Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Echocardiogram
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Echocardiogram

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een echo van het hart (echocardiogram).

Wat is een echocardiogram?
Bij een echocardiogram wordt via een microfoon de beweging van de hartspier en de bloeddoorstroming van de hartkleppen in beeld gebracht. Een computer zet de geluidsgolven om in een bewegend beeld van het hart. De monitor laat in kleur de bloeddoorstroming zien. De snelheid van de bloeddoorstroming wordt ook gemeten. Dit geeft een geluid dat u kunt horen. Er wordt ook gekeken naar de functie en de grootte van de hartspier.

Waarom een echo-onderzoek van het hart?
Met het onderzoek wordt informatie verkregen over de grootte en het functioneren van de hartkamers, over de bouw en werking van de verschillende hartkleppen en over de grootte en de richting van de bloedstroom. De kransslagaders van het hart met eventuele vernauwingen kunnen bij dit onderzoek niet direct worden waargenomen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De functielaborant vraagt u uw bovenlichaam te ontbloten. Daarna gaat u op de onderzoekbank liggen. Er worden drie elektroden op de borst geplakt. Hiermee kan het hartritme worden geregistreerd. Vervolgens vraagt de functielaborant u op de linkerzij te draaien, zodat het hart beter in contact komt met de borstkaswand. De microfoon wordt op verschillende plaatsen op uw borst gezet. Hierbij wordt speciale gel gebruikt om het contact met de huid te verbeteren. De functielaborant verplaatst de microfoon enkele malen om het hart vanuit verschillende richtingen te kunnen bekijken.

De afbeeldingen zijn zichtbaar op de monitor. Bij het meten van de bloedstroomsnelheid hoort u een geluid.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Soms moeten er op verzoek van de cardioloog extra metingen verricht worden. Dan duurt het onderzoek langer.
 

Wat merkt u van het onderzoek?

  • Het onderzoek is ongevaarlijk en niet pijnlijk.
  • U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
     

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw arts op de polikliniek. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, komt de arts bij u langs om de uitslag te bespreken.

De echolaborant kan u niet informeren over de uitslag.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met polikliniek Cardiologie via (076) 595 3018.

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label