Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Fietsproef (ergometrie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Fietsproef (ergometrie)

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een ergometrie-onderzoek, oftewel een fietsproef.

Wat is een fietsproef?
Een fietsproef is een onderzoek dat de conditie van uw hart bij inspanning controleert. U fietst hierbij op een hometrainer. Tijdens het onderzoek wordt continu een ECG (Electrocardiogram) gemaakt en wordt regelmatig uw bloeddruk gemeten. Het fietsen wordt gaandeweg steeds iets zwaarder gemaakt. De fietsproef vindt plaats in een onderzoekskamer op de polikliniek cardiologie.

Vooraf

  • Het is belangrijk dat u voorafgaande aan het onderzoek iets gegeten en/of gedronken heeft. Indien u van te voren niets heeft gegeten, kan het onderzoek NIET plaatsvinden.
  • Heeft u eerst bloed laten prikken en bent u nog nuchter, vergeet dan niet om te eten en te drinken.
  • In verband met het maken van het hartfilmpje en het bevestigen van de zuignapjes (electroden), verzoeken wij u vriendelijk om geen bodymilk of crème te gebruiken op het lichaam.
  • Voor dames graag een loszittend hemdje of shirtje meebrengen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant zal u vragen om uw bovenlichaam te ontbloten en op de hometrainer plaats te nemen. Op uw borst worden zuignappen (electroden) geplaatst om het hartfilmpje te registreren. Om uw arm krijgt u een bloeddrukband. Tijdens het onderzoek wordt uw hartslag geregistreerd en uw bloeddruk meerdere malen gemeten. Voor en na het onderzoek kunt u zich in een kamertje omkleden. Eventueel kunt u gemakkelijke kleding of sportkleding meenemen. Na het onderzoek kunt u zich opfrissen. Op de locatie Molengracht kunt u na de test gebruik maken van de douche.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw arts op de polikliniek. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, komt de arts bij u langs om de uitslag te vertellen.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Polikliniek Cardiologie: T (076) 595 3018

Meer lezen over het hartcentrum bij Amphia?

Ga naar Het Hartcentrum

Label