Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EEG bij kinderen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EEG bij kinderen

Informatie voor ouders en begeleiders

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, van spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een electro-encefalografisch (EEG) onderzoek?
Bij een EEG wordt de activiteit van de hersenen gemeten. Dit gebeurt door de kleine elektrische signaaltjes die in de hersenen aanwezig zijn te meten. Een meetapparaat registreert deze signaaltjes via elektroden op het hoofd van uw kind.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Uw kind krijgt bij ons een soort van muts op het hoofd bevestigd en in deze muts bevinden zich elektroden.
Om goed contact te krijgen tussen de muts en de hoofdhuid worden de elektroden gevuld met een zoutpasta en wordt de hoofdhuid even gekrast. Dit krassen kan een beetje vervelend zijn. Tevens worden er bij de oren en op de armen (evt. bij de ogen) een elektrode geplaatst met een plakkertje. Deze plaatsen worden eventueel ontvet met een scrubcrème of een schuurpapiertje.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek moet uw kind zo lang mogelijk stil blijven liggen en de ogen gesloten houden. Af en toe moet uw kind zijn/haar ogen open en dicht doen. En als het lukt, moet uw kind enkele minuten proberen te zuchten en later in een flitslamp kijken. Het maken van een EEG is niet pijnlijk.

Kleine kinderen mag u indien nodig proberen af te leiden met een voorleesboekje, popje en dergelijke of hun favoriete DVD. Er is een TV/DVD-speler aanwezig op de afdeling. Neem ook gerust een flesje of een speentje van thuis mee.
Na afloop van de registratie worden de muts en de elektroden verwijderd, de eventuele restanten zoutpasta zijn thuis gemakkelijk uit het haar van uw kind te wassen.
Dit onderzoek kent geen nawerking en is volstrekt ongevaarlijk.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt de registratie, inclusief de voorbereiding, circa 45 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loop u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • De haren van uw kind een dag van tevoren te wassen. Het haar mag tijdens het EEG niet nat zijn.
  • Geen huid-/haarverzorgingsmiddelen meer te gebruiken, zoals huidcrème, haarlak of gel.
  • Een lijstje mee te brengen van de medicijnen die uw kind gebruikt.

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek. De laborant kijkt alleen of het EEG-onderzoek technisch geslaagd is.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

U vindt de afdeling KNF op de polikliniek Neurologie. Volg route 10 en neem plaats in wachtkamer 4 nadat U zich heeft aangemeld.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label