Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Onze historie

Onze historie

200 jaar zorg in de regio Breda
Amphia heeft een lange geschiedenis. Wij zijn ontstaan uit elf gasthuizen, gestichten en klinieken in verschillende plaatsen: Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Etten-Leur en Dongen. Ieder met hun eigen identiteit en hun eigen tradities. Wat begon met opvang voor arme zieken ontwikkelde zich in 200 jaar tot moderne zorg voor iedereen. Nu geven we samen, als één Amphia, de meest veilige en hoogwaardige medisch specialistische diensten. Waarbij de patiënt centraal staat.

Op deze pagina leest u meer over deze geschiedenis. We vertellen hoe we zijn geworden wie we nu zijn.

In de tijdlijn hieronder ziet u duidelijk welke locaties zijn samengevoegd, en wanneer. Daaronder leest u meer over elke locatie.

 1. 2000 tot heden

  1. 2001

   Amphia (Breda, Oosterhout en Etten-Leur)

   Amphia ontstaat in 2001 als eindresultaat van een serie fusies in de regio. Het ziekenhuis ontwikkelt zich in enkele jaren tot een Topklinisch Ziekenhuis, met opleidingsmogelijkheden voor medisch specialisten en ander medisch personeel. Amphia is dan het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland.

   Lees meer over Amphia
   3 gebouwen
 2. 1950 tot 2000

  1. 1990

   Pasteurziekenhuis (Oosterhout)

   Het Pasteurziekenhuis wordt begin jaren '90 geopend na een fusie van twee ziekenhuizen. Het pand van het voormalige Sint Joseph Ziekenhuis is dan uitgebreid met een nieuwe vleugel. Daarmee is er plek gemaakt om de zorg van het Dongemond Sint-Theresia over te nemen. Het Pasteurziekenhuis zal maar kort bestaan.

   Lees meer over het Pasteur Ziekenhuis
  2. 1986

   Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie (Breda)

   Het Baronie Ziekenhuis heeft ongeveer 500 bedden. Daarmee is het groot genoeg om medisch specialisten op te leiden. In 1996 zijn de eerste opleidingsplaatsen toegewezen. Ook is er tijdens de bouw rekening gehouden met een toename van poliklinische zorg en een afname van opnames.

   Lees meer over het ziekenhuis
  3. 1968

   Sint Joseph Ziekenhuis (Oosterhout)

   Het ziekenhuis opent in 1973 officieel haar vernieuwde deuren. Het Sint-Jozef Gesticht heeft in de ruim 120 jaar daarvoor zorg in Oosterhout verleend en heropent als Sint Joseph Ziekenhuis. Het ontwikkelt zich snel. Wekelijks zijn er contact- en bijscholingsmogelijkheden. En er is een laboratorium dat wordt gedeeld met huisartsen. Als ook dit ziekenhuis te klein wordt, fuseert het met Dongemond Sint-Theresia tot Pasteurziekenhuis.

   Lees meer over het ziekenhuis
   Verpleegkundigen aan bed
  4. 1966

   Stichting Ignatius Ziekenhuis (Breda)

   De overheid blijft aandringen op fusies in de regio. Maar als daar niks van komt, wordt er toch begonnen aan de bouw van een nieuw ziekenhuis. Aan de Molengracht wordt in 1991 een hypermodern ziekenhuis met ruim 600 bedden geopend. Het heeft zelfs een helihaven.

   Lees meer over het ziekenhuis
   Artsen in een operatiekamer
  5. 1962

   Laurens Ziekenhuis (Breda)

   Het Sint-Laurensgesticht groeit flink door het Ziekenfondsbesluit in 1941. Het is toe aan groei. In plaats van nieuwbouw wordt het pand na de bevrijding uitgebreid met meer plek voor zieken (in plaats van bejaarden). Ook dit blijkt dit al gauw te klein. Om de toekomstige groei aan te kunnen fuseert het in 1986 met het Diaconessenhuis tot het Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie.

