Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Algemene bewegingen (general movements)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Algemene bewegingen (general movements)

Inleiding
Binnenkort doet de kinderfysiotherapeut een onderzoek bij uw kind. Het is een onderzoek naar de algemene bewegingen, hierna genoemd general movements . Alle kinderen die te vroeg geboren zijn, voor de 34ste week, ondergaan dit onderzoek.

Wat zijn general movements?
General movements zijn de spontane bewegingen van pasgeborenen. Deze bewegingen maken ongeboren kinderen al vroeg in de zwangerschap tot ongeveer 4 maanden na de uitgerekende datum. Het zijn bewegingen waaraan alle onderdelen van het lichaam meedoen. Het hoofd, de romp, de armen en de benen, alles doet mee. De algemene bewegingen zijn het favoriete bewegingspatroon van jonge baby’s. Het lijkt of baby’s tijdens deze bewegingen alle bewegingsmogelijkheden uitproberen. Daarna maken baby’s al meer bewuste bewegingen. De fysiotherapeut kan de general movements het best bekijken en beoordelen op bepaalde momenten, namelijk: als de zwangerschapsduur 34 weken zou zijn, rond de 40 weken (de uitgerekende datum) en op een leeftijd van 3 maanden na de uitgerekende datum.

Waarom het onderzoek?
Het onderzoek doen we bij kinderen die te vroeg geboren zijn. De kwaliteit van general movements zegt iets over de rijping van het zenuwstelsel. We willen nagaan of dit goed verlopen is (het zenuwstelsel is het geheel van zenuwen dat voor overbrengen van prikkels dient).

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
We plannen samen met u en de verpleegkundige een tijdstip. De fysiotherapeut maakt een video-opname van het kind van 5 minuten. Tijdens het onderzoek heeft uw baby alleen een luier aan. We leggen uw kind op zijn/haar rug. Het is de bedoeling dat uw baby wakker en actief is, maar niet huilt. De fysiotherapeut beoordeelt de kwaliteit van de general movements aan de hand van de video-opname. Deze  bekijkt de spontane bewegingen van uw baby en let op de soepelheid, de moeilijkheid en de verschillen van de bewegingen.

Vervolgens wordt het kind weer aangekleed en teruggelegd in de ondersteuningsmaterialen.

Wat zijn de bevindingen?
U hoort van de kinderfysiotherapeut hoe de general movements van uw kind er uit zien. Tijdens de opname wordt de ontwikkeling van uw kind vervolgd door de kinderfysiotherapeut. Bij ontslag wordt gekeken hoe het vervolg eruit komt te zien. Indien nodig regelt de kinderfysiotherapeut de overdracht naar een kinderfysiotherapeut thuis. We koppelen het onderzoek aan een verzorgingsmoment om uw baby zo min mogelijk te belasten.

Heeft u nog vragen?
U kunt op werkdagen altijd contact opnemen met de kinderfysiotherapeuten:

Telefoonnummer: 076 - 595 30 75

Label