Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Chemotherapie bij kanker
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Chemotherapie bij kanker

Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die de celgroei remmen (cytostatica). Sommige medicijnen tasten de kankercel aan op het moment waarop deze zich deelt. Andere hebben hun uitwerking op een eerder tijdstip. Kankercellen reageren verschillend op cytostatica. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken, wordt daarom vaak een combinatie van verschillende cytostatica toegepast. Deze vullen dan elkaars werking aan.

  • Bij sommige vormen van kanker is chemotherapie de belangrijkste behandeling, zoals bij zaadbalkanker, de ziekte van Hodgkin, non-Hodgkin-lymfomen en leukemie. 
  • Bij de behandeling van borstkanker en dikkedarmkanker is het vaker een aanvulling op de operatie. Om te voorkomen dat de kanker later op een andere plek terugkomt. 
  • Bij mensen met een uitgezaaide vorm van kanker kan chemotherapie soms het leven verlengen of de klachten verminderen.   

Behandeling

Voorbereiding
De oncoloog geeft u uitgebreide informatie over de reden en de bijwerkingen van de therapie. Daarna vertelt de oncologieverpleegkundige u meer tijdens een intakegesprek. Bijvoorbeeld over praktische adviezen voor u en uw naasten.

Behandeling
Chemotherapie wordt meestal toegediend via een infuus in de arm. De meeste mensen komen hiervoor een dagdeel naar het behandelcentrum. Een andere vorm van chemotherapie bestaat uit tabletten die u gewoon thuis kunt innemen.

Bijwerkingen
Er zijn zeer veel verschillende soorten chemotherapie en nog meer combinaties. De bijwerkingen zijn verschillend. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: 

  • Misselijkheid en braken. Er zijn echter goede medicijnen om dit zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Haarverlies. Een pruik wordt deels door uw ziektekostenverzekeraar vergoed.
  • Verlaging van de afweer. Bij koorts moet u onmiddellijk contact opnemen met het ziekenhuis.
  • Diarree. Dit is soms goed te bestrijden met een medicijn.
  • Overgevoeligheid voor de zon. Directe zonnestralen kunt u vermijden door kleding met lange mouwen te dragen en een petje.
  • Uitblijven van de menstruatie. Bij jonge vrouwen komt de menstruatie enkele maanden na de chemotherapie in het algemeen weer terug.

Label