Header afbeelding

Een hypermodern ziekenhuis

Een hypermodern topklinisch ziekenhuis waar de zorg geheel om de patiënt draait en waar gewerkt wordt met de meest innovatieve technologie, dat is wat u van het nieuwe ziekenhuis van Amphia kunt verwachten. Op deze pagina leest u meer over het nieuwe ziekenhuis en innovatie.

Hybride operatiekamers

Het nieuwe, moderne ziekenhuis is voorzien van de nieuwste apparatuur. Een nieuwe operatieafdeling met zestien operatiekamers, waarvan twee hybride kamers, één robot OK, drie cardiologische-  en tien ‘algemene’ operatiekamers: dit is het nieuwe operatiecomplex in de nieuwbouw van Amphia.

 

De hybride OK is een operatiekamer waar tijdens de behandeling ingebouwde röntgenapparatuur aanwezig is ter ondersteuning. In deze kamer zijn de radioloog, de chirurg en het OK-team aanwezig in één ruimte. Terwijl de chirurg aan het opereren is, kan een specialist tegelijkertijd het röntgenbeeld van de patiënt zien. Deze zogenoemde ‘hybride constructie’ heeft veel voordelen voor de patiënt. Zo is de ingreep minder ingrijpend en kan de operatie nauwkeuriger worden uitgevoerd omdat door de röntgenstralen steeds gecontroleerd kan worden of men op de juiste plek zit. De kwaliteit van de operaties neemt toe waardoor mensen sneller herstellen en dus ook sneller naar huis kunnen.

 

Operatiekamer

 

De hybride OK heeft een röntgenapparaat in de vorm van een C: de C-boog. Deze is verrijdbaar via de rails aan het plafond en kan om de patiënt heen draaien. Artsen kunnen zo op alle manieren de patiënt zien en goed bepalen wat er nodig is. Indien nodig kan men overstappen op een open hartoperatie. Hiervoor heeft het OK-team alle materialen binnen handbereik.

 

Belangrijk is dat chirurgen goed beeld hebben tijdens de operatie. In de nieuwbouw maken we gebruik van pendelmonitoren. Zo kunnen we beelden van meerdere beeldbronnen overbrengen naar diverse schermen die in de OK’s hangen. Meerdere mensen kunnen op deze manier meekijken naar verschillende beelden in plaats van één beeld.  En zelfs vanuit de eigen Amphia werkplek kan meegekeken worden in een operatiekamer. Als de neuroloog op de polikliniek wordt gevraagd even mee te kijken tijdens een operatie, hoeft hij of zij niet meer naar de OK. Uiteraard nemen we hierbij de privacywetgeving in acht.

Eenpersoonskamers

Voor patiënten die twee of meer dagen in het ziekenhuis moeten verblijven, hebben we in totaal 527 ruime eenpersoonskamers beschikbaar op de algemene verpleegafdelingen. Iedere kamer is voorzien van een eigen toilet en doucheruimte. U heeft hiermee alle privacy en kunt in rust herstellen. Bovendien bent u zo minder vatbaar voor virussen en bacteriën van andere mensen.

 

Eenpersoonskamer

 

 

De nieuwe gezinssuites zijn in de nieuwe interieurstijl ingericht. In totaal zijn er 39 van deze suites in de nieuwbouw. Kersverse ouders, waarvan hun pasgeboren kindje na de geboorte een poosje in het ziekenhuis moet blijven, kunnen gebruik maken van deze suites. Het is mogelijk om gedurende tien dagen na de bevalling in de suite te verblijven. De suites hebben ieder hun eigen badkamer. 

Belevingsconcept

In de nieuwbouw zijn de muren van de ontvangstruimtes van de poliklinieken, de lounges van de verpleegafdelingen en de spoedeisende hulp voorzien van hele bijzondere prints die speciaal voor Amphia zijn ontworpen. Deze prints zijn gebaseerd op de gedachte ‘stad in beweging’ die ook voor de architectuur van de nieuwbouw geldt.

