Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Glucose tolerantietest
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Glucose tolerantietest

Glucose Tolerantietest
Binnenkort wordt u in Amphia verwacht voor de Glucose Tolerantie Test (GTT). In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt. U hoeft voor dit onderzoek geen afspraak te maken. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Bloedafname, Amphia Breda of Amphia Oosterhout. Deze bloedafname is vanaf 7.30 uur open. De Glucose Tolerantie Test is niet mogelijk op een prikpost, behalve in de Oranjeboomstraat in Breda en de Volckaert in Dongen, daar kan tussen 7.30 en 9.00 ook gestart worden met een GTT.

Onderzoek
Met behulp van de glucose tolerantietest wordt bekeken of u in staat bent om een extra hoeveelheid glucose (= suiker) goed te verwerken. Loopt de bloedsuiker te hoog op, dan kan er sprake zijn van (zwangerschaps-) diabetes (suikerziekte).

Voorbereiding
U wordt nuchter verwacht. Vanaf 24.00 uur ’s nachts mag u niet eten of roken, alleen een beetje water drinken. Vanwege het dag/nacht ritme in glucose tolerantie dient u voor 9.45 uur aanwezig te zijn op de afdeling bloedafname.

Verloop
Bij de start van het onderzoek wordt bloed uit uw arm afgenomen om te bepalen hoe hoog uw bloedsuiker is. Daarna krijgt u een glas suikerwater te drinken. Om het verloop van uw bloedsuikerwaarde te controleren, wordt één en twee uur na het opdrinken van het suikerwater nogmaals bloed uit uw arm geprikt.

U mag niet eten en roken tijdens het onderzoek. Alleen het drinken van water is toegestaan, mits dit beperkt blijft tot één glas.

Duur
Het onderzoek duurt maximaal 2,5 uur. Tijdens het onderzoek blijft u in het ziekenhuis en wordt u gevraagd lichamelijke activiteit zo veel mogelijk te beperken.

Uitslag
Uw verloskundige of specialist bespreekt met u de uitslag bij uw volgende bezoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met uw verloskundigenpraktijk of polikliniek verloskunde of tijdens kantoortijden met het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium van Amphia (telefoonnummer: (076) 595 30 14).

Meer lezen over het klinisch chemisch en hematologisch laboratorium bij Amphia?

Ga naar Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium

Label