Wanneer u een tumor heeft in uw dikke darm, kunnen we u opereren. Welke operatie voor u het beste is, hangt vooral af van de aard van het gezwel en de plaats waar het zit in uw dikke darm. Daarnaast is ook een combinatie mogelijk van operatie, bestraling en chemotherapie.
De dikke darm is zo’n 150 centimeter lang en onttrekt water en zouten aan uw ontlasting, waardoor deze dikker wordt. Ook wanneer we een groot deel van de dikke darm weghalen, werkt hij nog.
De dikke darm bestaat uit een aantal delen. Rechtsonder in de buik gaat de dunne darm over in de dikke darm. Het deel dat naar beneden doodloopt, noemen we het coecum met daaraan vast de blinde darm (appendix). Van hieruit naar boven begint de dikke darm met het opstijgende deel, het colon ascendens (A).
In de buurt van de lever (rechtsboven in de buik) gaat de dikke darm over in het dwars verlopende deel (B, het colon transversum), dat onder de maag langs naar links loopt.
Vlak bij de milt (linksboven in de buik) gaat de dikke darm over in het afdalende deel (C, het colon descendens), dat in de linker onderbuik een S-bocht maakt (D, het sigmoid). In het kleine bekken gaat het sigmoid over in de endeldarm (E, het rectum) die eindigt bij de sluitspier, de anus.
Voor de operatie heeft u nog een uitgebreid informatiegesprek bij de Casemanager GE Oncologie. Ook heeft u een afspraak op het Voorbereidingsplein. We proberen deze afspraken zo veel mogelijk te combineren. Voor de operatie is het belangrijk dat u een goede conditie heeft. Hier zorgt u voor door veel te bewegen, gezond te eten en niet te roken.
De afdeling Opname belt u om de dag van opname en het tijdstip door te geven.
Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Casemanager GE Oncologie. Zij is elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 9.30 uur via (076) 595 30 51.
Meer informatie vindt u in onze folder: Controleafspraken na een dikkedarmoperatie.
Een darmoperatie vindt plaats onder volledige narcose. De chirurg verwijdert het deel van de dikke darm waar de kanker zich bevindt. Daarna verbindt hij de resterende delen van uw darm met elkaar. Zo’n verbinding noemen we een naad (anastomose). In bepaalde situaties is het nodig om een tijdelijk of blijvend stoma aan te leggen. Meestal wordt deze ingreep uitgevoerd tijdens een kijkoperatie (laparoscopie).
De chirurg maakt dan drie of vier kleine sneetjes in uw buik waar de instrumenten doorheen kunnen. Uw buik wordt hierbij opgeblazen met gas, zodat de chirurg meer werkruimte en beter zicht heeft. Dit gas verdwijnt vanzelf weer uit uw lichaam.
Wanneer een kijkoperatie niet mogelijk is, voert de chirurg een open operatie uit (laparotomie).


Ileocoecaal resectie









Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen van de narcose. Als blijkt dat extra bewaking nodig is, brengen we u naar de Intensive Care. Anders gaat u terug naar de verpleegafdeling. U blijft vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis.
Als u weer thuis bent, belt de Casemanager GE Oncologie u op om te vragen hoe het gaat.
Na de operatie kijkt de patholoog-anatoom het weefsel na dat de chirurg bij u heeft weggehaald. Tien tot veertien dagen na de operatie is de uitslag bekend. De chirurg bespreekt deze uitslag met u en uw partner of familielid. Hierbij is ook de Casemanager GE Oncologie aanwezig. We verwijderen bij dit bezoek ook eventuele hechtingen.
Neem de eerste dagen regelmatig uw temperatuur op. Bel de Casemanager GE Oncologie wanneer u:- aanhoudende koorts heeft van meer dan 38,5 °C.
- moet overgeven.
- hevige buikpijnen heeft.
- problemen ervaart met de wond.
U kunt de Casemanager GE Oncologie bereiken via (076) 595 30 51. Na 17.00 uur en in het weekend wordt u geholpen door de dienstdoende arts.
Nieuws
Over ons
Innovaties en technologieën
De GE-chirurgen nemen waar mogelijk deel aan wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen. Als u hiervoor in aanmerking komt, informeert de chirurg u daar uitgebreid over.
Samenwerkingsverbanden
- Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom
- Tweesteden/Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg
Voor u
Wie zorgt er voor mij?
Wat betekent dit voor mijn leven?
Voorlichting
Gerelateerde onderzoeken en behandelingen
- Coloscopie
- Bloedonderzoek
- Echografie buik
- CT-scan buik
- Röntgenfoto en/of CT-scan van de longen
- PET-scan
- ECG)
- Chemotherapie bij kanker
- Radiotherapie
Websites
Folders
Het verhaal van Paul
Toegangstijd en wachttijd in dagen
Afdeling
Afdeling
|
Behandeling
Behandeling
|
Polikliniekbezoek
(Toegangstijd)
Polikliniekbezoek
(Toegangstijd)
|
Poliklinische behandeling
(Wachttijd)
Poliklinische behandeling
(Wachttijd)
|
Dagbehandeling
(Wachttijd)
Dagbehandeling
(Wachttijd)
|
Opname
(Wachttijd)
Opname
(Wachttijd)
|
---|---|---|---|---|---|
Chirurgie | Darmkanker operatie * | 13 |
(*) De wachttijd tot behandeling bij de met (*) gemarkeerde indicaties komt overeen met de indicaties zoals gesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.