   Lees meer over het ziekenhuis
   Voorkatn Laurens ziekenhuis rode zonneschermen
  6. 1959

   Diaconessenhuis (nieuwbouw) (Breda)

   Ook na de oorlog blijft het Diaconessenhuis in een rap tempo groeien. Om de toekomstige groei aan te kunnen fuseert het in 1986 met het Laurens Ziekenhuis tot het Interconfessioneel Ziekenhuis De Baronie. Zusterhuizen 'De Meer' en 'De Boei' bieden woongelegenheid voor de verpleegkundigen.

   Lees meer over het ziekenhuis
   Gevel van het ziekenhuis
  7. 1955

   Dongemond Sint-Theresia (nieuwbouw) (Raamsdonksveer)

   Tijdens de oorlog is een deel van het Sint-Theresiagesticht zwaar beschadigd geraakt. Het wordt opgeknapt en de ziekenhuisfunctie van het Sint-Agnes (Geertruidenberg) wordt overgenomen. In die tijd verandert ook de naam in Dongemond Sint-Theresia. In 1990 verdwijnt het ziekenhuis na een fusie uiteindelijk uit Raamsdonksveer.

   Lees meer
 3. 1900 tot 1950

  1. 1946

   De Klokkenberg (Breda)

   De Klokkenberg heeft een bewogen historie. Van zorg voor tbc-, long-, psychische en epileptische patiënten, tot een vooraanstaand hartchirurgisch centrum. De kliniek staat bekend om haar enorme schat aan expertise. Toch kan het uiteindelijk niet zelfstandig blijven bestaan.

   Foto: Longoperatie. Onno van Wel, Collectie SAB, id.nr. MCK 057313

   Lees meer over De Klokkenberg
   Longoperatie. Foto: Onno van Wel, Collectie SAB, id.nr. MCK 057313
  2. 1922

   Sint-Ignatiusziekenhuis (Breda)

   Steeds vaker houden specialisten hun spreekuur in het ziekenhuis. Daar staat de apparatuur en daar worden patiënten verpleegd. De zusters bouwen daarom een groot hypermodern ziekenhuis dat op deze toekomst is voorbereid. Het ziekenhuis blijft in de jaren daarop uitbreiden, aanbouwen en moderniseren.

   Lees meer over dit ziekenhuis
  3. 1913

   Moederheil (Ginneken)

   Moederheil is een ‘doorgangshuis’ bestemd voor katholieke meisjes die ongetrouwd zwanger zijn. In die tijd is dat een schande. Vanaf 1924 neemt men ook getrouwd zwangeren op. Zo ontstaat de eerste volwaardige kraamkliniek in Nederland.

   Lees meer over Moederheil
   Kraamafdeling
  4. 1913

   Sint-Laurensgesticht (Ginneken)

   Het gesticht wordt opgericht zodat mensen uit het Ginneken niet naar Breda hoeven. Uit alle macht werden medische ontwikkelingen gevolgd, om niet achter te lopen op Breda. Dat lukt tot ver in de jaren '80.

   Lees meer over het gesticht
   Patiënt ligt op tafel en krijgt röntgenonderzoek
 4. 1800 tot 1900

  1. 1894

   Sint-Elisabethziekenhuis (Breda)

   In 1894 splitsen de zusters de bejaarden- en ziekenzorg steeds meer. Voor wie het kan betalen is er verpleging 1e en 2e klasse, met ruime kamers, betere voeding en ruimere bezoektijden.

   Lees meer over het ziekenhuis
  2. 1893

   Bad Wörishofen (Breda)

   In deze kliniek worden patiënten met allerlei vormen van hydrotherapie (watertherapie) behandeld. Vooral mensen met reumatische aandoeningen en overspannen zenuwen zouden hier veel aan hebben. Later komen daar andere vormen van therapie bij.

