
Oncologisch Centrum: samen tegen kanker
Heeft u een vraag over oncologie en het coronavirus? Lees meer bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.
Bij ons Oncologisch Centrum werkt voor iedere soort kanker een team van artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers samen. Zo zorgen we dat u de beste behandeling krijgt voor uw situatie. Elk team overlegt wekelijks met elkaar over de patiënten. Voor de verschillende soorten kanker bieden we u extra informatie op de volgende pagina’s:
Patiëntervaring
Alleen maar complimenten. Wat een fijne medewerkers, met zoveel gevoel en liefde voor hun vak. Prettige, aardige artsen die weten wat ze doen. Die alle tijd voor je hebben. Iets wat zo belangrijk is als je al zo ziek en angstig bent.
Samenwerken in de regio
Bij Amphia behandelen we de meeste soorten kanker. Maar soms wordt de beste zorg voor uw situatie gegeven in een ander ziekenhuis. Daarom werken we veel met andere ziekenhuizen samen. Het kan dus voorkomen dat Amphia u doorstuurt naar een ander ziekenhuis. Omgekeerd is het ook mogelijk dat u vanuit een ander ziekenhuis naar Amphia komt. We kijken in samenwerking met andere ziekenhuizen altijd waar u de beste zorg krijgt voor uw situatie.
Komt u uit een ander ziekenhuis naar Amphia? En moet u daarvoor ver reizen? Dan plannen we uw ziekenhuisbezoeken zo in dat het voor u handig is. Soms is het mogelijk om na uw behandeling weer terug te gaan naar een ziekenhuis bij u in de buurt. Daar krijgt u dan de rest van de zorg.
Meer informatie voor u
-
Nuttige informatie leest u op de volgende websites:
-
Bij Amphia organiseren we speciale bijeenkomsten voor kankerpatiënten. U vindt de bijeenkomsten in onze agenda.
-
Op onze wachttijden-pagina vindt u hierover meer informatie. De wachttijden zijn een schatting van dit moment. Deze veranderen soms. Bijvoorbeeld door spoedzorg, speciale zorg of een second opinion. Of uw eigen keuze voor een specialist. Wilt u meer informatie?
-
Wanneer u de diagnose kanker krijgt komt er veel op u af. Uw werk is dan misschien niet uw eerste zorg. Toch is het belangrijk dat u al snel nadenkt over welke gevolgen uw ziekte kan hebben voor uw werk. Lees meer over werken met of na kanker in deze folder.
Veelgestelde vragen over het coronavirus (COVID-19)
-
De arts of verpleegkundig specialist bepaalt kort voor de afspraak of de afspraak doorgaat. Als het kan, gebeurt de afspraak via de telefoon. Dit krijgt u van tevoren te horen.
-
Uw eigen arts bepaalt van tevoren of de behandeling doorgaat. Soms vindt hij het veiliger om de behandeling uit te stellen. Dat krijgt u dan van tevoren te horen van uw arts of huisarts.
-
- Uw eigen dokter bepaalt of het veilig is om de kuur door te laten gaan. Mogelijk past hij de kuur aan. Of hij slaat de kuur over.
- Een dag voor uw behandeling belt de assistent u op. Hij stelt u een aantal vragen. Daarna bepaalt hij of het verstandig is als u langskomt. Of dat het beter is dat u thuis blijft.
- Krijgt u een volgende afspraak? Of krijgt u nog papieren? Daarvoor hoeft u niet langs de balie. We sturen het dan met de post naar u op.
-
U kunt het beste luisteren naar het advies van de overheid en het RIVM. Kijk op www.rivm.nl en https://www.rijksoverheid.nl.
-
Bloedprikken kan gewoon doorgaan, behalve als uw arts vindt van niet. Het is wel beter om bloed te laten prikken bij een prikpost en niet in het ziekenhuis. Zo wordt het niet te druk in het ziekenhuis.
Heeft u klachten? Zoals verkoudheid, hoesten, niezen, moeilijk kunnen ademen of spierpijn? Of heeft u koorts (temperatuur boven 38.0 graden)? Overleg dan eerst met ons, voordat u naar uw afspraak voor bloedprikken gaat. Hiervoor kunt u ons bellen.
-
Ja, meestal wel. Stop nooit zonder dat met uw dokter te overleggen.
