Header afbeelding

Promotie Bouke Duijnisveld

maandag 5 september 2016

Zenuwletsel aan de arm – nieuwe inzichten in behandelmethoden

Stamcellen nieuwe spieren laten maken; in de toekomst kan dit één van de behandelmethoden zijn voor zenuwletsel. Bouke Duijnisveld, orthopeed in opleiding bij de Orthopedische kliniek van Amphia, deed onderzoek naar diverse behandelmethoden van letsel aan de ‘Plexus bracialis’. Dit is de Latijnse naam voor het zenuwvlechtwerk in de bovenkant van de arm.

Letsel aan dit gedeelte van het lichaam kan ontstaan bij pasgeboren baby’s die bij de geboorte met hun schouder achter het schaambeen blijven steken, en bij volwassenen na bijvoorbeeld een bromfiets- of motorongeluk.                

Een behandelmethode is het gipsen van de elleboog om een gebogen arm weer recht te buigen. Botoxinjecties in de schouder is een andere methode. De behandeling die tijdens dit onderzoek werd toegepast is nieuw en hiermee is meer zicht op het effect van de behandeling verkregen: wat zijn de bijwerkingen, kan het letsel terugkomen en hoe vaak gebeurt dat?

Nieuw in het onderzoek was het gebruik van spierstamcellen: bij het injecteren van stamcellen in de bicepsspier bleek er spierregeneratie te zijn: beschadigde cellen herstelden zich. Het is nog niet eerder aangetoond dat er op deze manier mogelijkheden zijn om spieren te laten herstellen op celniveau. Duijnisveld legt uit: “Een patiënt heeft hier vandaag nog weinig aan. Maar de eerste stappen zijn gezet om in de toekomst steeds meer van dit soort technieken te gebruiken. De ontwikkelingen hierin gaan ontzettend snel en daar kan de patiënt over een aantal jaren van profiteren.”

Bouke Duijnisveld promoveerde op 31 augustus 2016 aan de Universiteit Leiden met zijn proefschrift  “Muscle and joint sequelae in brachial plexus injury.” Het volledige proefschrift is hier te downloaden.