Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

De zorg aantrekkelijk maken? De zorg ís dat allang!
Aanmaakdatum:

De zorg aantrekkelijk maken? De zorg ís dat allang!

Hoe maken we de zorg aantrekkelijk? Die vraag komt vaak voorbij en ik stel dan graag een vraag terug: waarom zouden we het aantrekkelijk moeten maken? De zorg is dat allang! We laten het waarschijnlijk gewoon te weinig zien.

Pas geleden ging ik met tien vriendinnen van de hbo-v een weekend weg. Samen zijn wij een mooie afspiegeling van de loopbaanmogelijkheden: verpleegkundigen op de ic, op de SEH, in de psychiatrie, bij de huisarts en werkzaam als manager. Met passie praten we over het vak en delen we lief en leed.

Ons plezier startte meer dan 20 jaar geleden toen we aan de opleiding begonnen waar we samen alles leerden. We nemen de docenten nog eens door en ook de avondjes op pad en hoe we dan in de schoolbanken zaten of onze dienst draaiden. Met trots kan ik dan zeggen: wat ben ik blij dat ik ooit aan de opleiding hbo-v begonnen ben en dat ik nog steeds in de zorg mag werken. Voor de kwetsbare patiënten die jouw zorg als verpleegkundige nodig hebben en voor wie jij het verschil kunt maken. Met kennis en kunde, en zeker ook met veel aandacht voor de mens en zijn of haar netwerk. Werken op onregelmatige tijden waardoor je veel vrije tijd ervaart. Werken met een groep collega’s van jong tot wat ouder waardoor je helemaal bij de tijd blijft en veel gezelligheid ervaart. Waar vind je dat nog meer?

Toch zie je dit beeld niet als je het nieuws volgt en de reclames bekijkt. Dan zie je vooral uitgeputte verpleegkundigen en hoor je verhalen over werkdruk. En dan heb ik het nog niet eens over de negatieve opmerkingen over het salaris. En met deze verwachtingen moeten we dan nieuwe professionals opleiden en binden aan de zorg en aan ons ziekenhuis?

Als ik door de gangen van Amphia loop en met collega’s in gesprek ben, hoor ik iets heel anders. Passie voor het vak. Plezier met collega’s. Je onderdeel voelen van een team. En dan denk ik: moeten we juist deze verhalen niet veel méér laten zien? De persoonlijke verhalen, de warmte waarmee wij als zorgprofessionals met onze patiënten bezig zijn?

Natuurlijk moeten we aandacht houden voor de werkdruk, voor de werk-privébalans en voor het salaris. En natuurlijk moeten we nieuwe medewerkers een warm welkom bieden en goed begeleiden, zodat ze niet – zoals nu vaak het geval is – de zorg snel weer verlaten. Ik ben ervan overtuigd dat ons vak vanzelf aantrekkelijker wordt als we passie uitstralen en de negativiteit achter ons laten. Dan vinden we bovendien makkelijker collega’s die jarenlang met plezier met ons willen samenwerken.

Amphia is op dat gebied goed op weg. We hebben veel ontwikkelmogelijkheden, zoals het project Zorgvereenvoudigers, de verpleegkundige met projecturen, het professional program, het begeleidingsmodel en een divers aanbod aan opleidingen. Allemaal mooie voorbeelden waarmee we de professionals in Amphia blijven uitdagen.

Dus – help jij mij mee om positiviteit uit te stralen voor ons vak, voor de zorg en voor Amphia? Dan laten we iedereen zien hoe ontzettend mooi, interessant en leuk ons werk is!

Teamleidinggevende Kinderafdeling, Janneke Segers
Teamleidinggevende Kinderafdeling, Janneke Segers

Label