Komst staatssecretaris Blokhuis Rookvrij Amphia en Avans

woensdag 29 mei 2019
Woensdagmiddag 29 mei 2019 neemt staatssecretaris Paul Blokhuis bij Avans Hogeschool deel aan een rondetafelgesprek rondom vitaliteit. Actuele aanleiding zijn de onlangs rookvrij verklaarde buitenterreinen van Amphia en Avans, waarin samen opgetrokken wordt met de gemeente Breda. De staatssecretaris spreekt met de drie partijen onder andere over het Nationaal Preventieakkoord en meer specifiek over de Rookvrije Generatie.

Het rookvrij maken van de terreinen van zowel de Amphia locaties als de Avans-vestiging aan de Hogeschoollaan verloopt voorspoedig. Beide organisaties hebben ervoor gekozen om de verandering vanuit een goed gesprek in te steken en niet vanuit handhaven met straffen. De gemeente heeft buiten de beide terreinen een aantal rookvoorzieningen geplaatst en is samen met Amphia en Avans aan het kijken hoe de nieuwe situatie rondom de terreinen het beste aangepakt kan worden.

Verandering realiseren
De staatssecretaris gaat in gesprek over hoe dit proces is verlopen en hoe de veranderingen zijn gerealiseerd. “Roken op schoolpleinen, hogeschoolterreinen en in de zorg is niet meer van deze tijd. Er wordt op allerlei plekken in Nederland heel hard gewerkt om dit overal te realiseren. Amphia en Avans lopen voorop in deze beweging. We kunnen allemaal leren van hun praktijkervaringen. Mede door hun inzet zal het over een paar jaar volkomen normaal zijn dat er in en rond onderwijs- en zorginstellingen niet meer wordt gerookt. Net zoals iedereen het nu volstrekt normaal vindt dat in vliegtuigen of treinen niet wordt gerookt”, zo stelt Paul Blokhuis.

Niet-roken de norm
Wethouder Gezondheid van de gemeente Breda, Miriam Haagh: “We steunen de beweging ‘Rookvrije Generatie’ die zich inzet om kinderen rookvrij op te laten groeien. Een omgeving waarin niet-roken de norm is en kinderen en jongeren niet verleid worden om te gaan roken. Maar we stimuleren ook bedrijven, instellingen en sportclubs om zich in te zetten van een rookvrije omgeving.”

Het werkbezoek biedt staatssecretaris Paul Blokhuis de mogelijkheid een implementatie vanuit het Nationaal Preventieakkoord te bekijken. Ook geeft het Avans en Amphia de mogelijkheid de staatsecretaris te bevragen op landelijke ontwikkelingen en hoe zaken elders georganiseerd zijn.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.