Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Looptest voor bezoek chirurg
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Looptest voor bezoek chirurg

Inleiding
Deze folder geeft u alle informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op uw eerste bezoek aan de vaatchirurg.
In een telefonisch gesprek heeft de assistente u het volgende uitgelegd:

  • Om een goede diagnose te stellen heeft de vaatchirurg een looptest nodig welke uitgevoerd wordt op het vaatlab.
  • De datum en tijd voor de afspraken vindt u in bijgevoegde afsprakenbrieven.

Op het vaatlaboratorium of vaatlab worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van de aders en de slagaders. Dus over de bloedvoorziening van en naar verschillende delen van het lichaam.

Wat is een looptest? 
Een looptest is een onderzoek waarbij de bloedvoorziening naar de benen wordt onderzocht. Dit gebeurt door de bloeddruk aan de armen te vergelijken met de bloeddruk aan de enkels, zowel in rust als na inspanning (lopen). Vandaar de naam looptest.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal u vragen de schoenen en de sokken (en soms de lange broek) uit te doen. Tevens moeten de bovenarmen goed bereikbaar zijn. Dan zal hij/zij u vragen om op een onderzoeksbed plaats te nemen. Om beide bovenarmen en iets boven de enkels wordt een bloeddrukband aangebracht. Op de polsen en bij de enkels wordt wat gel aangebracht om de geluidsgolven goed te geleiden.

Onderzoek
Met een taster (een soort meetinstrument in de vorm van een pen) wordt er over de huid bewogen. U hoort soms wat geluiden. Dit is het geluid dat door het bewegende bloed wordt teruggekaatst. Om de beurt worden de bloeddrukbanden om de armen en de benen opgeblazen en deze komen dan strak te zitten. Dit kan een wat vervelend gevoel geven. Tijdens het onderzoek moet u uw hoofd recht laten liggen en mag u niet praten. Om een zo optimaal mogelijke meting te verkrijgen. Vervolgens wordt u gevraagd om op een loopband plaats te nemen en om een aantal minuten te lopen. Hoe snel en hoe lang u moet lopen is voornamelijk afhankelijk van wat u zelf kunt. Tijdens het lopen is het belangrijk dat u alle klachten aan de laborant meldt (ook als u bijvoor- beeld benauwd wordt of pijn op de borst krijgt). Het onderzoek is ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten. Na het lopen neemt u weer plaats op het onderzoeksbed en worden de metingen van de bloeddruk herhaald.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek ongeveer 30 minuten.

Bezoek aan de chirurg
De vaatchirurg zal de resultaten van de looptest met u bespreken. Naar aanleiding van dit resultaat wordt een verdere behandeling en/of onderzoeken met u afgesproken.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen op de te onderzoeken lichaamsdelen zoals huidcrème of bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijk zittende kleding.
  • Indien u steunkousen draagt, laat deze dan uit.
  • Wanneer uw benen ingezwachteld zijn, zorg er dan voor dat de zwachtels vóór het onderzoek zijn verwijderd. De laborant zal de zwachtels na het onderzoek niet aanbrengen, deze is hier niet voor opgeleid.
  • Omdat het lopen soms inspannend kan zijn adviseren wij u om vooraf iets te eten.
  • Voor uw afspraken bij de vaatchirurg wordt u verwacht op de polikliniek Chirurgie , locatie Molengracht.

Afmelden
Heeft u een afspraak gemaakt en bent u onverhoopt verhinderd, laat dat dan zo snel mogelijk weten. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken. 

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Chirurgie. Telefoonnummer: (076) 595 30 90.

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label