Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Diabeteszorg

Suikerziekte (diabetes mellitus) komt veel voor. Naar schatting zijn er in Nederland bijna een miljoen mensen met diabetes. Deze ziekte ontstaat doordat uw lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt. Of uw lichaam reageert er niet meer goed op. Het kan ook dat uw lichaam helemaal geen insuline aanmaakt. Hierdoor stijgt het suikergehalte in uw bloed. Bij de afdeling Diabeteszorg helpen we u bij controles, onderzoeken en behandelingen van alle soorten diabetes. Waaronder type 1, type 2 en diabetes tijdens uw zwangerschap.

Eerste bezoek
U wordt bij uw eerste bezoek gezien door een internist. Dit kan ook een internist in opleiding zijn. Een internist is een specialist die alles weet over het genezen van de organen binnen uw lichaam. Uw eerste afspraak duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Bij dit onderzoek bespreken we uw klacht uitgebreid. En mogelijk krijgt u een lichamelijk onderzoek. Het is belangrijk dat u een lijst van de medicijnen die u nu gebruikt, meeneemt naar de eerste afspraak. Heeft u een allergie? Geef het door aan uw arts. We raden u aan om uw vragen vooraf op papier te zetten, dan vergeet u niets tijdens het gesprek.

Uw behandeling
We willen u altijd de beste behandeling bieden bij uw situatie. U krijgt tabletten of spuiten met bijvoorbeeld insuline. En we begeleiden u wanneer u start met insuline. Of wanneer u overstapt op een insulinepomp of een sensorbehandeling. Ook geven wij u advies over een gezonde manier van leven en goede voeding. Mogelijk krijgt u daarbij hulp van een diëtist. Daarnaast helpen we u met het omgaan van diabetes als chronische ziekte in uw dagelijks leven. De medisch psycholoog begeleidt u bij psychische klachten door diabetes.

Zwangerschapsdiabetes

Soms ontstaat er diabetes tijdens een zwangerschap. Dit komt door hormonen die uw bloedsuikers verhogen. Dit kan problemen geven tijdens uw zwangerschap, wat mogelijk ook gevolgen heeft voor uw bevalling. Het is daarom belangrijk dat u zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgt.

Voor zwangerschapsdiabetes wordt u in Amphia geholpen door een team. Dit team bestaat uit: internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en gynaecologen. Binnen een week krijgt u een afspraak bij een diëtist en krijgt u van de doktersassistent uitleg over de glucosemeter. Daarna komt u bij de diabetesverpleegkundige en internist op gesprek.

Per 1 januari veranderd deze zorg. Zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes, worden begeleid door de eigen verloskundigen. Pas wanneer een dieet ontoereikend is en er gestart moet worden met insuline, wordt de zwangere vrouw aangemeld bij de diabetespolikliniek om de zorg over te nemen. 

Wij zijn sterk in

  • Nieuwe technologie, zoals de nieuwste medicijnen, insulinepompen en sensoren.
  • Deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar onder andere nieuwe behandelingen voor diabetes.

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 30 55

Label