Header afbeelding

De weg naar de toekomst; "Gewoon leven en de diabetes erbij nemen."

vrijdag 27 september 2019
Onlangs organiseerde Amphia, ism Medtronic en Bosman, een bijeenkomst over de toekomst van diabeteszorg en genezing. Tijdens het event in Breepark werden meer dan 350 geïnteresseerden geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van diabetes. Internist Sjoerd van Thiel vertelde over het zorgpad in Amphia. “Er zijn veel innovaties op het gebied van diabetes, maar er zijn uitdagingen ten opzichte van de beschikbaarheid van deze nieuwe oplossingen. Iedereen moet zijn stem laten horen!”

Bijna de functie van een alvleesklier

De volgende generatie van de huidige insulinepomp is vorig jaar in Nederland geïntroduceerd. Op dit moment maken hier meer dan 1500 mensen gebruik van. Het is een zogenoemd ‘hybride closed-loop systeem’. Dat betekent dat dit systeem bijna de functie van de alvleesklier overneemt. Je moet nog steeds voor je maaltijden insuline toedienen, maar verder doseert dit systeem de totale basale insuline. Je ziektelast wordt daardoor beduidend minder waardoor patiënten straks veel minder hoeven om te kijken naar de diabetes.

"Gewoon leven en de diabetes erbij nemen."

Diabetesverpleegkundige Elly Verkooijen van Amphia stelde vragen aan drie mensen met diabetes type 1: Agnes, Charlene en Dejan. De ervaringsdeskundigen vertellen hoe ze hun baan of studie, gezinnen, sport en andere bezigheden combineren met hun diabetes. Agnes heeft een tip voor iedereen: "Gewoon leven en diabetes erbij nemen. Dat klinkt heel simpel, maar ik bepaal mijn eigen leven. Ik doe wat ik wil. Ik heb diabetes en zorg goed voor mezelf, maar diabetes bepaalt niet wat ik doe." Charlene voegt daar nog aan toe "Alle ideeën die je zelf hebt, bespreek het met je diabetesverpleegkundige. Hij of zij kan je advies geven. Ik ben in veel gevallen ook dokter. Ik lees veel. Ik zie veel en als ik dingen zie die bij mij passen, dan bespreek ik het. Als ik een 'nee' krijg is dat ook een antwoord, maar ik wil het wel besproken hebben".

Wonderen van de wetenschap

Stichting JDRF Nederland informeerde de aanwezigen over de verschillende lopende onderzoeken om diabetes te genezen, zoals de kunstmatige alvleesklier. De avond werd afgesloten door Prof. Dr. Eelco de Koning van het LUMC die en kijkje gaf in de wetenschap. Hij vertelde over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onder andere alvleeskliertransplantatie. Ook lichtte hij toe hoe onderzoek wordt gedaan naar het maken en transplanteren van nieuwe insuline producerende cellen uit stamcellen in het laboratorium. Met als uiteindelijk doel dat insuline-injecties niet meer nodig zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.