Let op: maatregelen voor patiënten en bezoekers aangepast in verband met COVID-19 (coronavirus)
Lees meer
Header afbeelding

Felicitaties aan professor Marc Thelen

dinsdag 4 februari 2020
Afgelopen vrijdag, 31 januari 2020, vond de oratie plaats van Amphia’s prof. dr. Marc Thelen. Marc Thelen is in 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'kwaliteit in medische laboratoriumzorg' bij de Radboud Universiteit. Marc bekleedt bij Amphia de functie van klinisch chemicus en medisch manager van het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium. Daarnaast is hij directeur van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek (SKML).

Marc heeft zijn oratie beleefd als een prachtig podium om duidelijk te maken wat nodig is om het adagium ‘meten is weten’ waar te maken. Hij vertelt over de leerstoel:
“Precisiegeneeskunde is een trend die eigenlijk draait om de behoefte aan diagnostiek die voldoende juist en precies aangeeft welke patiënt welke interventie wel of niet nodig heeft. Precisiegeneeskunde kan niet zonder precisiediagnostiek. Patiënten zijn steeds vaker klant van meerdere zorginstellingen in een netwerk van eerste-, tweede- en derdelijns zorg.  Het is daarom van groot  belang dat uitslagen van diagnostiek tussen instellingen uitwisselbaar zijn. Die uitwisselbaarheid vraagt om oplossingen in ICT, maar ook om inhoudelijke gelijkwaardigheid en criteria voor gelijkwaardigheid. Zo interpreteren alle zorginstellingen de informatie op dezelfde manier.”

Marc Thelen geniet internationale erkenning voor zijn bijdrage aan kennisontwikkeling over de kwaliteit van medische laboratoriumdiagnostiek en vertaling daarvan in richtlijnen en normen. De leerstoel is ondergebracht bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc.

De oratie kan hier nagelezen worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.