   Foto: Collectie SAB, id.nr. A0556

   Lees meer over de kliniek
   Foto: Collectie SAB, id.nr. A0556
  3. 1890

   Kliniek dokter Struycken (Breda)

   De kliniek van keel-, neus-, oog- en oorarts Struycken is een van de eerste specialistische klinieken in Breda.

   Lees meer over de kliniek
   Stoel in onderzoekskamer
  4. 1890

   Diaconessenhuis (Breda)

   Het huis kent een bewogen geschiedenis. Het begon met 6 bedden maar is steeds gemoderniseerd, verbouwd en uitgebreid. De vraag naar zorg bleef maar stijgen. Tot de Tweede Wereldoorlog op de pauzeknop drukt.

   Lees meer over het ziekenhuis
  5. 1890

   Sint-Luciagesticht (Princenhage)

   In Princenhage wordt een ‘gesticht voor armen, gebrekkigen en ouden van dagen’ opgericht. Dat wordt het Sint-Luciagesticht, dat in 1890 opent. In 1942 brandt het af na een bombardement.

   Lees meer over het gesticht
  6. 1883

   Gasthuis Sint-Elisabeth (Dongen)

   Het blijkt dat bejaarden zich graag inkopen in het gasthuis. Door deze ‘pensionaires’ is er niet genoeg plek voor de zieken. Dus komt er twee jaar na de opening een extra vleugel, speciaal voor zieken.

   Lees meer over het gasthuis
  7. 1886

   Sint-Theresiagesticht (Raamsdonk)

   Het gesticht krijgt na uitbreiding van 12 naar 58 bedden een regionale functie. Zelfs twee derde van de patiënten komt van buiten het dorp. Er opereren meestal dokters uit Breda.

   Lees meer over het gesticht
  8. 1867

   Sint-Agnesgesticht (Geertruidenberg)

   Een paar vrienden besluiten tijdens het kaarten om te sparen voor de oprichting van een liefdegesticht. In 1867 opent het gasthuis voor katholieke wezen, zieken en bejaarden. Ondanks de slechte staat van het gebouw krijgt het gasthuis het erg druk.

   Lees meer over het gasthuis
  9. 1867

   Stedelijk Ziekenhuis (Breda)

   De gemeente moet zorgen dat prostituees medische controles krijgen. Het RK Burger Gasthuis wil die taak niet op zich nemen. Daarom ontstaat in 1867 het Stedelijk Ziekenhuis uit noodzaak. Hier worden prostituees en zwangeren of moeders die niet getrouwd zijn opgenomen. En mensen die nergens anders terecht kunnen, omdat ze niet in de samenleving passen. Het Stedelijk ziekenhuis blijft bestaan tot 1925.

   Lees meer over het ziekenhuis
  10. 1839

   Sint-Jozef Gesticht (Oosterhout)

   In Oosterhout wordt het Sint-Jozef Gesticht opgericht. Dat vaker gasthuis wordt genoemd dan gesticht. Ze verplegen arme zieken en bejaarden. Na een brand wordt er een nieuw gasthuis neergezet aan de Leijsenhoek.

   Lees meer over het gesticht
  11. 1819

   RK Burger Gasthuis (Breda)

   Onder leiding van Ludovicus Ingenhousz wordt het gasthuis in 1819 opgericht. Het is 'een bergplaats voor arme zieken’. Dit is het begin van medische zorg in de regio.

   Lees meer over het gasthuis
   Operatietafel

Zorg in de regio

1819 - 2019
Wist u dat onze historie is gebundeld in een prachtig boek? Het beschrijft de fundering van Amphia. Waar, door al die verschillende vestigingen, het ‘wij’ gevoel nog moest ontluiken.
Dit boek is leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in regionale geschiedenis en gezondheidszorg.

6 boeken gepresenteerd op een tafel
Vanaf eind november 2020 verkrijgbaar in de boekhandels.

Van bergplaats voor arme zieken tot topklinisch ziekenhuis

Cock Gorisse, auteur

Label