-
- Heeft u koorts (temperatuur boven 38.0 graden)? Overleg dan eerst met ons, voordat u naar het ziekenhuis komt. Daarvoor kunt u ons bellen.
- Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, moeite met ademen of spierpijn? Overleg dan eerst met ons, voordat u naar het ziekenhuis komt. Daarvoor kunt u ons bellen.
- Volg de regels voor hygiëne, binnen en buiten het ziekenhuis. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld dat u uw handen vaak wast met zeep.
- Voor meer informatie kijkt u op www.rivm.nl en https://www.rijksoverheid.nl.
-
Ja, dat mag. U mag ook contact hebben met huisgenoten en vrienden. Hou wel zoveel mogelijk afstand (1,5 meter). Dat is de regel van het RIVM en de Rijksoverheid. Hebben uw familie, huisgenoten of vrienden klachten? Zoals verkoudheid, hoesten, niezen, moeilijk kunnen ademen, spierpijn of koorts (temperatuur boven 38.0 graden)? Kom dan niet bij ze in de buurt of op bezoek. Dat geldt ook voor mensen die het coronavirus hebben. Contact hebben met huisdieren mag altijd. U hoeft dan geen afstand te houden.
-
Volg hierbij het advies van het RIVM en de Rijksoverheid. Kijk op www.rivm.nl en https://www.rijksoverheid.nl voor het advies van dit moment. Uw eigen arts kan u geen advies geven over uw werk of vakantie. U kunt dit het beste bespreken met uw werkgever. Of met de Arbo-arts.
-
Uw eigen arts bepaalt van tevoren of uw onderzoek doorgaat. Soms vindt hij het veiliger om het onderzoek uit te stellen. Dat krijgt u dan op tijd te horen van uw arts of huisarts.
-
Oude mensen en mensen die al een ziekte hebben, hebben meer kans om ziek te worden van hun besmetting met corona. Dat geldt dus ook voor u, als u kanker in het beenmerg, lymfeklieren of bloed heeft. U heeft niet meer kans op besmetting. Maar áls u besmet raakt, dan wordt u waarschijnlijk zieker dan anderen. U bent mogelijk ook langer ziek.
Als u een minder goede weerstand heeft, moet u nog voorzichtiger zijn. U kunt dan nog sneller ziek worden. U heeft een minder goede weerstand, als u:
- Op dit moment een behandeling krijgt. Het gaat dan om behandeling met medicijnen tegen bloed-, lymfklier- of beenmergkanker. En waarbij u de medicijnen krijgt via het infuus, injecties of tabletten. Ook gaat het om onderhoudsbehandelingen zoals rituximab. Bestraling hoort er niet bij.
- Een stamceltransplantatie met donorcellen hebben gehad;
- Minder dan een jaar geleden een stamceltransplantatie met eigen cellen heeft gehad;
- Van uw arts heeft gehoord dat u een minder goede weerstand heeft. Bijvoorbeeld omdat u prednison slikt.
-
- Soms maakt chemotherapie de weerstand minder goed. Daardoor is het soms veiliger om de kuur uit te stellen.
- Immunotherapie maakt uw weerstand niet minder goed. Maar heeft een hele lange werking en kan veilig worden overgeslagen.
- Daarnaast willen we dat er zo min mogelijk mensen in het ziekenhuis zijn. Zo komen er zo min mogelijk besmettingen. Dat doen we door soms een kuur uit te stellen.
-
- We willen dat er zo min mogelijk mensen naar het ziekenhuis komen. Daarom veranderen we een bezoek vaak in een afspraak via de telefoon.
- Vóór uw afspraak belt de assistent u op. U krijgt dan een paar vragen. Daarna hoort u of het verstandig is dat u langskomt. Of dat de afspraak beter via de telefoon kan.
- Krijgt u een volgende afspraak? Of krijgt u nog papieren? Daarvoor hoeft u niet langs de balie. We sturen het met de post naar u op.
- Wij verspreiden de afspraken zo veel mogelijk over de dag om zo min mogelijk bezoekers in de wachtruimte te ontvangen.
- Natuurlijk houden we ons aan de regels voor hygiëne. Dat betekent dat we alles extra goed schoonmaken. Denk aan plekken die mensen vaak aanraken. Zoals aanmeldschermen en deurkrukken. En natuurlijk wassen wij onze handen vaak en goed.