Header afbeelding

Een hamer- of klauwteen

Een hamerteen of klauwteen is een afwijking aan de voet waar een of meerdere kleine tenen en afwijking in de stand hebben. De huid over deze knobbel kan rood en gevoelig worden door irritatie. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten wanneer u strakke schoenen draagt.

Snel weer op de been

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een bezoek aan de polikliniek, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep kan dit vaak al binnen 2 weken. Bekijk hier onze toegangstijden.

U heeft de regie

De afspraken die u met ons maakt moeten goed te combineren zijn met uw thuissituatie, bijvoorbeeld uw werk of de schooltijden van uw kinderen. Wij respecteren uw keuzes en overleggen de alternatieven, en maken samen met u een individueel zorgplan op basis van uw doelstellingen.

Conservatieve behandelopties

Pijnlijke drukplekken kunnen voorkomen worden door het dragen van schoeisel met een zogenaamde wijdere tenenbox zodat de teen meer ruimte heeft en de schoen niet tegen de teen drukt. Door middel van een inlegzool met ondersteuning onder de voorvoet of onder de teen wordt de teen in een betere positie gehouden. Ook dit geeft minder klachten. Ter preventie of ontlasting van eeltplekken kunnen ook viltjes, ringpleisters of andere hulpmiddelen gedragen worden.

Behandelingen

Een hamer- of klauwteen heeft twee operatieve behandelopties:

Een standaard procedure

In het algemeen wordt deze methode gebruikt bij een milde tot matige hamerteen. Hierbij wordt het gewricht tussen het basiskootje en het middelste kootje van de teen weggenomen. Dit wordt gedaan met een incisie bovenop het gewricht waarbij de eeltplek eveneens wordt verwijderd. Vervolgens wordt de teen in de juiste stand vastgezet. Meestal wordt deze stand tijdelijk behouden middels het inbrengen van een ijzeren pennetje.

Een uitgebreide procedure

Wanneer er sprake is van een matige tot ernstige hamerteen of klauwteen, wordt gekozen voor een meer uitgebreide standscorrectie. Bij deze methode wordt naast de correctie tussen het basiskootje en het middelste kootje ook een correctie uitgevoerd van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje. Hiervoor is meestal een extra incisie in de huid nodig om het kapsel van dit gewricht los te maken. Gelijktijdig wordt dan vaak de strekpees van de teen langer gemaakt. Wanneer de teen weer in een fraaie rechte stand komt, kan deze vervolgens worden behouden met het tijdelijk inbrengen van een ijzeren pennetje.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
 • Voorbereiding

 • 2 weken voor de behandeling

  Regel een aantal zaken

  Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie.

 • Opname

 • Dag van de operatie

  Welkom in de Orthopedische kliniek

  De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik, onder volledige narcose en soms ook onder plaatselijke verdoving.  De operatie duurt ongeveer 10 minuten. Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.

 • Revalidatie

 • De eerste dagen na de operatie

  Drukverband

  Na de operatie krijgt u een drukverband en, indien nodig, wordt diezelfde dag door de gipsmeester een onderbeengips aangelegd. Het gips laat u zitten tot de eerstvolgende controle.

 • 2 weken na de operatie

  Wondcontrole

  Na twee weken is een eerste poliklinische controle-afspraak gemaakt op het wondspreekuur of gipskamerspreekuur. Het gips dat eventueel is aangelegd na de operatie wordt nu verwijderd. De operatiewond wordt beoordeeld en ook de hechtingen en ijzeren K-draad worden verwijderd. Wanneer een meer uitgebreide stands-correctie is verricht, blijft het pennetje zitten en wordt meestal een nieuwe gipsschoen met een loopzool aangelegd.

 • 2 tot 8 weken na de operatie

  Weer aan het werk

  Meestal kunt u 2 tot 8 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet.

 • 4 weken na de operatie

  Controle

  De gipsschoen en het pennetje worden dan verwijderd. Onafhankelijk van de operatiemethode bespreekt u uiteindelijk tijdens de poliklinische controle met uw behandelend orthopedisch chirurg het beloop van de behandeling. Meestal kan hierna de belasting van de geopereerde voet worden uitgebreid waarbij de eigen schoen weer gedragen mag worden.

 • 6 tot 8 weken

  Autorijden

  Met autorijden mag u beginnen als u de auto veilig kunt besturen. Dit betekent in ieder geval zonder verband of gipsschoen en zonder krukken. U moet ook weer goed en volledig belast kunnen lopen alvorens u achter het stuur mag zitten. Dit is meestal 6 tot 8 weken na de operatie.

 • 3 maanden na de operatie

  Sporten

  Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw enkel meer belasten.

Meer info

Lees de folder

Uitgebreide informatie over een hamer- of klauwteen vindt u in onze folder.

Download onze app

De app van de Orthopedische kliniek Amphia vertelt wat u op elk moment van uw behandeling kunt en mag verwachten. Download de app 'Orthopedische kliniek Amphia' in:

Betrouwbare website

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voet- en enkelspecialisten

Alle medisch specialisten van de Orthopedische kliniek Amphia zijn gespecialiseerd in een deel van de orthopedische zorg. Doordat zij in gespecialiseerde, vaste teams werken en vaak dezelfde operaties uitvoeren, hebben zij een ruime expertise opgebouwd. Deze enkeloperatie wordt uitgevoerd door de volgende specialisten: