Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Duplex buik Pre transplantatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Duplex buik Pre transplantatie

Vaatonderzoek van uw buik

Inleiding
Op het vaatlaboratorium of vaatlab worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van de aders en de slagaders. Dus over de bloedvoorziening van en naar verschillende delen van het lichaam.

Wat is een duplex?
Een duplex is een onderzoek waarbij de bloedvaten worden onderzocht en in uw geval de slagaders die zich in de buik bevinden. Met behulp van geluidsgolven wordt er een echo gemaakt, Zo kunnen de vorm, de ligging en eventuele onregelmatigheden in beeld worden gebracht. Ook wordt de snelheid waarmee het bloed stroomt, gemeten met de doppler techniek. Omdat dit onderzoek twee technieken combineert, heet het een duplex.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal u vragen uw pantalon of rok uit te doen en op een onderzoeksbed plaats te nemen. Uw trui of shirt kunt u dan iets omhoog doen zodat de buik wordt ontbloot. Op de buik tot beide liezen wordt een gel aangebracht om de geluidsgolven goed te geleiden.

Onderzoek
Met een taster (een soort meetinstrument) wordt er over de huid bewogen. De registratie is zichtbaar op een beeldscherm. Af en toe hoort u gelijktijdig het geluid dat door het stromende bloed wordt teruggekaatst. Tijdens het onderzoek moet u uw hoofd recht laten liggen en mag u niet praten om een zo optimaal mogelijke meting te verkrijgen. Het licht in de kamer is gedimd. Omdat de slagaders tamelijk diep liggen moet er soms met de taster op de buik geduwd worden. Dit kan een wat vervelend gevoel geven. Verder is het onderzoek pijnloos en volstrekt ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek circa 30 minuten.

Uitslag
De verwerking van de meetresultaten duurt meestal enkele dagen. De specialist zal de uitslag met u bespreken. Heeft u nog geen controle-afspraak bij de specialist, maak deze dan zodra de datum van het onderzoek bekend is.

Belangrijk in het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

Om de werking van de darmen te beperken mag u vanaf 6 uur voor het onderzoek:

  • niet roken;
  • geen kauwgom gebruiken;
  • geen koffie drinken;

Gebruikt u op de dag van het onderzoek geen voedingsmiddelen die de darmwerking stimuleren zoals donkerbruin brood en rauwkost. Dit alles om te voorkomen dat er lucht in de darmen zit. Lucht in de darmen zorgt ervoor dat de geluidsgolven worden belemmerd en dat de bloedvaten niet te zien zijn. Wit brood of lichtbruin brood eten en thee drinken mag wel.

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen op de buik zoals huidcrème of bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijk zittende kleding. Het is ook van belang dat de liezen goed bereikbaar zijn.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek,
Neemt u dan contact op met:
Polikliniek Chirurgie
T (076) 595 30 90

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label