Header afbeelding

20 november organiseren vakbonden zondagsdienst in Amphia

woensdag 13 november 2019
Tijdens de cao-onderhandelingen is er nog geen akkoord bereikt tussen de NVZ en de zorgvakbonden. Op 20 november 2019 voeren medewerkers van ziekenhuizen door heel Nederland daarom actie. Dit doen zij onder andere door middel van een zondagsdienst.
Vandaag, 13 november 2019, is er tussen de raad van bestuur, het actiecomité en de vakbonden besproken dat ook Amphia mee doet aan de acties. In Amphia zal gelijkend aan de actie op 8 oktober jl. een zondagsdienst plaatsvinden. 

Wat is een zondagsdienst? 

Een zondagsdienst houdt in dat op de afdeling gewerkt wordt met een bezetting alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst wordt zorg verleend, maar in principe worden alleen spoedgevallen en patiënten die al op de afdeling opgenomen zijn behandeld en verzorgd. Voorop staat dat onze patiëntenzorg veilig is en blijft, ook tijdens de zondagsdienst. Verloskundige-, kinder-, oncologische- en spoedzorg gaat altijd door.

Ik ben patiënt op 20 november, wat nu?

Niet alle afdelingen zullen een zondagsdienst draaien. Een deel van de zorg gaat gewoon door. Helaas kan niet voorkomen worden dat bepaalde patiënten de gevolgen merken van deze zondagsdienst. Amphia gaat na welke patiënten de gevolgen van de zondagsdienst zullen merken. Al deze patiënten worden persoonlijk benaderd. Voor hen wordt een nieuwe afspraak gemaakt.
 

 • Waarom is er een zondagsdienst?
  Tijdens de cao-onderhandelingen is er nog geen akkoord bereikt tussen de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en de zorgvakbonden (FNV Zorg en Welzijn, CNV, Nu’91 en FBZ). Medewerkers van ziekenhuizen voeren daarom woensdag 20 november 2019 actie. Ook medewerkers van een aantal afdelingen van Amphia doen hier aan mee middels een zondagsdienst. Het gaat hierbij niet om een actie tegen Amphia, maar een actie voor een betere Cao.
 • Wanneer vindt de zondagsdienst plaats?

  Woensdag 20 november van 00:00 uur tot 24:00 uur.

 • Wat is een zondagsdienst?
  Zondagsdiensten houden in dat op de afdeling gewerkt wordt met een bezetting alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen en patiënten die al op de afdeling opgenomen zijn behandeld. Bij twijfelgevallen dient het begrip ‘spoedeisend’ altijd in het voordeel van patiënten te worden uitgelegd. Veilige - en patiëntgerichte zorg staat hierbij uiteraard voorop. Spoedgevallen gaan altijd door. Afgesproken is dat er voor verloskunde-, kinder-, oncologie- en spoedpatiënten altijd plaats is.
 • Wat is het standpunt van Amphia met betrekking tot de actie?
  De Raad van Bestuur en het management respecteren het recht van medewerkers om actie te voeren. Amphia vindt het belangrijk dat er een goede Cao komt voor haar medewerkers. Amphia is zich bewust van de impact die deze actiedag op de patiënten, de medewerkers en het ziekenhuis heeft. Wij proberen er alles aan te doen, om de actiedag voor alle partijen zo goed mogelijk te laten verlopen en de hinder voor patiënten, bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beperken. Alle patiënten die het betreft, zijn of worden persoonlijk geïnformeerd.
 • Hoe vaak is er actie gevoerd?

  Dit is de tweede keer dat er een zondagsdienst in Amphia plaats vindt. De vorige keer was op 8 oktober jl. Medewerkers van Amphia hebben zich ook geuit middels spandoeken en ludieke acties in het ziekenhuis.

 • Waar kan ik meer informatie vinden over de cao-onderhandelingen?
 • Wat doet het personeel op 20 november? Gaan ze ergens actievoeren?

  Nee, de medewerkers komen gewoon naar Amphia. Er is afgesproken dat medewerkers die meedoen aan de zondagsdienst wel aanwezig zijn, maar geen patiëntgebonden werkzaamheden uitvoeren maar werkzaamheden rondom onze verhuizing, administratieve, ondersteunende of e-learning taken uitvoeren. Een vijftigtal medewerkers zal zich waarschijnlijk aansluiten bij de landelijke staking die door de vakbonden geïnitieerd wordt.

 • Heeft het gevolgen voor het actievoerende personeel?

  Nee, de Raad van Bestuur en het management respecteren het recht van medewerkers om actie te voeren. Het loon wordt gewoon doorbetaald en er is ook geen sprake van het inleveren van vakantiedagen. Medewerkers van afdelingen die de zondagsdienst draaien zijn vrij de keuze te maken wel of niet deel te nemen aan deze zondagsdienst. Medewerkers die deelnemen zijn aanwezig in Amphia, maar doen ander werk.

 • Bij wie kan ik met vragen terecht?
  Bij vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u onder behandeling bent. 
 • Kan ik als bezoeker wel terecht op de deelnemende afdeling?
  Ja, de afdelingen die deelnemen aan de actie, draaien zondagsdiensten. Mensen die hun naaste(n) willen bezoeken op zijn welkom tijdens de reguliere bezoektijden.
 • Kan ik in spoedgevallen wel in het ziekenhuis terecht?
  Jazeker, de spoedzorg, verloskunde, zorg voor kinderen en oncologische patiënten gaat altijd door.
 • Wat merkt de patiënt van de zondagsdienst?

  Doordat verschillende afdelingen van Amphia een zondagdienst draaien kunnen geplande operaties, onderzoeken en afspraken verzet worden. Alle patiënten van wie de afspraak niet door kan gaan, worden persoonlijk benaderd. Patiënten die al opgenomen zijn worden uiteraard verzorgd en acute zorg gaat altijd door.

 • Wat betekent de zondagsdienst voor niet-deelnemende afdelingen?
  Als patiënten geen persoonlijk bericht hebben gehad, kunnen ze ervan uit gaan dat hun afspraak op bijvoorbeeld de polikliniek, gewoon doorgaat.
 • Ik wil op 20 november 2019 op bezoek bij een opgenomen familielid of kennis. Kan dat?
  Ja, op deze dag gelden de reguliere bezoektijden op alle afdelingen.
 • Hoe weet ik of mijn afspraak op woensdag 20 november 2019 doorgaat?
  Alle patiënten van wie de afspraak niet door kan gaan, worden persoonlijk benaderd. Hebt u niets gehoord? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.
 • Mijn afspraak is afgezegd. Wordt er automatisch een nieuwe afspraak gepland?
  Ja, alle patiënten die het betreft worden opnieuw ingepland en door Amphia geïnformeerd.
 • Moet ik nu weer opnieuw achteraan op de wachtlijst voor mijn behandeling/operatie?
  Nee, de operaties/behandelingen worden zo spoedig mogelijk weer ingepland.
 • Ik heb een afspraak vlak voor of net na de actie. Gaat die afspraak wel gewoon door?
  Op de andere dagen gaat de zorg gewoon door. Alle patiënten die het betreft, zijn/worden persoonlijk geïnformeerd.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.