Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Afwijkend Uitstrijkje

Zijn er afwijkende cellen gevonden in uw uitstrijkje? Dit is meestal geen reden om ongerust te zijn, maar wel om u te onderzoeken. Na het onderzoek bepalen we of u een behandeling nodig heeft. Met een behandeling voorkomen we dat de afwijkende cellen zich later misschien ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.

Uw eerste bezoek

Als we afwijkende cellen zien in uw uitstrijkje, maken we een afspraak met u. Bij uw eerste bezoek heeft u een gesprek met de verpleegkundige. De verpleegkundige geeft u informatie en stelt vragen aan u. Daarna gaat u naar de gynaecoloog die het colposcopisch onderzoek uitvoert. Bij dit onderzoek bekijkt de arts uw baarmoedermond. Als het nodig is, haalt de gynaecoloog ook wat cellen uit uw baarmoedermond voor verder onderzoek.

Uitslag en verdere behandeling

Is er alleen een milde afwijking van de baarmoedermond te zien? Dan kiest een arts er vaak voor om af te wachten. Meestal ruimt uw lichaam namelijk de afwijkende cellen zelf op. Als er meer afwijkende cellen te zien zijn, is het beter als er een behandeling plaatsvindt. Dan krijgt u een lisexcisie. Dit is een kleine ingreep waarbij uw baarmoedermond wordt verdoofd. De gynaecoloog verwijdert dan een laagje van uw baarmoedermond, met een electrisch verwarmd lisje. Het weefsel wordt nagekeken onder de microscoop. Hiervan krijgt u na twee weken de uitslag. U kunt meer informatie vinden over dit onderzoek en de behandeling in onderstaand filmpje.

Afwijkend uitstrijkje. Wat nu?

In dit filmpje worden oorzaken, onderzoek en behandelings-mogelijkheden in beeld gebracht.  

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 10 03

Label