
Kosten en verzekering
Onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis kosten geld. Uw zorgverzekeraar betaalt vaak een deel of soms zelfs alle kosten van uw behandeling. Maar niet altijd. Heeft u binnenkort een afspraak in het ziekenhuis? Of bent u al patiënt? Informeer dan bij uw zorgverzekeraar welke kosten voor uw behandeling worden vergoed. Zo weet u waar u aan toe bent.
Dat hangt af van verschillende zaken. Daarover leest u hieronder meer.
-
Het is belangrijk om te weten of uw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis. Deze informatie vindt u op de website van uw zorgverzekeraar. Dit contract bepaalt de hoogte van de vergoeding. De meeste kosten worden voor een deel of helemaal betaald vanuit uw basisverzekering. Voor sommige behandelingen heeft u een aanvullende verzekering nodig. Er zijn ook behandelingen die helemaal niet worden vergoed.
Bent u niet verzekerd of heeft Amphia geen contract met uw zorgverzekeraar? Dan brengen wij het passantentarief in rekening. Dat betekent dat u de kosten voor uw behandeling zelf moet betalen. Wilt u hier meer over weten?
Lees meer over passantentarieven 2022
Heeft u vragen over uw verzekering en vergoedingen voor behandelingen? Neem voor de laatste informatie over uw situatie contact op met uw zorgverzekeraar.
-
Een behandeling in het ziekenhuis wordt alleen vergoed als u bent doorgestuurd door uw huisarts of een medisch specialist. Soms wordt de verwijsbrief direct naar het ziekenhuis gestuurd. Vraag in die situatie na of het ziekenhuis de verwijsbrief heeft ontvangen.
-
In het ziekenhuis moet u laten zien wie u bent. Dat doet u met een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dat geldt voor elke patiënt, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. De behandeling wordt zonder geldige legitimatie niet vergoed.
-
Hoe uw behandeling verloopt, is niet altijd te voorspellen. Soms is een andere behandeling nodig of wordt u doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Blijf met uw arts en zorgverzekeraar overleggen over de kosten van uw behandeling en de vergoeding ervan. Dan weet u waar u aan toe bent.
-
Na uw behandeling declareert het ziekenhuis de kosten bij uw zorgverzekeraar. Dit betekent dat het ziekenhuis de kosten bij uw zorgverzekeraar terugvraagt. Het kan ook zijn dat u de rekening thuis ontvangt. Dit hangt af van uw verzekering. Wij raden u aan om de rekening altijd na te kijken. Zo controleert u of het ziekenhuis de juiste behandeling en kosten op de rekening heeft gezet. En ziet u ook of de vergoeding die uw zorgverzekeraar heeft uitbetaald klopt.
Houdt u hierbij wel rekening met een mogelijke verrekening met uw eigen risico. Het eigen risico is een verplicht bedrag dat u zelf moet betalen voor zorg uit een basisverzekering.
Veel mensen wisselen van zorgverzekering aan het einde van het jaar. Bijna altijd bent u dan ook in 2023 voor zorg in Amphia verzekerd. Bijgaande lijst bevat alle zorgverzekeraars waarmee Amphia voor 2023 afspraken heeft gemaakt en aan het maken is. Met enkele zorgverzekeraars zijn geen afspraken gemaakt.
Hebt u vragen over uw verzekering? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Deze heeft de laatste informatie over uw verzekering.
U moet altijd kunnen rekenen op goede ziekenhuiszorg. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen willen dan ook graag een goede en langdurige samenwerking. Want dat zorgt ervoor dat u vaak terecht kunt in een voor u bekend ziekenhuis.
Maar soms verandert een contract tussen ziekenhuizen en een zorgverzekeraar. Ook als u zelf niets aanpast aan uw verzekering. Dat hangt af van de keuze die uw zorgverzekeraar maakt. Informeer daarom goed bij uw zorgverzekeraar of de verzekering nog bij u past. U heeft elk jaar de mogelijkheid om uw verzekering op te zeggen, tussen 12 november en 31 december opzeggen. Daarna kunt u een nieuwe verzekering en zorgverzekeraar kiezen.
Wilt u weten waar u de beste zorg vindt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Iedere zorgverzekeraar heeft een team dat u helpt bij het vinden van een goede zorgverlener bij uw situatie. Op www.mijnzorgverzekeraar.nl leest u meer informatie.
We doen er alles aan om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Heeft u klachten en snel zorg nodig? Wacht dan niet en neem contact op met uw huisarts.
Bekijk de video
Als u naar het ziekenhuis gaat voor zorg, krijgt u vaak verschillende soorten zorg. Bijvoorbeeld een onderzoek door een arts of een röntgenfoto. Het ziekenhuis maakt niet voor al deze zaken een aparte rekening. Dit komt in 1 pakket op de rekening en wordt een DBC-zorgproduct genoemd. In deze video ziet u hoe declaraties in het ziekenhuis werken.
DBC-zorgproducten
De DBC-zorgproducten brengen ook financiële gevolgen met zich mee. De startdatum van een DBC is leidend voor het jaar waarover het eigen risico betaald moet worden. Het kan dus voorkomen dat u te maken krijgt met een rekening voor het eigen risico van het vorige jaar, terwijl uw behandeling in het huidige kalenderjaar heeft plaatsgevonden. Meer informatie over de financiële gevolgen van de DBC-systematiek kunt u lezen op www.dezorgnota.nl.
-
Wilt u meer informatie over uw behandeling en vergoeding? Lees dan onze folders:
- Ziekenhuiszorg: wat betaalt u?
- Ik heb een vraag over een rekening.
- Ik wil een prijsopgave voor zorg opvragen.
Ook op de volgende website leest u meer informatie:
● www.rijksoverheid.nl (zorgverzekering)
-
Paramedische zorg als fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek en sportgeneeskunde worden niet altijd betaald door uw zorgverzekering. We raden u aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te vragen of deze kosten worden vergoed.
Op de volgende website vindt u een overzicht van vergoedingen van sportzorg:
U vind een prijslijst op de pagina van afdeling Sportgeneeskunde.