Let op: maatregelen voor patiƫnten en bezoekers aangepast in verband met COVID-19 (coronavirus)
Lees meer
Header afbeelding

Amphia levert belangrijke bijdrage in baanbrekende endeldarmkanker studie

zaterdag 30 mei 2020
Tijdens werelds grootste oncologie congres in Amerika, het American Society of Clinical Oncology (ASCO) zijn op vrijdag 29 mei de baanbrekende resultaten van een internationale studie over de behandeling van endeldarmkanker (rectumcarcinoom) gepubliceerd. Wij zijn er trots op dat Amphia een belangrijke bijdrage aan deze internationale RAPIDO- studie heeft geleverd.

Wereldwijd zijn er tussen 2011 en 2016, ruim 900 endeldarmkanker patiënten bestudeerd. In de RAPIDO-studie wordt een nieuwe behandelmethode als voorbereiding op de operatie toegepast. Met 50 patiënten heeft Amphia een behoorlijke bijdrage geleverd aan de internationale resultaten.

Chirurg Rogier Crolla is niet verbaasd over het hoge aantal. “Amphia opereert  jaarlijks bijna honderd endeldarm kanker patiënten, daarmee zijn wij een van de grootste Nederlandse centra die dit ziektebeeld behandelen. We willen ook de best mogelijke zorg leveren en daarom doen we eigen wetenschappelijk onderzoek en nemen we deel aan grote internationale studies.  Door deze wetenschappelijke aandacht heeft ons team zoveel patiënten kunnen laten deelnemen aan het onderzoek.”

De standaardbehandeling bij patiënten met gevorderde endeldarmkanker bestaat uit langdurige bestraling van vijf tot zes weken in combinatie met chemotherapie. Na de laatste bestraling vindt de operatie plaats waarbij de tumor wordt verwijderd.

In de RAPIDO-studie hebben oncologen en chirurgen wereldwijd onderzocht of een kortdurende bestraling van vijf dagen, gevolgd door zes kuren chemotherapie voor een operatie effectiever is in het bestrijden van de ziekte, dan de ‘oude’ behandeling waarbij langdurig (25x) wordt bestraald.

Tevens wordt onderzocht welke bijwerkingen er zijn en of de groei van eventuele uitzaaiingen mogelijk worden voorkomen.

Oncoloog Bert Jan ten Tije is erg enthousiast over de behaalde resultaten van de studie. “De RAPIDO-studie laat heel mooi zien dat de nieuwe voorbehandeling van endeldarmkanker leidt tot een afname van uitzaaiingen en verminderde terugkeer van de ziekte in het operatiegebied.” Daarnaast is het percentage van patiënten bij wie de tumor compleet is verdwenen gestegen van 14% naar 28 %. Dit is een enorme verbetering. Ten Tije legt uit: “Met deze moeilijke tumorsoort gaat vooruitgang in kleine stapjes, een toename van 14 naar 28% is spectaculair en heeft enorm veel impact op het leven van de patiënt. Dit betekent namelijk dat in de toekomst door deze goede voorbehandeling minder patiënten een zware endeldarm operatie moeten ondergaan waarbij vaak een stoma wordt aangelegd. Als we dit met een nieuwe behandeling vaker kunnen voorkomen is dat een enorme gezondheidswinst.”

De behandeling van endeldarmkanker is een zwaar en langdurig proces waarbij de patiënt wordt behandeld door een multidisciplinair team. De patiënt ziet chirurgen, MDL-artsen, radiotherapeuten, radiologen en internist-oncologen die zich allen hebben toegelegd op deze specifieke vorm van kanker. Om ervoor te zorgen dat het behandelproces goed wordt bewaakt en de patiënt één aanspreekpunt heeft werkt Amphia met casemanagers. Het is volgens case manager Dianne Backelandt belangrijk dat één persoon de regie houdt. "Wanneer patiënten de diagnose endeldarmkanker krijgen brengt dat vaak veel emoties teweeg. Bovendien krijgen ze met veel zorgverleners te maken waardoor ze het overzicht dreigen te verliezen. Als casemanager begeleid ik hen door het gehele traject, help ik ze de regie te houden en zorg ik dat alle stappen in het behandelplan in de juiste volgorde plaats vinden.  Bij vragen kunnen ze ook bellen. Dat geeft rust voor de patiënt en het gehele behandelteam.”

De resultaten van de RAPIDO-studie  zullen ertoe leiden dat de richtlijnen voor de therapie van endeldarmkanker wereldwijd worden aangepast en de kwaliteit van leven na deze ingrijpende behandeling steeds beter wordt. 

Via de volgende link is de RAPIDO studie te bekijken: https://meetinglibrary.asco.org/record/185464/abstract

 

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.