Header afbeelding

Haglundse Exostose en syndroom

De term Haglundse exostose is een benaming voor een uitstekend botgedeelte aan de achter- en buitenzijde van het hielbeen. Door druk in het schoeisel ontstaat ter plaatse van het botuitsteeksel irritatie van de huid die gepaard gaat met roodheid en zwelling. Met name damesschoenen met een lage achterzijde zijn berucht, vandaar de term “pump-bump”. Door veelvuldig schuren in de schoen kan vervolgens de onderhuidse slijmbeurs ontstoken raken. Deze slijmbeurs raakt opgezwollen en veroorzaakt een toename van pijn wanneer bijvoorbeeld de schoen er tegen drukt.

Voor een operatieve behandeling van een Haglundse exostose of syndroom wordt gekozen wanneer sprake is van blijvende klachten ondanks een adequate conservatieve behandeling. Bij een operatieve behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende operatiemethoden om een zo’n optimaal mogelijk resultaat te bereiken.

Snel weer op de been

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een bezoek aan de polikliniek, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep kan dit vaak al binnen 2 weken. Bekijk hier onze toegangstijden.

U heeft de regie

De afspraken die u met ons maakt moeten goed te combineren zijn met uw thuissituatie, bijvoorbeeld uw werk of de schooltijden van uw kinderen. Wij respecteren uw keuzes en overleggen de alternatieven, en maken samen met u een individueel zorgplan op basis van uw doelstellingen.

Behandelingen

Haglundse exostose heeft twee operatieve behandelopties:

Een uitgebreide procedure

Indien sprake is van een Haglundse syndroom wordt een meer uitgebreide procedure verricht. De incisie wordt meestal precies in de middellijn aan de achterzijde over de achillespeesaanhechting gemaakt. De achillespees wordt hierna in de lengte gespleten en over een zo klein mogelijk gedeelte losgemaakt. Het littekenweefsel met ontstekingsweefsel en eventueel verkalkingen in de pees worden verwijderd. Vervolgens worden de slijmbeurs en het botuitsteeksel verwijderd, net als bij een standaardprocedure. Tot slot wordt de achillespees weer fraai herstelt. Afhankelijk van de resterende kwaliteit van de achillespeesaanhechting aan het hielbeen is hierbij soms een zogenaamde botanker nodig ter versteviging van deze aanhechting. Een enkele keer is het ook nodig om de kuitspier hierbij te verlengen. Hiervoor wordt een kleine extra incisie aan de achterzijde halverwege de kuit gemaakt. Om de wond, maar vooral de achillespeesaanhechting aan het hielbeen goed te beschermen, wordt na een dergelijke uitgebreide procedure altijd een onderbeengips aangelegd.

Een standaard procedure

Een standaard procedure wordt verricht bij een Haglundse exostose. Hierbij wordt het botuitsteeksel van het hielbeen verwijderd. De incisie wordt direct over de knobbel aan de achter- en buitenzijde van het hielbeen gemaakt. Meestal is het niet nodig hierbij de achillespees aanhechting los te maken, hooguit voor een klein gedeelte. Om de wond goed te laten genezen wordt meestal een drukverband en soms een onderbeengips aangelegd.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
 • Voorbereiding

 • 2 weken voor de behandeling

  Regel een aantal zaken

  Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie.

 • Opname

 • Dag van de operatie

  Welkom in de Orthopedische kliniek

  • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose.  
  •  De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
  • Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis. 
 • Revalidatie

 • De eerste dagen na de operatie

  Drukverband

  Na de operatie krijgt u een drukverband en, indien nodig, wordt diezelfde dag door de gipsmeester een onderbeengips aangelegd. Dit gips is bedoeld om de achillespeesaanhechting te beschermen zodat het goed kan genezen. Het gips laat u zitten tot de eerstvolgende controle.

 • 2 weken na de operatie

  Wondcontrole

  Na twee weken is een eerste poliklinische controle afspraak gemaakt op het wondspreekuur of gipskamerspreekuur. Het gips dat eventueel is aangelegd na de operatie wordt nu verwijderd. De operatiewond wordt beoordeeld en ook de hechtingen worden verwijderd. Indien de achillespeesaanhechting na een uitgebreide procedure nog langer beschermd moet worden wordt meestal een nieuw onderbeengips met loopzool aangelegd, soms een kunststof onderbeenspalk (zogenaamde Walker). Afhankelijk van de uitgevoerde operatiemethode mag het been nu voorzichtig toenemend belast worden. Om de achillespees aanhechting goed te kunnen laten genezen blijft het gips meestal aangelegd tot zes weken na de operatie.

 • 2 tot 8 weken na de operatie

  Weer aan het werk

  Meestal kunt u 2 tot 8 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. 

 • 6 weken na de operatie

  Controle

  Meestal kan vanaf zes weken na de operatie de belasting van het geopereerde been worden uitgebreid. Het opnieuw trainen van de spierkracht, het evenwicht en de beweeglijkheid van de enkel is van belang. Meestal gebeurt dit onder leiding van een fysiotherapeut. Mocht het nodig zijn, dan komt u na drie maanden nog een laatste keer terug om het eindresultaat te bespreken.

 • 3 maanden na de operatie

  Sporten

  Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw enkel meer belasten.

Meer info

Lees de folder

Uitgebreide informatie over hamer- of klauwteen vindt u in onze folder.

Download onze app

De app van de Orthopedische kliniek Amphia vertelt wat u op elk moment van uw behandeling kunt en mag verwachten. Download de app 'Orthopedische kliniek Amphia' in:

Betrouwbare website

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voet- en enkelspecialisten

Alle medisch specialisten van de Orthopedische kliniek Amphia zijn gespecialiseerd in een deel van de orthopedische zorg. Doordat zij in gespecialiseerde, vaste teams werken en vaak dezelfde operaties uitvoeren, hebben zij een ruime expertise opgebouwd. Deze enkeloperatie wordt uitgevoerd door de volgende specialisten: