Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Darmonderzoek met videocapsule
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Darmonderzoek met videocapsule

Inleiding
Videocapsule endoscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule afbeeldingen worden gemaakt van het maagdarmkanaal. De capsule bevat een zeer kleine fotocamera. Met dit onderzoek kunnen slijmvliesafwijkingen van de dunne darm worden opgespoord. De camera maakt opnames in de darm en stuurt deze door naar een recorder. De recorder draagt u in een tasje. Na het onderzoek bekijkt de arts met een monitor de opnames. De capsule verlaat het lichaam met de ontlasting.

Voorbereiding op het onderzoek
Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de darm goed schoon is. Hiervoor moet de darm worden gelaxeerd. Daarna mag u alleen heldere vloeistoffen drinken. Ook mag u niet meer roken. De voorbereiding op het onderzoek kan thuis plaatsvinden. Het is mogelijk dat u het gedurende het laxeren kouder heeft dan anders.

Één week voor het onderzoek

 • Vanaf 4 dagen voor het onderzoek moet u een licht verteerbaar dieet gebruiken, dat wil zeggen zonder pitten of zaden;
 • Gebruikt u ijzertabletten (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat® dan moet u daar mee stoppen. Na het onderzoek kunt u deze medicatie weer voortzetten;
 • Geneesmiddelen die de darmwerking vertragen zoals codeïne en loperamide (Imodium® Diacure®) moeten worden gestopt;
 • Bloedverdunners en aspirines hoeven niet te worden gestopt.

Bent u diabetespatiënt? Overleg met uw eigen arts of met de diabetesverpleegkundige over de medicatie tijdens de voorbereiding. Soms is het noodzakelijk deze aan te passen.

Één dag voor het onderzoek

 • Gebruik een licht verteerbaar ontbijt;
 • Vanaf 14.00 uur mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee zonder melk (suiker mag wel), heldere soep, vruchtensap zonder pulp zoals appelsap, bessensap of druivensap, roosvicee, heldere frisdranken zonder koolzuur;
 • Klean Prep® veroorzaakt waterdunne diarree. De ontlasting zal waterdun en lichtgeel worden. Noodzakelijke medicijnen kunt u innemen met een slok water;
 • 14.00 uur Start met het drinken van Klean Prep®. Dit is een laxeermiddel dat u op recept kunt verkrijgen bij de apotheek. Klean Prep® bestaat uit een ‘shaker’ met vier zakjes poeder. Let op: van deze vier zakjes hoeft u er slechts twee te gebruiken. Drink tussen 14.00 en 20.00 uur 2 liter Klean Prep® (dit zijn 2 zakjes die opgelost moeten worden in elk 1 liter water);
 • 20.00 uur Neem twee tabletten Bisacodyl® in;
 • 22.00 uur Na dit tijdstip mag u niet meer drinken en roken.

Naast de Klean Prep® adviseren we u tenminste 2 liter te drinken. Om de smaak van Klean Prep® te verbeteren kunt u het ijskoud uit de koelkast drinken, drinken met een rietje, een beetje citroensap of kunstmatige zoetstof toevoegen. Ook kunt u er een scheutje suikervrije limonadesiroop aan toevoegen.

Dag van het onderzoek

 • Voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten, drinken of roken. Een uitzondering hierop zijn voorgeschreven medicijnen, die u met een slok water kunt innemen;
 • Gebruik geen bodylotion of vette huidverzorgingsproducten;
 • Draag ruim vallende, tweeledige kleding (shirt, broek / shirt, rok);
 • Bovenkleding (hemd/shirt) dient van katoen te zijn, synthetische stoffen kunnen storing veroorzaken;
 • Zodra u zich heeft gemeld komt een verpleegkundige u halen uit de wachtkamer. U krijgt een draagtasje om uw buik bevestigd, met daarin de datarecorder;
 • Hierna slikt u de videocapsule. De videocapsule heeft een afmeting van 2 bij 1 cm, is helemaal glad en laat zich zonder moeite door-slikken met een beetje water. In totaal blijft u ongeveer één uur op de afdeling. In dit uur controleert de verpleegkundige of de videocapsule de maag is gepasseerd en in de dunne darm is beland;
 • In sommige gevallen lukt het de videocapsule niet de maag te passeren en is het noodzakelijk om bij u een gastroscopie uit te voeren.

Tijdens het onderzoek

 • Het onderzoek start als de capsule in de dunne darm is beland, dit controleerd de endoscopieassistent. Dit is uw starttijd;
 • Twee uur na passage van uw maag (dit zal de verpleegkundige met u bespreken) mag u water of thee zonder melk drinken;
 • Pas vier uur na de start van het onderzoek mag u een lichte lunch gebruiken. U kunt bijvoorbeeld een kop bouillon met een cracker of een beschuitje nemen;
 • Na zes uur mag u weer gewoon eten en drinken;
 • Na ongeveer acht uur werkt de capsule niet meer.

Invullen samen met verpleegkundige. Starttijd:

  water of thee zonder melk
                        lichte lunch
  gewoon eten en drinken


De capsule maakt twee keer per seconde een foto die wordt opgevangen door het registratiekastje. U kunt dit zien aan het knipperen van een blauw lampje op het registratie kastje. Controleer dit elke 30 minuten! Als het lampje binnen enkele uren ook oranje of rood aangeeft, meldt u dit aan de verpleegkundige. De datarecorder is een kostbaar apparaat. U moet het daarom voorzichtig behandelen en schokken en stoten vermijden. Zolang de videocapsule zich in uw lichaam bevindt tijdens de opnamedag, mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden zoals een MRI apparaat of apparatuur die gebruik maakt van radiogolven.

Telefoneren met een mobiele telefoon of het gebruiken van Wifi apparatuur levert geen problemen op. Gebruik geen elektrische deken.

Doe geen zware lichamelijke inspanning waardoor u gaat zweten. Normale dagelijkse activiteiten (wandelen, zitten, autorijden) zijn geoorloofd. Blijf vooral niet de hele dag stil zitten of liggen, maar wissel de activiteiten af. De normale bewegingen van uw darmen zorgen ervoor dat de capsule vanzelf uw gehele darmkanaal doorloopt en uiteindelijk met de ontlasting uw lichaam verlaat.

Na het onderzoek
Acht uur na het slikken van de videocapsule is het onderzoek afgelopen. U kunt dan de recorder afkoppelen, zoals de verpleegkundige u heeft uitgelegd. Doe alle onderdelen in een tas. De tas moet dezelfde dag om 17.00 uur of bij uitzondering de volgende ochtend tussen 8.00 en 10.00 uur terug zijn bij het Endoscopiecentrum. U kunt de tas afgeven aan de ontvangstbalie van het endoscopie centrum. De volgende spullen moet u weer inleveren: datarecorder met kabels en de ontvangst riem die u op uw buik gedragen heeft.

Na afloop van het onderzoek
De videocapsule verlaat het lichaam samen met de ontlasting. Doorgaans duurt dit een dag of drie. Als de videocapsule langdurig in het lichaam verblijft, heeft dat in de meeste gevallen geen nadelige gevolgen. Als de capsule na twee weken het lichaam niet heeft verlaten, neemt u dan contact op met het Endoscopiecentrum. Wanneer u niet gemerkt heeft dat de videocapsule het lichaam heeft verlaten met de ontlasting, en u ondergaat op korte termijn een MRI onderzoek, dan moet u de arts dit vertellen. Met behulp van een röntgenfoto is te zien of de capsule zich eventueel nog in het lichaam bevindt. U hoeft de videocapsule niet op te vangen.

Complicaties zijn zeldzaam na videocapsule endoscopie. Soms blijft de capsule steken in de darm. Bij de volgende klachten dient u onmiddellijk contact op te nemen met het Endoscopiecentrum:

 • aanhoudende buikpijn;
 • braken;
 • koorts boven de 38C;
 • pijn achter uw borstbeen.

De uitslag van het onderzoek
Ongeveer twee weken na het onderzoek is de uitslag bekend. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd ontvangt de uitslag. Hij of zij bespreekt met u de resultaten.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Endoscopiecentrum: T (076) 595 5071

Buiten kantooruren kunt u voor spoed bellen met:
Spoedeisende Hulp: T (076) 595 50 00

Meer lezen over maag-, darm- en leverziekten in Amphia?

Ga naar afdeling MDL

Label