 

Belevingsconcept

 

Op de muurprints ziet u afbeeldingen van vele type mensen. In totaal zijn er 50 verschillende karakters op de muren afgebeeld. Het zijn ‘uitgeklede’ figuren waarvan alleen de voeten, het haar en dat wat ze bij zich dragen zichtbaar is, zoals een tas of een bosje bloemen. Op de achtergrond ziet u een skyline met een twist. Op het eerste gezicht denkt u gebouwen te zien, maar als u beter kijkt ziet u dat het beeld is opgebouwd uit dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals een melkpak, ijsje, haarkam, potlood of keukenrasp. Ook zijn er groene skylines met bomen en dieren. Bij dit belevingsconcept heeft Amphia veel vrijheid om de sfeer per ruimte aan te passen. Vergelijk het met een echte stad: net als stadswijken ademt elke afdeling een andere sfeer.

 

Voor de kinderafdeling is met sponsorgeld iets bijzonders gedaan. In de kamers is alleen een skyline aangebracht. Kinderen mogen, zodra ze worden opgenomen, zelf figuren kiezen en op de muur plakken. Zo bepalen ze zelf het uitzicht vanuit hun bed. Deze stickers kunnen makkelijk worden verwijderd, gereinigd en opnieuw worden gebruikt. Zo wordt het ziekenhuis ‘hun eigen stad’.

Voedingsconcept

Bij de opening van het nieuwe ziekenhuis introduceert Amphia een nieuw voedingsconcept. De achterliggende gedachte is meer regie geven aan het individu en meer keuzevrijheid bieden. De patiënt bepaalt wanneer hij wil eten, eigenlijk net als thuis. De maaltijden kunnen op ieder moment van de dag besteld worden wanneer de patiënt dat wenst. We werken met het roomservice-model: de patiënt bestelt zijn of haar maaltijden, drankjes en andere tussentijdse snacks via een tablet. En dat op de eigen kamer of in de lounge. Ook is het mogelijk dat bezoek mee-eet (tegen een kleine vergoeding).

 

We gaan werken met vriesverse voeding die dagelijks worden aangeleverd. De maaltijden worden klaargemaakt via combi-steamers in de diverse afdelingskeukens. Iedere verpleegafdeling heeft zo’n keuken. Door deze manier van bereiding blijven allevoedingsstoffen, vitamines, smaak en ook de kleur behouden.

 

Voeding is in Amphia een vast onderdeel van de behandeling; het draagt bij aan wondgenezing, herstel, weerstand en kwaliteit van leven. Vooral eiwitrijk voedsel is daarbij belangrijk. Daarom bieden wij ook tussendoortjes aan zoals kwark en kaas. Met het nieuwe voedingsconcept bieden wij patiënten een mooi gevarieerd aanbod aan smaken en soorten maaltijden, waarbij we rekening houden met een eventueel dieet.

Interieur

Bij een nieuw gebouw hoort natuurlijk nieuw meubilair. In de nieuwbouw is gekozen voor een moderne uitstraling waarbij het comfort van patiënten én medewerkers voorop staat.

 

Het meubilair in de nieuwbouw staat in dienst van degenen die het gebruiken. In de onderzoekskamers is zo veel mogelijk werkruimte gecreëerd. De bureaus van de specialisten hebben organische lijnen en zijn uitgerust met monitorarmen. De artsen zit niet achter hun beeldscherm ‘verstopt’, maar kunnen de schermen makkelijk draaien om patiënten mee te laten kijken. Ook handig: de bureaus bieden voldoende ruimte voor rolstoelen. Alle meubels zijn makkelijk schoon te maken en duurzaam. Aan het einde van de levensduur kan de leverancier bijna alle materialen hergebruiken.

 

 Interieur nieuwbouw

 

Om zowel de eenpersoonskamers als de poliklinieken een harmonieuze uitstraling te geven, zijn deze gestoffeerd in rustige kleuren: transparant grijs met lichtblauwe separatiegordijnen. Omdat Amphia patiënten wil stimuleren om uit bed te komen, is extra geïnvesteerd in comfortabele stoelen naast de bedden. De meest luxe variant heeft een verstelbare rug- en voetensteun.

