Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Echocardiogram via de slokdarm (TEE) onder een roesje
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Echocardiogram via de slokdarm (TEE) onder een roesje

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een echocardiogram via de slokdarm. Een andere benaming daarvoor is een Trans Oesophagaal Echocardiogram (TEE). Bij een standaard TEE voeren we dit onderzoek uit onder plaatselijke verdoving. Bij een TEE ‘onder een roesje’ wordt u kunstmatig in een lichte slaap gehouden en merkt u niets van het onderzoek.

Wat is een echocardiogram via de slokdarm?
Bij een echocardiogram via de slokdarm kijkt de arts met een flexibele slang (de fiberscoop) via de slokdarm naar uw hart, de hartkamers en de werking van de hartkleppen. Deze methode maakt gebruik van echogeluid (ultrasound).

Waarom een echocardiogram via de slokdarm?
Bij sommige mensen zijn delen van het hart moeilijk te bereiken met een standaard echocardiogram. Het lukt dan niet om een bepaald gedeelte van het hart goed zichtbaar te maken. Omdat uw cardioloog moet beschikken over betrouwbare metingen, kiest hij in dit geval voor een echo van het hart via uw slokdarm.

Locatie
U wordt voor dit onderzoek kortdurend opgenomen op de dagbehandeling cardiologie. Het onderzoek zelf vindt plaats op de Eerste Hart Hulp.

Voorbereiding thuis Het is belangrijk is dat u zes uur voor aanvang van het onderzoek niets meer eet of drinkt.

Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze normaal innemen met water.

Heeft u een gebitsprothese, dan verzoeken wij u deze uit te doen tijdens het onderzoek. Eigen tanden beschermen we door een ‘bitje’ in de mond. Ook de slang die we inbrengen heeft een beschermlaag.

Na het onderzoek mag u geen motorvoertuig besturen. Neem daarom iemand mee om u te begeleiden.

Graag meebrengen

  • uw medicijnen;
  • een actueel medicatieoverzicht;
  • een geldig legitimatiebewijs.

Het onderzoek
De verpleegkundige brengt bij u een infuus in en sluit u aan op een monitor. Deze registreert uw hartritme, zuurstofgehalte en bloeddruk tijdens het onderzoek.

Via een infuusnaald in uw arm krijgt u een slaapmiddel toegediend. Bent u in slaap, dan leiden we door de keel een buigzame slang tot in uw slokdarm. Een instrument aan het uiteinde van de slang zendt geluidsgolven uit. Daardoor krijgen we het hart zichtbaar op beeld en eventueel hoorbaar. De beelden van uw hart worden automatisch vastgelegd.

Als we voldoende beelden hebben gemaakt, beëindigen we het onderzoek en kunt u rustig wakker worden. Als u weer helemaal wakker bent, mag u naar huis.

Tijdsduur
Het maken van een echocardiogram via de slokdarm (TEE) ‘onder een roesje’ duurt ongeveer drie kwartier. Als het onderzoek achter de rug is, slaapt u één tot twee uur uit.

Uitslag
U krijgt de afspraak voor het bespreken van de uitslag van het onderzoek thuisgestuurd.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de polikliniek Cardiologie: (076) 595 30 18

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label