Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EEG Electro encefalografie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EEG Electro encefalografie

Inleiding
Op de polikliniek Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een electro-encefalografisch onderzoek (EEG)?
Bij een EEG wordt de activiteit van de hersenen gemeten. Dit gebeurt door de kleine elektrische signaaltjes, die in de hersenen aanwezig zijn te meten. Een meetapparaat registreert deze signaaltjes met behulp van elektroden op uw hoofd.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij/zij zal een muts op uw hoofd zetten. In deze muts zitten 21 plaatjes, de zogenaamde elektroden.

Tevens wordt er bij de oren, op de armen en bij de ogen een aantal elektroden geplaatst met een plakkertje.

Om goed contact te krijgen tussen de hoofdhuid en de elektroden worden deze gevuld met een zoutpasta en wordt de hoofdhuid even gekrast. De andere elektrodeplaatsen worden ontvet met scrubcrème of een schuurpapiertje.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek moet u stil op een bed liggen, de meeste tijd met uw ogen gesloten. De laborant zal u vragen enkele malen de ogen te openen. Tevens zullen wij u vragen om enkele minuten diep te zuchten en wordt u ook gevraagd om in een flitslamp te kijken.

Na afloop van de registratie worden de muts en elektroden verwijderd. Restanten pasta zijn gemakkelijk te verwijderen en uit te wassen. Het maken van een EEG is niet pijnlijk (het krassen kan als wat hinderlijk worden ervaren) en heeft geen nawerking. Het is dan ook een volstrekt ongevaarlijk onderzoek.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt de registratie, inclusief de voorbereiding, circa 45 minuten.

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Uw haren op de dag van het onderzoek te wassen, voordat u naar het ziekenhuis komt. Uw haar mag tijdens het EEG niet nat zijn.
  • Geen huid-/haarverzorgingsmiddelen te gebruiken, zoals haarcrème spoeling, huidcrème, haarlak of gel.
  • Uw oorbellen uit te doen (laat ze thuis).
  • Een lijstje mee te brengen van de medicijnen die u gebruikt (ook slaaptabletten en/of pijnstillers).

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. 

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label