Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Duplex benen en/of armen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Duplex benen en/of armen

Vaatonderzoek van uw benen/armen

Inleiding
Op het vaatlaboratorium of vaatlab worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van de aders en de slagaders. Dus over de bloedvoorziening van en naar verschillende delen van het lichaam.

Wat is een duplex?
Een duplex is een onderzoek waarbij de bloedvaten worden onderzocht en in uw geval de slagaders die zich in de benen of de armen bevinden. Met behulp van geluidsgolven wordt er een echo gemaakt. Zo kunnen de vorm, de ligging en eventuele onregelmatigheden in beeld worden gebracht. Tevens wordt de snelheid waarmee het bloed stroomt gemeten met de doppler techniek. Omdat dit onderzoek dus 2 technieken combineert, heet het een duplex.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal u vragen uw pantalon of rok uit te doen en op een onderzoeksbed plaats te nemen. Op het been wordt, van de lies tot aan de knie, een gel aangebracht om de geluidsgolven goed te geleiden. Indien het uw arm betreft moet u de bovenkleding uit doen (beha mag u aanhouden) en komt de gel van de pols tot in de hals.

Onderzoek
Met een taster (een soort meetinstrument) wordt er over de huid bewogen. De registratie is zichtbaar op een beeldscherm. Af en toe hoort u gelijktijdig het geluid dat door het stromende bloed wordt teruggekaatst. Tijdens het onderzoek moet u uw hoofd recht laten liggen en mag u niet praten om een zo optimaal mogelijke meting te verkrijgen. Het licht in de kamer is gedimd. Het onderzoek is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek ongeveer 30 minuten. Indien het onderzoek slechts aan één been of één arm verricht wordt, is de duur iets korter.

Uitslag
De verwerking van de meetresultaten duurt meestal enkele dagen. De specialist zal de uitslag met u bespreken. Heeft u nog geen controle-afspraak bij de specialist, maak deze dan zodra de datum van het onderzoek bekend is.

Belangrijk
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen op de te onderzoeken lichaamsdelen zoals huidcrème of bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijk zittende kleding. Betreft het onderzoek de benen dan is het ook van belang dat de liezen goed bereikbaar zijn.
  • Indien u steunkousen draagt, laat deze dan uit.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek. Neemt u dan contact op met:
Polikliniek Chirurgie
Telefoonnummer: (076) 595 30 90

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label