Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Polygrafie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Polygrafie

Polygrafie, of kortweg PG, is een slaaponderzoek waarbij we de hele nacht verschillende lichamelijke functies bij u meten via elektroden en sensoren. We doen dit onderzoek wanneer u mogelijk last heeft van een gestoorde ademhaling tijdens de nacht (slaapapneu, ofwel OSAS). Uw ademhaling, hartslag en beweging worden geregistreerd terwijl u slaapt. Zo komen we meer te weten over de oorzaak van uw slaapklachten.De sensoren kunt u zelf aansluiten, zodat u thuis kunt slapen. Het onderzoek is niet belastend of pijnlijk.

Voorbereiding
U komt op de afgesproken datum naar het Slaapcentrum. U vindt ons op de Locatie Molengracht, polikliniek Slaapcentrum Route 175. Hier krijgt u uitleg van de poli-assistente over het onderzoek. Zo weet u hoe u de registratiesensoren op de juiste manier kunt aansluiten en waarvoor iedere meting dient. Na afloop kunt u vragen stellen aan de poli-assistente. U krijgt ook een korte schriftelijke uitleg over het onderzoek. Dit bezoek duurt ongeveer een halfuur. Gebruikt u al CPAP-apparatuur? Neem dan de slang en het masker mee naar het ziekenhuis, zodat de slaapverpleegkundige op de juiste manier de koppeling naar het kastje van de slaapregistratie kan maken. 

Neem maximaal één begeleider mee naar de instructiefilm.  

Onderzoek
Voor dit onderzoek brengen wij elektroden aan op uw (hoofd)huid. Zorg daarom dat uw gezicht schoon is en breng geen crème aan. Verwijder nagellak en een eventuele harsnagel van de vinger waarop u de zuurstofmeter plaatst. Sluit vervolgens stap voor stap de banden en stickers aan:  

De Porti 5 met borst- en buikband: 

  • Breng de Porti 5 met de draagriem over het hoofd aan en bevestig de borstband. 
  • Bevestig de buikband met sensor.  
  • Trek de banden niet te strak aan, maar zorg dat ze bij het uitademen niet los gaan zitten of afzakken.  

De hartelektrodes: 

  • Rood: rechts onder het sleutelbeen aanbrengen. 
  • Zwart: rechts boven de heup aanbrengen. 
  • Geel: links onder de ribben aanbrengen.  

De beensensor: 

  • Breng deze sensor aan op de spier aan de buitenkant van het scheenbeen. Dit is ongeveer vijf tot tien centimeter onder het kniegewricht. Plaats de gladde kant van de elektrode tegen de huid.  
  • Zet de sensor en de bedrading vast met tape. 
  • Scheer eventueel de haren weg.  

De voorhoofdsplakkers: 

  • Ontvet uw voorhoofd met een gaasje. 
  • Plaats de drie stickers zo hoog mogelijk op uw voorhoofd. Begin met de middelste, daarna de linkse en dan de rechtse.  
  • Breng de elektrodekabel aan op de stickers, met de kabel bovenlangs. 
  • Plaats de hoofdband.  

Zuurstofmeter: 

  • Plaats de zuurstofmeter op een vinger, met de kabel bovenlangs.  
  • Plaats het rekverband over uw hand.   

Neusbril: 

  • Breng de neusbril aan met het randje op de bovenlip en de pinnetjes in de neus. 
  • Plak het slangetje links en rechts vast met tape.  

U start het onderzoek door de schakelaar van links naar rechts te zetten. Als de lampjes gaan branden en knipperen begint de meting. Als u de volgende ochtend wakker wordt, mag u de schakelaar uitzetten. U kunt dan de elektrodes, de banden, de neusbril, de vingersensor en het kastje afdoen en terugplaatsen in de tas.  

Nazorg
De ochtend na de slaapregistratie brengt u de tas voor 9.00 uur terug naar het Slaapcentrum. Hier worden de geregistreerde gegevens verder verwerkt. In het weekend en op feestdagen is de afdeling gesloten. U kunt de tas dan bij de hoofdingang van de Locatie Oosterhout afgeven. Doe dit in ieder geval voor maandag 9.00 uur. 

Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist op de polikliniek. Omdat de verwerking van de informatie wat tijd in beslag neemt, is deze afspraak meestal pas enkele weken na het onderzoek. 

 

Het Slaapcentrum van Amphia is een groot centrum voor diagnostiek en behandeling van alle voorkomende slaap-waakstoornissen. Jaarlijks voeren we ruim 2500 slaaponderzoeken uit. Hiermee is ons Slaapcentrum een van de grootste in Nederland. De Federatie van algemene SlaapCentra (FSC) heeft het Slaapcentrum in 2012 voor vijf jaar geaccrediteerd. 

Het Slaapcentrum heeft een samenwerkingsverband met het centrum voor epilepsie en slaapproblemen  Kempenhaeghe in Heeze.

Lees meer over het Slaapcentrum via onderstaande knop.

Ga naar het Slaapcentrum

Label