op keer motiveerden door te gaan”, blikt Rohald terug. “Op een gegeven moment waggelde ik niet meer, ik liep weer!”  

Weer sporten

Terugkeren naar de groene mat van voetbalvereniging JEKA doet hij bewust niet meer. “Ik word ook een jaartje ouder en wil het risico niet meer nemen. Maar ik ben ontzettend blij dat ik verder álles weer kan. Mountainbiken, tennissen, zelfs hardlopen en balletje trappen met mijn twee zoons. Mijn knie functioneert weer zoals voorheen. Dat is het allerbelangrijkst. Ik heb weer vertrouwen in mijn knie én mijn eigen kruisband. Dat gevoel had een andere operatietechniek nooit voor elkaar gekregen.” 

Knie behandelingen

Heeft u net als meneer Boomaars last van uw knie? Wij bieden verschillende behandelingen aan die u snel weer op de been helpen.

Afspraak maken

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of maak meteen een afspraak.