Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Echocardiogram met SonoVue
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Echocardiogram met SonoVue

Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een echocardiogram met SonoVue.

Wat is een echocardiogram met SonoVue?
Bij een echocardiogram wordt via een microfoon de beweging van de hartspier en de bloeddoorstroming van de hartkleppen in beeld gebracht. Een computer zet de geluidsgolven om in een bewegend beeld van het hart. De monitor laat in kleur de bloeddoorstroming zien. De snelheid van de bloeddoorstroming wordt ook gemeten. Dit geeft een geluid. We kijken ook naar de functie en de grootte van de hartspier.

In overleg met uw behandelend arts is afgesproken dat bij u een echo-cardiogram wordt verricht met behulp van SonoVue. SonoVue is een contrastmiddel, dat via een infuusnaaldje in uw arm wordt ingespoten. Hiermee kan de arts de pompfunctie van de hartspier nog beter in beeld.

Locatie
U wordt voor dit onderzoek kort opgenomen op de dagbehandeling Cardiologie. Het onderzoek zelf vindt plaats op de Eerste Hart Hulp.

Belangrijk: voorbereiding thuis
U kunt gewoon eten en drinken. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze normaal innemen met water.

Graag meenemen:

  • uw medicijnen;
  • een actueel medicatieoverzicht;
  • een geldig legitimatiebewijs.

Het onderzoek
De verpleegkundige brengt bij u een infuus in en sluit u aan op een monitor. Deze registreert uw hartritme gedurende het onderzoek.

SonoVue is een vloeistof, melkwit van kleur, die miljoenen kleine belletjes bevat. Deze kunnen geen kwaad, maar fungeren als een reflector van de ultrasoundgolven en verbeteren daardoor het echobeeld.

Tijdsduur
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Het kan voorkomen dat u allergisch bent voor SonoVue, dan kunnen er, zoals bij elk geneesmiddel bijwerkingen optreden. Daarom blijft u na het onderzoek nog 2-3 uur opgenomen. Indien er geen klachten zijn ontstaan, mag u naar huis. Als de controles goed zijn, kunt u naar huis. Alles bij elkaar verblijft u ongeveer 3-4 uur in het ziekenhuis.

De uitslag
De verpleegkundige maakt voor u een afspraak voor controle. Dan krijgt u de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de dagbehandeling Cardiologie via (076) 595 49 38.

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label