Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EMG Elektro Myografie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EMG Elektro Myografie

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een electro-myografisch onderzoek (EMG)?
Bij een EMG wordt de elektrische activiteit van de zenuwen en spieren gemeten. Dit gebeurt door de kleine elektrische stroompjes, die in de zenuwen en spieren aanwezig zijn, te registreren.

Onderzoek
De onderzoeken zijn verdeeld in twee groepen, enerzijds de zenuwen en anderzijds de spieren. Alle metingen die worden verricht dienen om het functioneren van de zenuwen of de spieren aan te tonen.

Voorbereiding
De laborant zal u vragen om op het onderzoeksbed te gaan liggen of zitten. Afhankelijk van de aard van uw klachten wordt het zenuwonderzoek veelal door de laborant(e) verricht. Het spieronderzoek wordt altijd door de neuroloog uitgevoerd.

Zenuwonderzoek
Het functioneren van de zenuw wordt gemeten door huidelektroden. Dit zijn kleine plakelektroden die op uw huid worden bevestigd. Het kunnen ook elastische veerringetjes zijn die om de vinger of teen worden geschoven. Afhankelijk van de klachten worden op verschillende plaatsen aan de armen en/of de benen elektrische schokjes gegeven. Dit kan soms vervelend aanvoelen, maar is verder volstrekt ongevaarlijk.

Spieronderzoek
Een naaldelektrode geeft informatie over de spieren. Dit is een (uiterst) dun naaldje wat in een spier wordt geprikt om zo de activiteit in dat spiertje te meten. Een EMG-apparaat maakt deze activiteit zichtbaar en hoorbaar. De neuroloog zal u vragen de spier te ontspannen en later licht en/of maximaal aan te spannen. Dit kan soms vervelend aanvoelen, maar is verder volstrekt ongevaarlijk.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt, afhankelijk van de vraagstelling, ongeveer 15 tot 30 minuten, soms 1 uur.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij het volgende:

  • Probeer 15 minuten eerder op de afspraak aanwezig te zijn, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).Tevens kunt u dan nog wat opwarmen (handen en/of voeten warm houden!), wij adviseren u, bij koude buitentemperaturen, handschoenen en/of warme sokken te dragen.
  • Geen huidverzorgingsmiddelen te gebruiken, zoals huidcrème, -olie of bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijke kleding (bv. geen steunkousen). En s.v.p. uw sieraden thuis laten.
  • Gebruikt u antistollingsmiddelen of heeft u een pacemaker? Vertel dit aan de laborant.

Uitslag
De uitslag hoort u van de neuroloog op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt, tenzij anders is afgesproken.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

 U vindt de afdeling KNF op de polikliniek Neurologie. Volg route 10 en neem plaats in wachtkamer 4 nadat U zich heeft aangemeld.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label