Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Poliklinische chirurgische ingreep
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Poliklinische chirurgische ingreep

U heeft een afspraak gemaakt op de poliklinische behandelkamer chirurgie van Amphia voor een ingreep. In deze folder kunt u lezen wat u tijdens uw bezoek aan de poliklinische behandelkamer kunt verwachten. 

Wat kunt u verwachten?
Het gaat om een ingreep waar u niet voor hoeft te worden opgenomen. Na de ingreep kunt u weer naar huis. Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wat duizelig voelen. Daarom is het prettig als er iemand met u meekomt die u thuis kan brengen. Uw begeleider kan op u wachten in de ontvangstruimte. Probeer minimaal 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

De behandelend chirurg
De ingreep wordt uitgevoerd door de dienstdoende chirurg. Dit kan betekenen dat de ingreep niet wordt uitgevoerd door de chirurg waar u onder behandeling bent of die u eerder op de polikliniek heeft gezien. Omdat Amphia ook een opleidingsziekenuis is, kunt u te maken krijgen met artsen die zich specialiseren (assistenten) en met medisch studenten die hier hun praktijkervaring opdoen (co-assistenten). Soms nemen zij taken van de specialist over. Als zij dat doen, leggen zij u uit wie zij zijn en vragen u of u bezwaar heeft dat zij deze taken overnemen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

 • U mag gewoon eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt. U hoeft niet nuchter te zijn.
 • Wij raden u aan een uur van tevoren 2 paracetamol van 500 mg in te nemen.
 • Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. U kunt ringen, kettingen, armbanden en horloges het best thuis laten.
 • Wij vragen u geen bodylotion, crème of make-up te gebruiken op de plaats waar de ingreep uitgevoerd zal worden.
 • Geld en waardepapieren kunt u beter thuislaten.

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Uw bezoek aan de poliklinische behandelkamer
Wat neemt u mee? Neemt u de volgende zaken mee als u de polikliniek bezoekt:

 • Een geldig legitimatiebewijs, rijbewijs, paspoort of ID-kaart, dit geldt ook voor kinderen.
 • Een overzicht van de medicijnen die u op dit moment gebruikt.
 • De afspraakbevestigingsbrief om u aan te melden bij de ontvangstbalie of digitale aanmeldzuil. 

De ingreep
U wordt door een verpleegkundige naar een behandelkamer gebracht. In de kleedruimte kunt u uw jas en eventueel andere kleding uittrekken. Ook andere spullen kunt u hier veilig achterlaten. Daarna wordt aan u gevraagd plaats te nemen op een behandeltafel. Er wordt een felle lamp geplaatst boven het lichaamsdeel waar de ingreep plaatsvindt.

Als de afspraak voor deze ingreep telefonisch is gemaakt dan zal de chirurg of arts-assistent naar aanleiding van uw situatie eerst beoordelen of de ingreep daadwerkelijk kan gebeuren. Er bestaat altijd een kans dat de ingreep niet kan doorgaan bijvoorbeeld omdat lokale verdoving niet geschikt is of omdat er eerst nog ander onderzoek moet worden verricht. In dat geval worden nieuwe afspraken gemaakt.

De chirurg of arts-assistent verdooft het gebied waar de ingreep plaatsvindt, maakt deze plaats goed schoon en bedekt deze met een groene doek. De prikken zijn te vergelijken met een verdoving zoals de tandarts deze geeft. Dit zal even pijnlijk zijn. Daarna voelt u echter geen pijn meer. U merkt wel dat u behandeld wordt.

Hoe lang duurt de ingreep?
Dit varieert van 15 tot 20 minuten afhankelijk van de ingreep.

Na de ingreep

 • Na de ingreep hoort u wat u thuis wel en niet mag doen.
 • Omdat u zich na de plaatselijke verdoving wat duizelig kunt voelen, kunt u beter niet zelf met de auto naar huis rijden (ook om mogelijke verzekeringstechnische redenen).
 • U kunt gewoon douchen, de pleister kan blijven zitten.
 • Als de wond na 48 uur droog is, hoeft er geen nieuwe pleister meer op.
 • Als de wond gaat bloeden, kunt u het beste met een schone doek 10 minuten op de wond drukken.
 • Na de poliklinische ingreep hoort u wat de eventuele vervolgafspraken zijn.
 • Tijdens de controleafspraak verneemt u, indien van toepassing, ook de uitslag van het weefselonderzoek.

Last van pijn?
Ongeveer één tot twee uur na de ingreep is de verdoving uitgewerkt. Het is mogelijk dat u last krijgt van napijn. Als u hier veel last van heeft, kunt u een pijnstiller innemen. Het beste kunt u een paracetamol nemen, het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben. Neem geen aspirine. Aspirine werkt bloed verdunnend en kan een nabloeding veroorzaken.

MRSA bacterie
Als u de afgelopen twee maanden in een buitenlands ziekenhuis bent geweest óf als u beroepsmatig contact heeft met levende varkens of kalveren of woonachtig bent op een varkens/ vleeskalverenhouderij, is het belangrijk dat u dit vertelt vóór uw bezoek aan de polikliniek. U kunt dan namelijk een bepaalde bacterie, MRSA geheten, bij u dragen. U ondervindt daar meestal zelf geen hinder van, maar deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor andere patiënten. Is boven- staande situatie voor u van toepassing, neem dan telefonisch contact op met de polikliniek Chirurgie.

Tot slot
Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Afmelden
Heeft u een afspraak gemaakt en bent u onverhoopt verhinderd, laat dat dan zo snel mogelijk weten. U kunt indien gewenst een nieuwe afspraak maken.

​Vragen?
Op de dag van de ingreep kunt u uw vragen stellen aan de chirurg, arts-assistent of aan een verpleegkundige.
Zijn er voorafgaande aan de ingreep of nadien nog vragen of problemen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie of uw huisarts.
Telefoonnummer: (076) 595 30 90.

 

Meer lezen over chirurgie bij Amphia?

Ga naar afdeling Chirurgie

Label