Let op: maatregelen voor patiƫnten en bezoekers aangepast in verband met COVID-19 (coronavirus)
Lees meer
Header afbeelding

Amphia start met heien

maandag 3 oktober 2016
Na de oplevering van de parkeergarage staat niets de start van de eigenlijke bouw van het ziekenhuis in de weg. Vanaf maandag 3 oktober wordt een begin gemaakt met het heien van 1913 palen die tien tot wel twintig meter de grond in gaan. De palen het dichtst bij het ziekenhuis worden niet geheid, maar de grond in geschroefd. Een methode die weliswaar meer tijd kost, maar voor minder overlast zorgt. Met Kerst 2016 moeten de heiwerkzaamheden klaar zijn.
Jasper Meijer, projectdirecteur, vertelt over de voorzorgsmaatregelen die er getroffen zijn. “Technici hebben bodemonderzoek uitgevoerd, om zo goed mogelijk te kunnen voorspellen welke overlast er tijdens het heien gaat zijn. Maar het is heel moeilijk te voorspellen wat je in het bestaande gebouw gaat merken van de heiwerkzaamheden. Het ligt ook aan de samenstelling van de grond. De palen gaan makkelijker veengrond in dan zandgrond, bijvoorbeeld. Het is dus maar net wat de exacte samenstelling is van de bodem.”

De bestaande bouw en het nieuwe ziekenhuis worden met een verdiept gelegen tunnel met elkaar verbonden. Om de tunnel stevigheid te geven, zullen vooraf damwanden de grond in worden getrild. En om te verhinderen dat de tunnel last krijgt van het grondwater zal de bodem van tevoren geïnjecteerd worden met een speciale gel.

Het heien en het plaatsen van de damwanden veroorzaken trillingen. In de omgeving van het nieuwe ziekenhuis zijn geluids- en trillingsmeters geplaatst. Speciale apparatuur houdt dagelijks in de gaten of het geluid en de trillingen binnen de landelijk gestelde normen blijven. Jasper Meijer erkent: “Bouwen zonder lawaai is onmogelijk. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat patiënten en omwonenden zo weinig mogelijk overlast van de bouw ondervinden. Maar toch… we moeten er doorheen, het is een kwestie van doorbijten. We krijgen er over drie jaar een prachtig ziekenhuis voor terug.”

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.