In de lounges op de verpleegafdelingen worden warme kleuren gebruikt. De lounges worden zo gezellig mogelijk gemaakt, met naast de leestafel een zitje met een comfortabele bank, salontafeltjes en fauteuils. Ook de spreek- en onderzoekskamers hebben een kalme basis met warme kleuren.

Apotheek

Maar liefst 14 balies telt de nieuwe apotheek. Hier is zorg en logistiek gescheiden. Dit houdt in dat recepten aan de balie worden aangenomen en achter de schermen klaargemaakt. In die tijd kan de volgende klant alweer worden geholpen. Patiënten kunnen we hierdoor beter bedienen.

 

Apotheek

 

De apotheek is er voor iedereen. Voor patiënten die een afspraak hebben in het ziekenhuis of na een opname weer naar huis gaan, maar ook buurtbewoners zijn van harte welkom. Het ruime assortiment van de Amphia Apotheek is afgestemd op de specialistische zorg van het ziekenhuis. 

Duurzaamheid

Het duurzame energieconcept is gebaseerd op lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurkoeling. Hiervoor zijn zes bronnen voor warmte koude opslag bronnen (WKO) geboord. In twee bouwdelen staan twee warmtepompen. Deze worden ondersteund door een warmteterugwinsysteem op luchtbehandelingskasten. De WKO-installatie voorziet in circa 85 procent van de energiebehoefte van het ziekenhuis. Ook de CO₂-uitstoot wordt drastisch verminderd wel zo’n 80 procent ten opzichte van de bestaande bouw.

 

Zonnepanelen

 

Verder hebben we in de nieuwbouw klimaatplafonds aangebracht. Deze zijn op de WKO-installatie aangesloten. Het warme of koude water dat hier doorheen stroomt, zorgt voor een gelijkmatige luchtstroom in de kamer. We willen zowel patiënten, personeel als bezoekers een prettige zorg-/werkomgeving bieden.

 

Op het dak van de parkeergarage liggen 1744 zonnepanelen. Deze wekken elektriciteit op voor de oplaadpalen, de verlichting van de parkeergarage en voor het elektrische pendelbusje dat tussen de parkeergarage en het ziekenhuis rijdt.

 

De nieuwbouw is overal voorzien van led-verlichting en straks bij de renovatie gaat de bestaande bouw eveneens over op led. Met de keuze van meubels en materiaal voor in de nieuwbouw hebben we rekening gehouden dat het merendeel na afloop van de levensduur hergebruikt kan worden.

Groene omgeving

Het nieuwe ziekenhuis wordt omringd door veel groen, bloeiende struiken en medicinale planten. Behalve dat dit een gastvrije uitstraling geeft, heeft het ook een rustgevend en helend effect. Hier kunnen bezoekers en patiënten hun rustmomenten pakken om goed of slecht nieuws te verwerken.

 

De patio’s tussen de gebouwen zijn kijktuinen met een bosachtig karakter en verschillende bomen. De torens van Oncologie en Hart en Vaat kijken uit op een dennenbos, de lijsterbes speelt de hoofdrol in de patio van de toren Vrouw, Moeder en Kind. Het ziekenhuis is hiermee als het ware ingebed in een groene omgeving, geïnspireerd op de bossen rondom Breda, maar dan in een gestileerde versie. Bij de opzet van het geheel is gestreefd naar een ‘healing environment’. Zo veel mogelijk kamers hebben een groen uitzicht. De grote bomen bieden privacy tussen de kamers en zorgen er tegelijkertijd voor dat zelfs op de hogere verdiepingen zicht is op natuur.

 

binnentuin

 

De groene schil rond de gebouwen is wat wilder, een parklandschap met slingerpaden en water. Ook hier zijn allerlei plekjes waar patiënten en bezoekers tot rust kunnen komen. Deze schil zorgt er ook voor dat de vier gebouwen een eenheid vormen, een soort campusgevoel. Er is goed nagedacht over het vervlechten van de groenstructuur met de omgeving van het ziekenhuis. Het aangelegde gedeelte loopt zo natuurlijk mogelijk over in het bestaande groen.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.