Header afbeelding

Artrose van de enkel

Bij artrose van de enkel slijt het kraakbeen in uw enkelgewricht overmatig. Daardoor wordt het gewricht onregelmatig en raakt het onderliggende bot overbelast. Ook raakt het kapsel geïrriteerd. Uw enkel zwelt hierdoor op en voelt pijnlijk aan. Door de slijtage wordt het enkelgewricht bovendien stijf, wat kan leiden tot een verstoorde afwikkeling van uw voet. De klachten nemen toe als u uw enkel meer belast.

Snel weer op de been

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een bezoek aan de polikliniek, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep kan dit vaak al binnen 2 weken. Bekijk hier onze toegangstijden.

U heeft de regie

De afspraken die u met ons maakt moeten goed te combineren zijn met uw thuissituatie, bijvoorbeeld uw werk of de schooltijden van uw kinderen. Wij respecteren uw keuzes en overleggen de alternatieven, en maken samen met u een individueel zorgplan op basis van uw doelstellingen.

Behandelingen

Artrose van de enkel kan op twee manieren behandeld worden:

Conservatief

Bij milde artrose en milde klachten kunnen ontstekingsremmende medicijnen een oplossing bieden. Die verminderen de pijn en de zwelling. Soms zijn injecties in het gewricht nodig. Verder is het belangrijk dat u goede schoenen draagt. Goede steun rondom de enkel en een verbeterde afwikkeling van de schoen kunnen uw klachten aanzienlijk verminderen. Soms zijn hiervoor op maat gemaakte schoenen nodig.

Operatief

Ernstige artrose die veel klachten veroorzaakt, kunnen we behandelen met een artrodese. Daarbij zetten we het enkelgewricht vast. Indien mogelijk doen we dat tijdens een kijkoperatie (arthroscopie). Hierbij brengt de chirurg via kleine steekgaatjes een kijkbuisje en de benodigde instrumenten in uw gewricht in. Hij verwijdert de restanten van het kraakbeen en zet het gewricht met een aantal schroeven vast. Uw enkel wordt op zo’n manier vastgezet dat u uw voet ook na de operatie kunt afwikkelen. Om de botten aan elkaar te laten groeien, krijgt u een gipsverband. Uw enkel kan na de operatie niet meer normaal bewegen, maar u krijgt toch méér mobiliteit. Dankzij de artrodese verdwijnt namelijk de pijn en is uw enkel weer goed belastbaar.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
 • Voorbereiding

 • 2 weken voor de operatie

  Regel een aantal zaken

  Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie. 
 • Opname

 • Dag van de operatie

  Welkom in de Orthopedische kliniek

  • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. 
  • De operatie duurt 80 tot 120 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
 • 1 dag na de operatie

  Naar huis

  Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal de volgende dag weer naar huis. 
 • Revalidatie

 • De eerste 12 weken na de operatie

  Gipsverband

  Na de operatie moet uw enkel 12 weken in het gips. De eerste 4 tot 6 weken mag u uw enkel meestal niet belasten. Daarna mag u uw voet steeds meer belasten.
 • 2 weken na de operatie

  Wondcontrole

  We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.
 • 6 weken na de operatie

  Controle

  Ongeveer 6 weken na de operatie komt u naar de polikliniek. We maken een röntgenfoto van uw enkel en controleren zo de genezing. Daarnaast beoordelen we de stand van uw enkel.
 • 8 tot 12 weken na de operatie

  Weer aan het werk

  Meestal kunt u 8 tot 12 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. 
 • 4 maanden na de operatie

  Autorijden en fietsen

  U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 4 maanden na de ingreep weer mogelijk.
 • 6 maanden na de operatie

  Sporten

  Geleidelijk kunt u uw enkel meer belasten. Beoefent u een laag intensieve sport, dan kunt u die vanaf 6 maanden na de operatie weer oppakken. 

Meer info

Lees de folder

Uitgebreide informatie over een artrodese van de enkel vindt u in onze folder.

Download onze app

De app van de Orthopedische kliniek Amphia vertelt wat u op elk moment van uw behandeling kunt en mag verwachten. Download de app 'Orthopedische kliniek Amphia' in:

Betrouwbare website

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voet- en enkelspecialisten

Alle medisch specialisten van de Orthopedische kliniek Amphia zijn gespecialiseerd in een deel van de orthopedische zorg. Doordat zij in gespecialiseerde, vaste teams werken en vaak dezelfde operaties uitvoeren, hebben zij een ruime expertise opgebouwd. Deze enkeloperatie wordt uitgevoerd door de volgende specialisten: