Header afbeelding

Stijve grote teen (hallux rigidus)

Hallux rigidus is een afwijking aan uw voet waarbij de grote teen (hallux) minder beweeglijk is (rigidus). Slijtage in het gewricht van uw grote teen leidt tot overbelasting. Hierdoor ontstaat er botaangroei (osteofyt) aan de rand van het gewricht. De huid over deze botaangroei kan geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten als u strakkere schoenen draagt. Daarnaast zorgt de stijfheid in uw grote teen ervoor dat de afwikkeling van uw voet tijdens het lopen pijn doet.  

Snel weer op de been

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een bezoek aan de polikliniek, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep kan dit vaak al binnen 2 weken. Bekijk hier onze toegangstijden.

U heeft de regie

De afspraken die u met ons maakt moeten goed te combineren zijn met uw thuissituatie, bijvoorbeeld uw werk of de schooltijden van uw kinderen. Wij respecteren uw keuzes en overleggen de alternatieven, en maken samen met u een individueel zorgplan op basis van uw doelstellingen.

Behandeling van een hallux rigidus

Hallux rigidus kan op meerdere manieren behandeld worden. Twee veelgebruikte operatieve behandelingen zijn:

Cheilectomie

Bij milde artrose kunnen we het gewricht schoonmaken. Daarbij verwijderen we de botaangroei rond het gewricht (cheilectomie). Het voordeel van deze methode is dat u uw teen beter kunt bewegen. Na afloop krijgt u een drukverband, zodat het gewricht beweeglijk blijft. Een gipsverbandschoen is dan ook niet nodig. Het nadeel van deze methode is dat de slijtage in het gewricht zelf blijft bestaan. Deze kan in de loop van de tijd toenemen en ook weer klachten geven. 

Artrodese

Bij matige tot ernstige artrose kiezen we vaak voor een artrodese. Daarbij zetten we het gewricht van uw grote teen vast. We verwijderen daarbij de botaangroei en de restanten van het kraakbeen. Daarna zetten we het gewricht vast met schroeven. De stand waarin we uw teen vastzetten zorgt ervoor dat u uw voet na de operatie kunt blijven afwikkelen. Om de botten aan elkaar te laten groeien, krijgt u een gipsverbandschoen. Het voordeel van een artrodese is dat de pijn verdwijnt en uw voet weer goed belastbaar is. 

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek Amphia bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
 • Voorbereiding

 • 2 weken voor de operatie

  Regel een aantal zaken

  Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en een medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie. 
 • Opname

 • Dag van de operatie

  Welkom in de Orthopedische kliniek

  • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. 
  • De operatie duurt 20 tot 60 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
  • Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis.
 • Revalidatie

 • De eerste weken na de operatie

  Drukverband of gipsverbandschoen

  Na een cheilectomie krijgt u een drukverband, zodat het gewricht beweeglijk blijft. Bij een artrodese krijgt u 6 weken een gipsverbandschoen, waarbij u uw voet steeds meer mag belasten. 
 • 2 weken na de operatie

  Wondcontrole

  We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.
 • 2 tot 8 weken na de operatie

  Weer aan het werk

  Meestal kunt u 2 tot 8 weken na de operatie weer aan het werk. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet. 

 • 6 weken na de operatie

  Controle

  Ongeveer 6 weken na de operatie komt u naar de polikliniek. Indien nodig maken we een röntgenfoto van uw enkel en controleren zo de genezing. Daarnaast beoordelen we de stand van uw grote teen (bij een artrodese) of de beweeglijkheid daarvan (bij een cheilectomie).

 • 2 maanden na de operatie

  Autorijden en fietsen

  U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 2 maanden na de ingreep weer mogelijk.

 • 3 maanden na de operatie

  Sporten

  Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw voet meer belasten.

Meer info

Lees de folder

Uitgebreide informatie over de behandeling van een stijve grote teen vindt u in onze folder.

Download onze app

De app van de Orthopedische kliniek Amphia vertelt wat u op elk moment van uw behandeling kunt en mag verwachten. Download de app 'Orthopedische kliniek Amphia' in:

Betrouwbare website

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voet- en enkelspecialisten

Alle medisch specialisten van de Orthopedische kliniek Amphia zijn gespecialiseerd in een deel van de orthopedische zorg. Doordat zij in gespecialiseerde, vaste teams werken en vaak dezelfde operaties uitvoeren, hebben zij een ruime expertise opgebouwd. De behandeling van hallux rigidus wordt uitgevoerd door de volgende specialisten: