Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Totale lichaamsscan na schildklierkanker
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Totale lichaamsscan na schildklierkanker

1.Inleiding
Bij u is in het verleden schildklierkanker vastgesteld. In de meeste gevallen bent u hieraan geopereerd en heeft u aanvullend één of meerdere behandelingen met radioactief jodium gekregen. Uw internist wil een totale lichaamsscan bij u laten maken om te beoordelen of er nog jodium opnemend rest schildklierweefsel in de hals aanwezig is, of dat er uitzaaiingen van kanker aanwezig zijn. In dat geval kan opnieuw een behandeling plaatsvinden met radioactief jodium-131. Uw internist houdt er rekening mee dat zo’n behandeling nodig is. We noemen dat een vervolgbehandeling met radioactief jodium. U krijgt daarom, naast de afspraken voor dit onderzoek (totale lichaamsscintigrafie na schildklierkanker) ook de afspraken mee voor de vervolgbehandeling. Doorgaans vindt deze behandeling een week later plaats. Of de vervolgbehandeling ook daadwerkelijk doorgaat hangt af van de scan. De nucleair geneeskundige bespreekt dit met u.

2.Voorbereiding
Voor het maken van een totale lichaamsscan zijn enkele voorbereidingen nodig.

2.1. Stoppen met schildklierhormoontabletten
Om de gevoeligheid van het onderzoek en de eventueel daarop volgende behandeling te vergroten is het nodig dat u 4 weken tevoren stopt met het innemen van uw schildklierhormoontabletten (Thyrax, levothyroxine of Euthyrox). U hoort van de nucleair geneeskundige wanneer u deze medicijnen weer mag gaan innemen.

2.2. Dieet
Gedurende drie dagen voorafgaand aan het innemen van de radioactieve jodiumcapsule volgt u een jodiumbeperkt dieet. Klik hier voor jodiumbeperkt-voorbereidingsdieet.
U start op maandag. Zo wordt zo veel mogelijk radioactief jodium in schildklierweefsel of eventuele uitzaaiingen opgenomen. De data waarop u het dieet volgt, staan op uw afspraakbevestiging vermeld.

Belangrijk!
Ook voor de eventuele vervolgbehandeling met radioactief jodium moet u een jodiumbeperkt dieet volgen. Zie hiervoor de data op uw afspraakbevestiging. Dit betekent in de praktijk dat het dieet voor u over een langere periode kan doorlopen.

2.3 Bloedafname
Op donderdag gaat u eerst naar het laboratorium voor een bloedafname. U krijgt hiervoor een bloedafnameformulier mee.

2.4 Injectie met speurdosis radioactief jodium-123
U krijgt een injectie met een speurdosis radioactief jodium-123 op donderdag op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hiermee kunnen we een dag later, dus op vrijdag, een scan van het gehele lichaam maken. Dit jodium-123 heeft andere eigenschappen dan het radioactieve jodium dat u bij de eventuele vervolgbehandeling krijgt.

3. Totale lichaamsscintigrafie
Op de afdeling nucleaire geneeskunde wordt op vrijdag een scan van het gehele lichaam gemaakt. Daarna worden ook doorsnedefoto’s gemaakt van hals en hoofd. Het is belangrijk dat u hierbij zo stil mogelijk ligt. Het onderzoek kan ongeveer 70 minuten duren. Tussendoor mag u op bepaalde tijdstippen even bewegen. Het onderzoek is niet pijnlijk.

4. De uitslag
Na afloop van de scan bespreekt de nucleair geneeskundige met u het resultaat. U hoort dan of de vervolgbehandeling, die de week daarop staat ingepland, doorgaat. Als deze vervolgbehandeling niet doorgaat kunt u stoppen met het dieet en kunt u ook uw schildkliermedicijnen weer innemen.

5.Is het onderzoek gevaarlijk?
Het radioactief jodium wordt binnen 2 dagen vrijwel geheel uitgescheiden met de urine. De straling van het radioactieve jodium is voor u niet gevaarlijk. Ook zijn er geen gevaren voor personen in uw omgeving. Omdat de urine de eerste 24 uur na toediening flink radioactief is, is het belangrijk dat u goede toilethygiëne aanhoudt. Goed handen wassen volstaat. Neem de eerste 2 dagen geen kleine kinderen op schoot.

Belangrijk!

  • Als u zwanger bent kan dit onderzoek niet plaatsvinden. Als u vermoedt dat u zwanger bent, meld dit dan aan uw arts. · Geeft u borstvoeding aan uw baby, meldt u dat dan.
  • Bij sommige onderzoeken kan het beter zijn om –na het onderzoek– 24 uur met borstvoeding te stoppen.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek? Neemt u dan contact op met:
Telefoon: 076 595 3016
(maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur)

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label