Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

TCD Trans Craniële Doppler
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

TCD Trans Craniële Doppler

Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en van bepaalde bloedvaten.

Wat is een Trans-cranieël doppler onderzoek (TCD)?
Bij een TCD worden de bloedvaten die in het hoofd (onder de schedel) lopen onderzocht. Met behulp van geluidsgolven wordt de snelheid waarmee het bloed stroomt gemeten.

Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij of zij zal u vragen om op een onderzoeksbed te gaan liggen. Boven het oor, op het oog of achter in de nek wordt gel aangebracht om de geluidsgolven optimaal te geleiden.

Onderzoek
Met een taster (een soort meetapparaat), in de vorm van een dikke pen, wordt er bij het oor, op het oog en in de nek, over de huid bewogen. De registratie is zichtbaar op een beeldscherm terwijl u meestal gelijktijdig het geluid hoort dat door het bewegende bloed wordt teruggekaatst. Tijdens het onderzoek moet u eerst een poosje stil op uw rug blijven liggen en daarna is het eventueel nodig dat u op uw zij draait en uw kin op de borst houdt. Het onderzoek is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek circa 45 minuten.

Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Probeer op tijd te komen, dan wordt u ook op tijd geholpen (anders loopt u het risico dat u een nieuwe afspraak moet maken).
  • Gemakkelijke kleding te dragen. Het is met name van belang dat de achterkant van de hals goed bereikbaar is voor de metingen.
  • Geen sieraden rond de hals te dragen.

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt, tenzij anders is afgesproken.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
T 076 5953026

U vindt de afdeling KNF op de polikliniek Neurologie. Volg route 10 en neem plaats in wachtkamer 4 nadat U zich heeft aangemeld.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label