Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Brace voor de hals
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Brace voor de hals

Inleiding
Uw arts adviseert u een harde halskraag, zodat u sneller geneest en eerder toekomt aan revalideren. In deze folder vindt u informatie over hoe u uw halskraag gebruikt en onderhoudt. U kunt zelf bijdragen aan uw genezing, door de aanwijzingen van uw arts en de richtlijnen in deze folder goed op te volgen.

Waarom een halskraag?
De halskraag houdt uw hoofd in de juiste positie, hierdoor kan uw letsel genezen. Om deze reden moet de halskraag 24 uur per dag gedragen worden. Door de halskraag heeft u weinig ruimte om uw nek te bewegen, u kunt bijvoorbeeld geen ‘ja’ knikken of ‘nee’ schudden. Dat voelt misschien vreemd, maar dit is een belangrijk onderdeel van uw behandeling.

De halskraag bestaat uit 2 delen: een voor- en achterkant en een zachte, verwisselbare binnenvoering. De voorkant steunt op het borstbeen en de kin; de achterkant tegen het achterhoofd en de halswervels. De 2 delen worden verbonden met behulp van klittenband.

Let op! Het kan zijn dat uw arts iets anders voorschrijft dan in deze folder staat. De instructies van de arts gaan altijd voor.
Let op! Verwijder de halskraag alleen als uw arts hiervoor toestemming verleent.

Belangrijke punten:

 • De (hoogte) instelling van de halskraag niet wijzigen, tenzij uw arts andere instructies heeft gegeven. Verwijder de halskraag alleen om eronder te kunnen wassen, te scheren en de binnenvoering te verwisselen.
 • Bij het verwijderen van de halskraag, gaat u altijd plat liggen. Alleen met toestemming van uw arts mag u dit zittend doen.

 • Het schoonhouden van de halskraag en van de huid eronder is belangrijk. Dagelijks reinigen voorkomt huidirritaties.
 • Voor het schoonmaken van de halskraag en de huid heeft u altijd hulp nodig van iemand anders. Diegene kan u helpen met het af- en aandoen van de halskraag, het wassen/scheren van de hals/nek, het controleren van de huid, en het verwisselen van de binnenvoering.

Het reinigen van de onderliggende huid gaat als volgt:

 1. Voordat u de halskraag verwijdert markeert u met een zwarte stift de plek waar het klittenband vast zit. Zo weet u bij het aandoen van      de halskraag wat de juiste aanmeting is. Doe dit aan beide kanten.
 2. Ga op uw rug liggen op bed: zonder hoofdkussen, ondersteun daarbij met uw handen uw kin/hoofd tegen onverwachte bewegingen.
 3. Houd uw hoofd en nek in een neutrale positie: gewoon recht vooruit, buig uw nek niet naar voren, naar achteren of zijwaarts.
 4. De persoon die u helpt maakt de band aan 1 kant van de halskraag los en schuift de kraag voorzichtig onder de nek door weg.
 5. Was de hals en de nek met water en milde gezichtszeep. Maak vervolgens de huid goed droog. Kijk goed of er rode plekjes of irritaties zichtbaar zijn. Deze komen vooral voor waar zich botten vlak onder de huid bevinden, zoals bij de kin, de sleutelbeenderen of het achterhoofd. Neem contact op met de gipsverbandmeester als uw huid geïrriteerd is. Gebruik geen poeder of lotion onder de kraag.
 6. Reinig de halskraag (zie kopje ‘Schoonmaken halskraag’).
 7. Plaats vervolgens de halskraag terug in de juiste positie:
 8. U doet dit, door eerst het achterste deel, voorzichtig, onder de nek te schuiven. Breng vervolgens de voorste kraag op zijn plaats tot onder de kin.
 9. Maak tenslotte het klittenband vast aan de voorste deel van de halskraag, ter hoogte van de streepjes.

Checklist: wanneer zit uw halskraag goed?

 • De kin ligt comfortabel in het midden van het kinstuk.
 • De openingen in de achterzijde en voorzijde van de halskraag zitten in het midden van uw nek/hals.
 • U kunt uw kin niet in en uit de kraag bewegen.
 • De plastic randen van de halskraag raken de huid niet aan. De blauwe (model Miami) of groene (model Vista) vulstukken bedekken al deze harde randen.
 • De klittenbanden reiken tot aan de markering.

Schoonmaken halskraag

 • Verwijder de binnenvoering van de plastic onderdelen.
 • Veeg het plastic van de halskraag schoon met water en milde zeep.
 • Plaats de gereinifde tweede binnenvoering terug. Bevestig deze met de grijze kant op het klittenband aan de binnenzijde van de halskraag, vastdrukkend vanuit het midden van de kraag naar buiten toe. De blauwe (model Miami) of witte (model Vista) kant van de binnenvoering dient op de huid te worden gedragen.
 • Was de binnenvoering met water en milde zeep op maximaal 30 graden, dit kan in de wasmachine of met de hand.
 • Pers met de hand overtollig water uit de voeringen en leg deze op een handdoek te drogen. Leg deze niet bij de verwarming en gebruik geen hete lucht.
 • Leg de binnenvoering plat neer om te drogen, dit zal ongeveer een uur duren. Gebruik geen wasdroger.