Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Echogeleide sclerocompressietherapie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Echogeleide sclerocompressietherapie

Wanneer u spataderen heeft, kan het Spatadercentrum Amphia deze behandelen met echogeleide sclerocompressietherapie. Daarbij spuiten we medicinaal schuim (foam) in het bloedvat. Dat hecht zich aan de vaatwanden en laat deze aan elkaar kleven. De spatader wordt zo als het ware dichtgeplakt. Om het bloedvat tijdens de behandeling goed zichtbaar te maken, gebruiken we een duplexapparaat.

Belangrijke voordelen van deze behandeling ten opzichte van het traditionele strippen van spataderen:

  • Geen littekens.
  • Geen verdoving. 
  • Korte behandeltijd; de hele behandeling duurt maar vijftien minuten. 

Een nadeel is dat het bloedvat na verloop van tijd weer open kan gaan. We kunnen het dan weer op dezelfde manier behandelen.

Voorbereiding
Gebruik op de dag van de behandeling geen crème of lotion op het been dat behandeld wordt. Anders laten de pleisters los. Draag ruime schoenen en ruime kleding. Door de steunkous om uw been past een strakke broek of schoen mogelijk niet meer na de behandeling. Heeft de arts u een elastische kous voorgeschreven of heeft u die ooit gekregen op de polikliniek? Neem deze dan mee bij ieder bezoek aan uw arts.

Behandeling
In de speciale behandelkamer maakt u uw benen bloot. De arts brengt met het duplexapparaat eerst het betreffende bloedvat in beeld. U staat hierbij rechtop. Met een stift tekent de arts de aanprikplaats af op uw been. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel.

De arts prikt de ader aan met een naald en controleert met het duplexapparaat of de naald goed zit. Vervolgens spuit hij enkele milliliters schuim in het bloedvat. Hij controleert de verspreiding van het schuim met het duplexapparaat. Als we meerdere spataderen behandelen, herhaalt de arts deze procedure een aantal keer. Het is belangrijk dat er na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde bloedvat. Zo kunnen de wanden goed verkleven. Als de inspuitingen klaar zijn, krijgt u daarom een witte elastische kous om het behandelde been. Daaroverheen komt nog een bruine elastische kous.

Direct na de inspuitingen wandelt u tien minuten lang flink door over de afdeling. Dat is nodig voor een goede doorstroming van het bloed. We weten daarna ook zeker of u geen allergische reactie krijgt.

Nazorg
Als u zich tijdens het wandelen niet lekker voelt of klachten krijgt als jeuk en uitslag, dan meld u dit direct bij de balie van het Spatadercentrum. Deze klachten komen overigens zelden voor.
Meestal heeft u geen pijn na de ingreep. Heeft u tóch (aanhoudende) pijn in het been, wordt het been rood of ontstaat er een zwelling? Neem dan contact met het Spatadercentrum.

De arts bepaalt of u na de behandeling één elastische kous krijgt of een combinatie van kousen. Meestal weet u dit al van tevoren, soms is het afhankelijk van het verloop van de behandeling.

  • Heeft u een witte elastische kous? Laat deze dan twee dagen en nachten zitten. Uw arts geeft aan wanneer u de kous kunt verwijderen. Pas daarna mag u kort en niet te warm douchen of baden.
  • Heeft u een bruine elastische kous? Dan vertelt de specialist hoe, wanneer en hoe lang u deze moet gebruiken. Meestal draagt u de kous tien dagen of drie weken lang overdag.
  • Breng de kousen bij een volgend bezoek weer mee.
  • Bewegen is goed, maar doe het met mate. Vermijd in de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen, springen of hardlopen. Daarna mag u uw normale activiteiten weer hervatten.
  • In overleg met uw arts mag u na de behandeling twee tot vier weken niet vliegen.
  • Geef in de twee dagen na de behandeling geen borstvoeding.

Ongeveer zes weken na de behandeling komt u terug voor controle. U brengt dan uw kousen weer mee. Op dat moment kunnen we beoordelen of de behandeling geslaagd is. Soms is het bloedvat niet goed dichtgegaan of weer opengegaan. Bij de controle bekijken we of de behandeling herhaald moet worden of dat een andere behandeling nodig is. Ook na wat langere tijd kan het bloedvat toch weer opengaan. Daarom controleren we u ook na drie maanden en na zes maanden nog een keer.

Meestal heeft u weinig last van de behandeling. Wel zijn er een paar zaken waar u na afloop rekening mee moet houden:

  • Een allergische reactie op het schuim.
  • (Bruine) verkleuringen op de plaats van de spataderen. Binnen een paar weken of maanden verdwijnen die meestal weer.
  • Vooral na het wegspuiten van grote spataderen kunnen er na de behandeling pijnlijke rode knobbels ontstaan (tromboflebitis). Deze verdwijnen binnen een paar weken of maanden. U kunt eventueel de elastische kousen wat langer dragen dan de voorgeschreven periode.
  • Een zeldzame bijwerking is trombose.

Meer informatie

Lees meer over het Spatadercentrum Amphia via onderstaande knop.

Ga naar het Spatadercentrum

Label