Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EEG na slaaponthouding
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EEG na slaaponthouding

Inleiding
Binnenkort wordt er van u of van uw kind een slaaponthoudings-EEG gemaakt. Door het onthouden van slaap, kan dit EEG informatie geven die bij een eerder onderzoek niet of minder duidelijk geregistreerd is.

Het is dan ook een aanvulling op het ‘gewone’ EEG dat al eerder is gemaakt. De uitvoering van een slaaponthoudings-EEG is vrijwel hetzelfde als een gewoon EEG. Het EEG duurt nu ongeveer 15 minuten langer. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Het is de bedoeling dat het onderzoek plaatsvindt na het (gedeeltelijk) onthouden van slaap, volgens onderstaand schema.

0-2 jaar:
EEG op een tijdstip dat het kind normaal slaapt. Flesvoeding kan tijdens of kort voor het EEG gegeven worden.

3-4 jaar:
EEG-onderzoek in het begin van de middag. De avond voor het onderzoek 2 uur later naar bed en 1 tot 2 uur eerder wekken dan normaal. Wakker blijven tot aan het EEG.

5-10 jaar:
EEG-onderzoek in het begin van de middag. De avond voor het onderzoek om 24.00 uur naar bed en om 4.00 uur 's morgens opstaan. Wakker blijven tot aan het EEG-onderzoek.

11 jaar en ouder / volwassenen:
De gehele dag en nacht voorafgaand aan het EEG wakker blijven. De EEG-registratie vindt ‘s ochtends plaats op een tijdstip dat u met de afdeling afspreekt. Gewoonlijk is dat aan het begin van de ochtend. Omdat de slaapbehoefte niet voor ieder kind gelijk is, kan het bovenstaande in overleg met de specialist of de afdeling KNF iets aangepast worden. Tijdens het EEG hoeft u niet wakker te blijven. Licht doezelen of zelfs slapen is wat gunstiger, maar niet noodzakelijk.

Een nacht opname
Het kan zijn dat de arts met u heeft afgesproken, dat u de nacht voorafgaand aan het EEG in het ziekenhuis doorbrengt. U wordt dan 's avonds om 22.00 uur in het ziekenhuis verwacht. Brengt u in dat geval iets mee om uzelf bezig te houden zodat u wakker blijft.

Voorbereiding

  • Tenzij anders met u is afgesproken, blijven medicijnen onveranderd.
  • Drink 's nachts en/of 's morgens geen cafeïnehoudende dranken als koffie, cola of energiedrank.
  • Als u na het EEG naar huis gaat, adviseren wij u om niet zelf auto te rijden in verband met slaap of vermoeidheid.
  • Wilt u voor het EEG even naar het toilet gaan. Draag gemakkelijk zittende kleding, dit bevordert de ontspanning.
  • Gebruik voorafgaand aan het onderzoek géén huid-/haarverzorgingsmiddelen, zoals huidcrème, haarlak of gel.
  • Nogmaals benadrukken wij dat het erg belangrijk is om de afgesproken tijd wakker te blijven en ook om de tijd of de dag voor het onderzoek gewoon door te gaan met uw normale bezigheden.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label