Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EMG Elektro Myografie met neuroloog
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EMG Elektro Myografie met neuroloog

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een electro-myografisch onderzoek (EMG)?
Bij een EMG wordt de elektrische activiteit van de zenuwen en spieren gemeten. Dit gebeurt door de kleine elektrische stroompjes, die in de zenuwen en spieren aanwezig zijn, te registreren.

Onderzoek
Dit onderzoek is verdeeld in 2 delen. Enerzijds de zenuwen en anderzijds de spieren. Alle metingen die worden verricht dienen om het functioneren van de zenuwen of de spieren aan te tonen. Het zenuwonderzoek wordt veelal door de laborant(e) verricht. Het spieronderzoek wordt altijd door de neuroloog uitgevoerd.

Voorbereiding
Er wordt u gevraagd de te onderzoeken lichaamsdelen bloot te maken. Vervolgens gaat u op het onderzoeksbed liggen.

Zenuwonderzoek
Het functioneren van de zenuw wordt gemeten met behulp van huidelektroden. Dit zijn kleine plaatjes die met een plakkertje op uw huid worden bevestigd. Het kunnen ook elastische ringetjes zijn die om de vinger of teen worden geschoven. Afhankelijk van uw klachten worden op verschillende plaatsen aan de handen, armen of benen elektrische schokjes gegeven. Dit kan soms vervelend aanvoelen, maar is verder volstrekt ongevaarlijk. De plaatsen van de schokjes worden vaak van tevoren met een centimeter uitgemeten en afgetekend.

Spieronderzoek
Een naaldelektrode geeft informatie over de spieren. Dit is een (uiterst) dun naaldje wat in een spier wordt geprikt om zo de activiteit in dat spiertje te meten. Een EMG-apparaat maakt deze activiteit zichtbaar en hoorbaar. De neuroloog zal u vragen de spier te ontspannen en later licht en/of maximaal aan te spannen. Dit kan soms vervelend aanvoelen, maar is verder volstrekt ongevaarlijk.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de duur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Het onderzoek duurt circa 20 tot 30 minuten. Indien er meer gemeten moet worden duurt het circa 60 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij het volgende:

  • Zorg er voor dat uw handen en voeten warm zijn, anders is een betrouwbaar onderzoek niet mogelijk. Draagt u (zonodig) een extra paar warme sokken en/of handschoenen.
  • U hoeft geen medicijnlijst mee te nemen. Dit is in tegenstelling met hetgeen er in de afspraakbevestiging staat
  • Wees op tijd voor uw afspraak. U kunt dan nog wat opwarmen, en uw handen en/of voeten warm houden.
  • Geen huidverzorgingsmiddelen te gebruiken, zoals huidcrème, -olie of bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijke kleding (bv. geen steunkousen).
  • Doe uw sieraden van te voren af en/of laat deze thuis

Uitslag
De uitslag hoort u van de neuroloog op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt, tenzij anders is afgesproken.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label