Header afbeelding

Kijkoperatie van de enkel (arthroscopie)

Bij een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel beoordeelt de arts het gewricht van binnenuit. Hij brengt via kleine steekgaatjes een kijkbuisje en de benodigde instrumenten in. Zo kan hij direct de oorzaak van uw klachten beoordelen. Veelvoorkomende oorzaken van klachten aan de enkel zijn inklemming (impingement), een botsplinter (corpus liberum) en kraakbeenletsel (osteochondraal lesie). Deze afwijkingen kunnen we vervolgens behandelen, zodat u minder klachten heeft en uw enkel beter kunt belasten. 

Snel weer op de been

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een bezoek aan de polikliniek, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep kan dit vaak al binnen 2 weken. Bekijk hier onze toegangstijden.

U heeft de regie

De afspraken die u met ons maakt moeten goed te combineren zijn met uw thuissituatie, bijvoorbeeld uw werk of de schooltijden van uw kinderen. Wij respecteren uw keuzes en overleggen de alternatieven, en maken samen met u een individueel zorgplan op basis van uw doelstellingen.

Behandelingen

Met een kijkoperatie van de enkel kunnen we de volgende klachten behandelen:

Inklemming

Een verdikt kapsel, littekenweefsel en botaangroei rondom de enkel kunnen klachten veroorzaken wanneer u uw enkel maximaal beweegt. Hierdoor ontstaat een inklemming (impingement), wat zorgt voor pijn, een zwelling en een beperking van de beweeglijkheid. Dit kan aan de voorkant en aan de achterkant van de enkel voorkomen. Een impingement aan de voorkant wordt een ‘voetballersenkel’ genoemd. Bij een impingement aan de achterkant spreken we van een ‘ballerina’s enkel’ of een ‘zwemmersenkel’. Door het verwijderen van het verdikte kapsel, het littekenweefsel of de botaangroei vermindert de inklemming. Hierdoor heeft u minder pijn en verbetert de beweeglijkheid.

Kraakbeenletsel

Een lokale beschadiging van het kraakbeen (osteochondraal lesie) veroorzaakt vaak diepe pijn in het enkelgewricht. De pijn komt vanuit het beschadigde onderliggende bot en niet vanuit het kraakbeen, omdat kraakbeen geen zenuwen bevat. Daarnaast kan uw enkel ook gezwollen of instabiel zijn. U krijgt het gevoel alsof er iets blokkeert als een klein stukje kraakbeen los in het gewricht komt te zitten. Bij de kijkoperatie haalt de arts het losse en beschadigde kraakbeen weg. Als dat mogelijk is, maakt hij op de plaats van de beschadiging kleine gaatjes in de botlaag. Via deze gaatjes komen stamcellen uit het bot om de beschadiging van het kraakbeen op te vullen. Zo ontstaat er een nieuwe laag kraakbeen, waardoor de pijn afneemt. 

Botsplinter

Een botsplinter kan los in het gewricht zitten (corpus liberum) of verkleefd in het kapsel zitten (corpus semifixum). Wanneer de botsplinter in het gewricht terechtkomt, ontstaan vaak pijnscheuten in het gewricht met het gevoel alsof er iets blokkeert. We kunnen dan de losse fragmenten verwijderen, waardoor u minder pijn heeft en uw enkel beter kunt bewegen.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
 • Voorbereiding

 • 2 weken voor de operatie

  Regel een aantal zaken

  Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie. 
 • Opname

 • Dag van de operatie

  Welkom in de Orthopedische kliniek

  • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose.  
  •  De operatie duurt 20 tot 60 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
  • Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis. 
 • Revalidatie

 • De eerste dagen na de operatie

  Drukverband

  Na de operatie krijgt u een drukverband voor een paar dagen, zodat het gewricht beweeglijk blijft. De eerste week na de operatie mag u het geopereerde been gedeeltelijk belasten. Hierdoor kunnen de wondjes goed genezen. Na deze week mag u uw enkel steeds meer belasten.

 • 2 weken na de operatie

  Wondcontrole

  We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.
 • 2 tot 8 weken na de operatie

  Weer aan het werk

  Meestal kunt u 2 tot 8 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. 

 • 6 weken na de operatie

  Controle

  Ongeveer 6 weken na de operatie komt u naar de polikliniek. We maken een röntgenfoto van uw enkel en controleren zo de genezing. Daarnaast beoordelen we de stand van uw enkel.
 • 2 maanden na de operatie

  Autorijden en fietsen

  U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 2 maanden na de ingreep weer mogelijk.

 • 3 maanden na de operatie

  Sporten

  Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw enkel meer belasten.

Meer info

Lees de folder

Uitgebreide informatie over de kijkoperatie van de enkel vindt u in onze folder.

Download onze app

De app van de Orthopedische kliniek Amphia vertelt wat u op elk moment van uw behandeling kunt en mag verwachten. Download de app 'Orthopedische kliniek Amphia' in:

Betrouwbare website

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voet- en enkelspecialisten

Alle medisch specialisten van de Orthopedische kliniek Amphia zijn gespecialiseerd in een deel van de orthopedische zorg. Doordat zij in gespecialiseerde, vaste teams werken en vaak dezelfde operaties uitvoeren, hebben zij een ruime expertise opgebouwd. Deze enkeloperatie wordt uitgevoerd door de volgende specialisten: