Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Revalidatie polsoefeningen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Revalidatie polsoefeningen

De diagnostiek en behandeling van de hand & pols wordt door verschillende specialisten uitgevoerd die onderdeel zijn van het hand-pols expertiseteam.

Na een gipsbehandeling bij een polsbreuk is het van belang dat u onderstaande instructies en leefregels opvolgt.

Instructies
Na het verwijderen van het gips kan uw pols stijf zijn en pijn doen. U kunt hem waarschijnlijk moeilijk bewegen. U moet er rekening mee houden dat het soms wel tot 6 weken kan duren voordat u de pols weer goed kunt gebruiken.

  • Houd uw pols de eerste dagen tijdens het oefenen in een bak (of wastafel) met lauw warm water. Dit helpt de spieren te ontspannen. Met oefeningen maakt u uw pols weer soepel.
  • Voer de oefeningen ongeveer 4 keer per dag uit, 10 tot 15 minuten per keer. Forceer in het begin niet. Als u te intensief (meer dan 4 keer per dag) oefent, kan uw pols zwellen, rood worden en pijn gaan doen.
  • Tijdens het oefenen mag er geen hevige pijn ontstaan. Als u langer dan een half uur napijn heeft of als de hand/pols dikker of warmer wordt na het oefenen kunnen dat signalen zijn van te zware belasting.
  • Blijf dagelijks oefenen totdat uw pols en vingers weer soepel aanvoelen en u ze goed kunt bewegen. 

Onderstaande oefeningen hebben een gunstig effect op de activiteiten van het dagelijks leven en op de mobiliteit en de knijpkracht van de pols.

Oefening 1: De pols losmaken

Buig de pols 5 keer naar voren totdat u niet verder kunt. Buig de pols 5 keer naar achteren totdat u niet verder kunt. Bij beide oefeningen de pols even een paar seconden vasthouden op maximale buiging/strekking. Doe dit een paar keer met gestrekte vingers en een paar keer terwijl u een vuist maakt.

 

Oefening 2: 'Ruitenvegen' over de tafel

Beweeg de hand vanuit de pols over een tafelblad van links naar rechts. Draai/veeg de pols 5 keer naar binnen. Draai/veeg de pols 5 keer naar buiten. Houd de pols in de maximale ‘veegstand’ een paar seconden vast

Oefening 3: Maak een vuist

Buig uw hand vanuit de knokkels en maak hiermee een vuist. Doe dit 10 keer achter elkaar. Strek na deze oefening uw pols/vingers.

Oefening 4: Beweeg de pols vanuit het midden van links naar rechts

Zet uw elleboog tegen uw zij en draai uw hand naar binnen (zodat u de rug van uw hand ziet) en naar buiten (zodat u in uw hand kijkt).